Popoldanski s.p. - davek, dohodnina

bnejc

Zelenc'
15. jan 2009
2
0
1
Pozdravljeni!

Sem čisto nov v "podjetniških" vodah in bi imel par vprašanj v zvezi z zaključevanjem lanskega leta.

Torej, julija 2008 sem kot študent odprl popoldanski s.p., kjer nudim računalniške storitve. Enostavno knjigovodstvo vodim sam (excel).
Spadam tudi v skupino "normirancev" in nisem zavezanec za DDV. Vsega skupaj sem izdal 9 računov, bilanca je pa pozitivna nula.

Vprašanja:

1. Kaj mi je potrebno storiti do 31.3.2009? Katere papirje oddati, komu, kam?
2. Kdaj in kako mi bodo zračunali, koliko davka sem dolžan plačati državi?

3. Kljub temu, da imam "s.p.", sem delal tudi preko študentskih napotnic. Kako je zdaj z dohodnino? Me lahko starši še vedno pišejo za vzdrževanega družinskega člana? Koliko je cenzus, in kaj se šteje v ta cenzus (čisti dobiček od spja?) ?

Prosim, če mi lahko malo obrazložite v tej smeri, ker sem popolnoma zgubljen.

Hvala!

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Sicer nisem čisto prepričan kako je pri s.p.-ju kot si ga opisal, samo menim, da boš kar moral oddati zaključni račun za s.p. in sicer do 31.3.09. Obrazec dobiš v vsaki knjigarni in sicer se imenuje napoved dohodnine za odmero davka od dohodka. To je obrazec, ki ga uporabljajo vsi s.p-ji, zato za vsak slučaj še enkrat preveri na dursovi spletni strani, da je tudi zate pravi.
Obrazec odddaš na durs. Nisem pa siguren, če ga še vedno lahko oddaš na papirju.

Izračunal boš kar sam koliko si dolžen državi in sicer takrat ko boš naredil zaključni račun.

Glede vzdrževanih družinskih članov ti lahko povem, da te ne morejo več uveljavljat, glede študentskega cenzusa pa naj še kdo drug kaj pove, ker s tem čisto nič ne ukvarjam in ne bi znal odgovorit na pamet

lp

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Se bom kar v vašo debato navezal.
Nekako imam v planu v doglednem času iti na svoje. Trenutno sem redno zaposlen, ker pa firma nima neke prspektive (cca 1.500.000 € kreditov in trenurno 32 zaposlenih, 16 od teh bo menda še odpuščenih), to pa bo pomenilo da bi moralo dolg servisirat samo 16 delavcev.
Moje vprašanje je sledeče. Če si registriram Sp poleg redne zaposlitve in pristanem na borzi ali mi pripada nadomestilo za čas brezposelnosti,ali pa morda zaradi sp ostanem brez te pravice in moram takoj začet polno poslovat ne glede na to da morda še ne bom imel vseh možnosti za delo ?