Popust na razstavni eksponat?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Je to kako nepisano pravilo, koliko popusta je na razstavni eksponat?

Gre se sicer za prenosni računalnik, ki je v trgovini bil na polici prižgan, da si ga kupci ogledajo, uporabijo in kaj pač so že počeli z njim.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
čim več......
smile-1.gif

Če ti ponujajo 10% se po moje ne splača..... SIcer pa garancija tako velja od dneva nakupa, tako da vsaj to imaš.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, jaz tudi.

Samo ni to vprašanje, ampak koliko dejansko dajo.

Bom Jado-ta vprašal.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
ne vem, kako je pri nas, sem pa to probal v minhnu, malo okajen, pa mi je blo vseeno.
na digitalni fotoaparat, ki je stal 180, sem ga kot razstavljeni eksponat plačal 154 evrov. tako da se da zmenit ...
to je blo pred 6 leti, stvar dela še danes.
samo rečt je treba.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
V bistvu prihajamo v obdobje, ko niti t.i. fiksne cene v trgovinah niso več čisto fiksne. Konkurenca je močna in prodajalci se tega zavedajo. Nekako imajo že sami prodajni svetovalci praviloma možnost dat nekaj %, vodja oddelka še dodatnih nekaj. Seveda ne na vse artikle. Ponekod sicer niso toliko fleksibilni glede znižanja cene, lahko ti pa dajo kakšno stvar zraven za isto ceno, kar tudi ni slabo (npr. kupiš prenosnik za 500eur in dobiš zraven torbo ali miško za 30eur, ki si jo itak nameraval kupiti). Splača pa se vsekakor malo pogajati. Sam praktično v zadnjih 2 letih nisem kupil večje stvari v trgovini po ceni, ki je bila navedena, ampak vsaj 3% ceneje. Pri prenosniku mislim, da je bilo 8%, pri sušilnem stroju celo 15 % (popust + % na zadnji kos), pri servisu avta 10%, zavarovanje nekaj %, dopust tudi 10%, itd. Če ne bi nič rekel, ne bi nikjer dobil nič popusta. Glede na to, da skozi celo leto z raznimi nakupi povprečna družina hitro nabere prek 10k eur, se teh nekaj % lepo pozna...

kebab

Pripravnik
23. jan 2008
612
1
18
Kako kje... V Mullerju so imeli zadnjega wii-ja. Ko ga je hotel kolega kupit, je opazil, da mu je začel pakirat prodajalec tistega razstavnega, embalažo je prinesel od nekje zadaj.
Pa mu reče, da je zadeva za darilo in bi imel original zaprtega. Če mu želi prodati tega prešlatanega, pa bi bil primerem popust. Mu še pove, da bo še vzel zraven 3 igre, dva kontrolerja in volan. Niso hoteli niti slišati, nekdo bo že kupil.

No, on je nato kupil drugje.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
jaz sem za wii balance board razstavnega dobil v bb 5%. sem pa za foro stegnil lape pri nakupu sončnih očal. ena so bila okrog 150, tadurga 180. pravim prodajalcu v hecu da zdaj pa mora količinski popust past obvezno
grims-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
ksz

Na avtorja: garancija ti tako ali tako velja od dneva nakupa, ne od dneva ko so računalnik postavili na polico, tako da iz tega stališča nisi prav nič na slabšem. Kolikor mi je znano je praksa, da se na razstavljene modele da nekje od 5 do 10% popusta, odvisno predvsem od vrednosti izdelka. Vendar kot sem omenil, če ti ponudijo manj kot 5% jih pošlji nekam.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Kako naj dajo popust, če marža ne dovoli manevra? Ljudje božji, PC roba ni tekstil ala -30-50% sezonski popusti, pa še imajo profit.

smile-1.gif

Zanimivo, da v trgovinah s hrano nikoli ne fehtate popusta?
bonk.gif

No, povejte čemu ne....pa izgovore "hrano kupujem vsak dan, pc mi ni treba" ne sprejmem....ravno nasprotno, pri hrani bi moral dajat popust, akcije izzvete. Lepo prosim če ste lahko korektni pri komentarjih, ali pa tudi ne...

Vsak želi prihraniti, hvala bogu tudi jaz...ampak ZAKAJ vedno mislite, da vam pripada pri rač. robi? Pri hrani in pijači pa niti ne pomislite? Konkurence je ravno tako na tone......

(čakam na jest5 in njegove pametne komentarje
evil.gif
)

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Kako naj dajo popust, če marža ne dovoli manevra? Ljudje božji, PC roba ni tekstil ala -30-50% sezonski popusti, pa še imajo profit.

Razstavni eksponat je razstavni eksponat, njegova vrednost je vracunana v vse ostale izdelke, ki jih prodajo. "Marza" je torej 100% cene.

Citat:
No, povejte čemu ne....

Ker mi v trgovini s hrano ne ponudijo odprte skatle piskotov, ki so vsi preslatani, polomljeni in obgrizeni ? Oziroma ce ze ponudijo izdelek, ki ni povsem OK, mu vedno znizajo ceno (preklompani jogurti, itd.).

Citat:
Vsak želi prihraniti, hvala bogu tudi jaz...ampak ZAKAJ vedno mislite, da vam pripada pri rač. robi? Pri hrani in pijači pa niti ne pomislite? Konkurence je ravno tako na tone......

Nikoli se nisem kupil razstavnega eksponata, a ce bi ga, bi zanj pricakoval popust, enako kot ga pricakujem za sklompan jogurt. Ce ni popusta, potem hocem izdelek iz normalne prodaje, torej nic zjeban in pre*ukan.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Če razstavim laptop v vitrinio, misliš, da je to razstavni eksponat? in samo zato, ker sem lepo odprl škatlo bi moral dati 30% popusta?

Do 5% se da pogovarjati, več žal ni lufta
smile-1.gif

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
V bistvu prihajamo v obdobje, ko niti t.i. fiksne cene v trgovinah niso več čisto fiksne. Konkurenca je močna in prodajalci se tega zavedajo. Nekako imajo že sami prodajni svetovalci praviloma možnost dat nekaj %, vodja oddelka še dodatnih nekaj. Seveda ne na vse artikle. Ponekod sicer niso toliko fleksibilni glede znižanja cene, lahko ti pa dajo kakšno stvar zraven za isto ceno, kar tudi ni slabo (npr. kupiš prenosnik za 500eur in dobiš zraven torbo ali miško za 30eur, ki si jo itak nameraval kupiti). Splača pa se vsekakor malo pogajati. Sam praktično v zadnjih 2 letih nisem kupil večje stvari v trgovini po ceni, ki je bila navedena, ampak vsaj 3% ceneje. Pri prenosniku mislim, da je bilo 8%, pri sušilnem stroju celo 15 % (popust + % na zadnji kos), pri servisu avta 10%, zavarovanje nekaj %, dopust tudi 10% , itd. Če ne bi nič rekel, ne bi nikjer dobil nič popusta. Glede na to, da skozi celo leto z raznimi nakupi povprečna družina hitro nabere prek 10k eur, se teh nekaj % lepo pozna...

če si pa na dopust dobil 10% vsaka čast, ker ti je nekdo to zastonj dal
confused-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Malček jemlješ vse skupaj iz konteksta. Eno je računalnik oziroma izdelek v vitrini, ki je pač samo vzet ven iz embalaže. Povsem druga zadeva pa je to, kar omenja stein:
Citat:

Gre se sicer za prenosni računalnik, ki je v trgovini bil na polici prižgan, da si ga kupci ogledajo, uporabijo in kaj pač so že počeli z njim.
Tukaj lahko potegnemo eno vzporednico z avtomobili: eno je razstavljen v salonu, drugo pa testni model. No, tole kar omenja stein je testni model.
In če prodajalec dela s (pre)nizko maržo to ni problem kupca, računalnik za 500 - 1000€ pač ni enako kot jogurt ali štruca kruha. Če mu za razstavni eksponat nočejo/ne morejo dati nekaj malega popusta, ima on kot kupec pravico (če že ne dolžnost), da gre kam drugam. Sam bi ugriznil v kislo jabolko le v primeru, da nikjer ne najdem enakega modela pod enakimi/boljšimi pogoji. Konec koncev gre garancija od dneva nakupa.

@stein: kdo pa je prodajalec, če ni skrivnost? Privat trgovina ali kakšen "večji" a la big bang, comtron...?