Ponovna uporaba kvasa

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ma kakšen posmeh. Sprašuješ traparije in v enem stavku zmešaš spontano fermentacijo, lambic piva, Fala kvas in priložen paketek v kitu. Neumna vprašanja od mene dobijo vedno neumen odgovor. Okol kvasa sta ti pa moja predhodnika povedala veliko.

Kvas ni samo zadeva, ki ti da co2 in alkohol in o kvasu se pogovarjat na način....kva bi kupoval drag kvas, če je pa v vsakem supermarketu na voljo Fala...je pač zame bogokletno.

Kalbo, pa kje si ti sploh našel vprašanje ....
hysterical-1.gif


tcolja ; daj prosim zastavi konkretno vprašanje, ki te zanima. Preden tole (preveč) ausglaiza ....
bonk.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Konkretno vprašanje je, zakaj za hudiča kompliciramo in kupujemo drag kvas, če pa Fala čisto lepo nardi CO2 in alko.....
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Fala tvojemu pivu ne da karakterja ki ga želiš. Fala je polna (ugibam) drugih mikroorganizmov.
in še Fala se pod mizo vala:)).
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz sem za te praznike s Falo delal potico in je bila odlična
smile-1.gif


Pa da se tcolja ne bo ustrašil postavljati novih vprašanj... Tudi sami smo(so) ga biksali na začetku
smile-1.gif
Odgovor na vprašanje boš vedno dobil.
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
... včasih ga biksamo tudi po letu ali dveh ....
smile-1.gif


Drugače pa fala v pehtranovi potici nima dolgega roka trajanja. Nazadnje smo eno potico poglodali doma v 24ih urah. Žena ni bila glih zadovoljna ....mi ostali pa toliko bolj
aplauz.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sam ga imam in sem ga nekajkrat uporabil, predvsem za dalše shranjevanje čistega kvasa. Moraš pa vedet da je spodnji izliv zelo tanka cevka in večji kosi ne bodo šli skozi. Predvsem je problem če daš noter direktno zgoščen kvas iz fermentorja.

Sam kvas iz fermentorja najprej dam v merilni valj (500ml), počakam na nekaj "sedimentacije" (par ur v hladilniku) in potem zgornji fini del odlijem v sepracijski lij, dodam do max. sterilne vode in fino pretresem da se morebitni sprijeti kosi kvasa zgubijo. Potem pustim na stojalu dokler se ne zgodi "gravitacija" in potem stočim ustrezno usedlino v epruvete.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Ja namen sem ga imel uporabljati po tem ko je kvas že opran za lažje doziranje v manjše posode tako ,da si ga kasneje pred uporabo razmnožim po potrebi.

Še eno vprašanje : koliko mll. je enako eni vrečki 11g suhega kvasa ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Čisto odvisno koliko je "suh" (koliko ima odvečne tekočine), recimo whitelabs je imel včasih epruvetke ki mislim da so bile 125ml, sedaj so pa na vrečkah kjer je bolj gost kvas in mislim da je vse skupaj okoli 30ml.

Če daš tisto kar dobiš iz čiste usedline brez posebnih izsuševalnih postopkov bi rekel da je od oka 100ml svežega kvasa = 100miljard celic (= enako kot 10g suhega kvasa).
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
imam Weihenstephaner 3068, kvas sem opral, zdaj po 3eh tednih ga bom ponovno uporabil, pa me zanima ali je treba vsakič narediti starter, ali je dovolj če samo opran kvas zlijem v fermentor? sklepam da je potrebno vsakič narediti starter? :)
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Koliko pa sploh je "dolgo". Če "požanjem" kvas in ga dam v sterilni posodi v frižider, koliko časa bo aktiven, preden začne stagnirat in bi moral delati starter? Kakšne izkušnje imaste? V hladilniku imam cca deci in pol safale 05tke, katerosem pri pretakanju po primarni fermentaciji shranil z vrha pivine. Koliko časa bo zdržala v frižiderju?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kvasu se s staranjem niža aktivnost oz. del celic odmre in jih je na voljo manj. Vsi kalkulatorji za izračun kvasa znajo upoštevat tudi te parametre in prilagodijo količine glede na časovno komponento in "vitalnost" kvasa.

Za domače pobran kvas kjer nimaš nekih posebnih postopkov shranjevanja vzemi od oka 1% izgube na dan in procente kar enostavno seštevaj (linearni padec). Torej v 50h dneh (mesec in pol) je aktivnega samo polovica kvasa oz. moraš dat 1x več kvasa kot če bi imel kvas svež.

Začetni čas ko ima kvas 100% vitalnost je pri fermentaciji piva konec lag časa ... skratka ko 1x začne kvas aktivno fermentacijo se že začne starat in ta čas moraš štet v kasnejših kalkulacijah (če pobereš kvas iz piva po 3h tednih ima ta že 20% nižjo vitalnost kot bi jo imel če bi bil čisto svež).

Računaj da dodajanje slabega kvasa lahko vpliva na kvaliteto piva sploh če se dodaja v večji količini. Tako da če ima kvas samo 10% vitalnost (po 3h mesecih "staranja") nima smisla dajat 90% zanič kvasa noter v pivo ampak je bolje vzeti malo tega kvasa in ga ponovno razmnožit (starter). Mejo od kje/do kje je kvas še uporaben je težko določit, sam bi rekel da tam okoli 1 mesec je neka osnova kjer veš da je kvas toliko star da bi se ga mogoče splačalo tudi razmnožit na novo.
 

kure

Zelenc'
8. dec 2015
24
0
1
Zdravo,

po dolgem času želim zvariti pšenično pivo, vendar imam že sedem mesecev shranjen opran kvas Hefeweizen WLP 380. V teoriji naj sploh ne bi bil več aktiven. Vem pa, da je nekdo enkrat pisal, da uporablja tudi toliko star kvas. Zvaril bi 21 l piva z OG 1.055. Kakšen starter naj bi v tem primeru naredil? Ali bi bilo morda bolje kvas zavreči?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Odvisno od načina (kvalitete) pranja in shranjevanja je lahko kvas še dober. Vsekakor pa rabiš večkratno množenje. Glede na to da je ta kvas na voljo v spletnih štacunah (vsaj tujih) sam nebi tvegal in kompliciral in bi raje kupil novega.

Če ga misliš uporabit dodaj majhno količino (max. 1 dcl) v začetni štarter in opazuj akcijo. Lahko tudi brez mešalke da vidiš če začne fermentirat. Če ni nič potem ni uporaben, če začne fermentacijo in je po koncu fermnetacije vonj štarterja ok ga namnožiš še 1x oz. toliko kot potrebuješ celic. Za začetno dozo vzemi da jih imaš relativno malo, recimo 10 miljard (10% celic kot jih je v vrečki).