Ponev ogljkovo jeklo

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.137
476
83
Nabavil sem to ponev v ikeji in očitno nekaj delam narobe.
Najprej sem jo opral, potem pa 3x naredil postopek: premazal z oljem, imel 45min v pečici na 150°C, počakal da se ohladi, obrisal olje... V nekem trenutku je postala zelo lepljiva. Pa sem jo umil samo z vodo, pa še enkrat olje pa v pečico.

Potem smo probal skuhat, pa ajde nekak je šlo.
Čez noč sem pustil malo več olja v njej, da se bo ja "napojila".
Zjutraj probam spečt jajca in vidite rezultat na sliki.

Toplota se skoraj ne širi. Na sredini se žge, rob pa čisto surov (pa sem uporabljal eno stopnjo moči manj kot na tefalu)

Da moram uporabljat za prst na debelo olja, ne pride v poštev, jo raje predelam v nek okrasek.

Kako jo sedaj očistit, da ne naredim še več škode in še enkrat probam srečo?
1000061203.jpg
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Pri teh ponvah (tudi litoželeznih) je bistvena dovolj visoka temperatura. Ponev mora bit segreta kar v tvoj primeru ni bila, jajca vržeš noter in so v minuti do minute pa pol pečena. Če traja dalj časa potem nisi ponve dovolj ogrel.

Torej pravi postopek, daš prazno ponev gret, ko je segreta (sam delam jajca z maslom in segreta ponev je ko maslo "zazvrči" ko se dotakneš ponve) odvzameš gretje na min, vržeš maščobo (maslo, olje, špeh/slanino, ...) in nato takoj jajca. Če delaš 6 jajc jih imej že razbitih v neki posodi ker drugače ne boš tako hiter da boš vsako poosebej vbijal. Ko beljak pobeli po vrhu oz. se začne ob robu malo delat rjavo (pri maslu se to prej opazi) potem so jajca pečena in jih samo vržeš na krožnik.

Pa pri indukciji in jekleni ponvi segrevaj ponev na nižji stopnji (stopnja 6-7 par minut), ker na max. ti bo segrelo sredico zelo hitro do previsoke temperature medtem ko rob ne bo segret sploh če imaš večjo ponev kot je tuljava od indukcije. Precej boljše je uporabljat plin za take ponve, ker ogreva enakomerno tudi stranico.

Aja ko vržeš maščobo in jajce v ponev bo najbrž precej špricalo naokoli, to je znak da delaš prav, malo manj pa bo žena vesela oz. po koncu boš moral počistit vse okoli ponve! ;)

Glede čiščenja, če ne gre stran tako da daš z vodo + sol vret 10 min pa podrgneš z najlon ščetko potem ni druge kot da podrsaš z nečim bolj agresivnim in ponovno delaš zaščitno plast.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
Nabavil sem to ponev v ikeji in očitno nekaj delam narobe.
Najprej sem jo opral, potem pa 3x naredil postopek: premazal z oljem, imel 45min v pečici na 150°C, počakal da se ohladi, obrisal olje... V nekem trenutku je postala zelo lepljiva. Pa sem jo umil samo z vodo, pa še enkrat olje pa v pečico.

Potem smo probal skuhat, pa ajde nekak je šlo.
Čez noč sem pustil malo več olja v njej, da se bo ja "napojila".
Zjutraj probam spečt jajca in vidite rezultat na sliki.

Toplota se skoraj ne širi. Na sredini se žge, rob pa čisto surov (pa sem uporabljal eno stopnjo moči manj kot na tefalu)

Da moram uporabljat za prst na debelo olja, ne pride v poštev, jo raje predelam v nek okrasek.

Kako jo sedaj očistit, da ne naredim še več škode in še enkrat probam srečo?Poglej priponko 78059
Če želiš kuhat na železu je treba zamenjat postopek. Ni to non stick teflonska ponev, v katero boš lahko počil jajca na mrzlo skoraj suho ponev. Če to želiš, ostani na teflonu. Bom prilepil video, kako se omleta zrola ven iz nafrišno zrihtane ponve, ki sploh še črna ni.
Prvo kar je, pozabi olje in pečico, ker boš zagotovo zapekel preveč olja gor in bo tisto še dodatno lepljivo. Tole packarijo najprej do vrha zalij z mešanico kisa za vlaganje in vode in toliko časa vri, da bo šla vsa tale packarija dol vključno z na debelo zapečenim oljem. Ko bo ponev čista, nalij notri ene pol centi repičnega olja in ga segrevajo do točke ko začne olje dimit, potem odlij olje in ponev dobro obriši s papirnato brisačo in nazaj na šporhet, pa še enkrat dobro obrisat in pustit kake pol minutke. Pol ugasni šporhet, vlij olje nazaj in pusti da se ohladi, potem odlij olje in dobro obriši. Vsakič ko se ti kaj prime, da moraš pomivat z vodo (bognedaj ceta) tale postopek ponoviš, ne rabiš vsakič. Mogoče v začetku mal večkrat.

Jajce.... ponev na šporhet in najprej ene par minut segrevaj na low/medium...4/10, da se počas cela ponev pregreje, vmes še enkrat obriši, da se kje ne zapeče predebelo olja, pol pojačaj in šele na vročo ponev daj maščobo, olje, mast, olivno olje, maslo, seveda bolj izdatno kot na teflon, dobre maščobe ne škodijo, prej nasprotno. Puter je zadost vroč za peko šele ko se neha razburjat beri penit. Na vročo maščobo potem jajce in moralo bi it od podna z ne pretirano veliko truda. Ko jajc že zacvrči na ponvi lohk mal zmanjšaš jakost. Ko zaključiš, sam obrišeš ohlajeno ponev in pospraviš. Če ostane kaj prijeto, z gobico in vročo vodo brez ceta opereš. Ko bom naslednjič pekel francoske omlete, bom rekel malemu, da posname, kako gre omleta iz take ponve.
 

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.137
476
83
Utisevalec kalbo Hvala! Res sem na hladno ponev dalo malo olja in ubil vsako jajce posebej, pač tako kot to delam na tefalu.
Spucal sem jo pa tako, da sem naprej zavrel vodo in z leseno lopatko postrgal, ostalo pa z jekleno volno zbrusil:)) Potem sem pa s kokosovo maščobo samo na plošči še enkrat jo obdelal. Jajc še nekaj časa be bom pekel v njej, jo naj žena malo uporablja za kuhanje, pa da vidmo... na yt pravijo, da bolj jo uporabljaš, boljš je...
 
  • Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
Dobro, da imamo alter, da vidim, da se že pri jajcah na oko tako komplicira :)
Jajca na oko so lahko dobra, lohk so pa totalno zanič. Če je tebi vseeno kaj šopaš vase je meni tudi. V kuhinji so pa vse stvari zelo preproste in nikakor komplicirane, če znaš. In rek, da si nekdo še jajc ne zna ocvret je matriarhalna glupost, ker če znaš jajca na uč spečt, znaš lahko prav vse.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
Utisevalec kalbo Hvala! Res sem na hladno ponev dalo malo olja in ubil vsako jajce posebej, pač tako kot to delam na tefalu.
Spucal sem jo pa tako, da sem naprej zavrel vodo in z leseno lopatko postrgal, ostalo pa z jekleno volno zbrusil:)) Potem sem pa s kokosovo maščobo samo na plošči še enkrat jo obdelal. Jajc še nekaj časa be bom pekel v njej, jo naj žena malo uporablja za kuhanje, pa da vidmo... na yt pravijo, da bolj jo uporabljaš, boljš je...
Yt je poln znalcev, samo nekateri res vedo kaj govorijo. Železna ponev večkratne obdelave ne rabi. Je nonstick lahko že čist natur izgleda.
Pa ne misli da na svojih nisem v prvo prenadebelo zapekel olja, je bajta še tri dni smrdela, pol se pa naučiš. Bistvo je, da nimaš kaj zafrknit, prekuhaš kis al pa skuhaš not paradižnikovo omako in greš lohk znova.
Za tapočasna umešana jajca je pa vedno teflon ponev na zalogi.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
Tok za občutek, kok je predhodno pečenje olja na ponev brezveze. Tole je moja 24cm Debuyerka s kisom slečena do golega, ker sem ji v štartu predebelo zapekel olje. Večino časa je bla v uporabi 28cm, ki se je unesla, pol smo rabli omlete začet pečt. No po samo enem zgoraj opisanem postopku zrihtana je spekla že bliz 40 omlet, pa še zmer ni črna, omleta se pa zrola dol. Omlete sem začel pečt zarad kolesarčka v hiši, zdej jih pa vsi kar naprej fehtajo .
 
Tok za občutek, kok je predhodno pečenje olja na ponev brezveze. Tole je moja 24cm Debuyerka s kisom slečena do golega, ker sem ji v štartu predebelo zapekel olje. Večino časa je bla v uporabi 28cm, ki se je unesla, pol smo rabli omlete začet pečt. No po samo enem zgoraj opisanem postopku zrihtana je spekla že bliz 40 omlet, pa še zmer ni črna, omleta se pa zrola dol. Omlete sem začel pečt zarad kolesarčka v hiši, zdej jih pa vsi kar naprej fehtajo .
kaj maš to zaeno plinsko plato?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
Ta ponev je 24 cm in jo uporabljam na tanormalnem gorilniku desno spodaj al pa levo zgoraj. 28 tko na tistem velikem desno zgoraj, prav tako 32. Wok gorilnik uporabljam za klasičen wok in za tavečjo ponev 35 cm debuyer ponev, al pa za 15 litrski lonc, ko se sarme kuhajo (ja kot za pujske). Gorilnik se super obnese, še pšosebno za wok, edino kar pogrešam je, da bi zunanji del gorel še eno stopnjo manj, se pa namest da bi še mal manj gorel zunanji del ugasne in gori samo notranji del. Včasih mal preveč, če pečem kake pečenice v tavelki ponvi, na tavelik gorilnik desno zgoraj pa ne gre na srredino, ker je prebliz steni in gre gor max 32 posoda na sredo (tok da vem, da taširok pult vzet pri naslednji kuhinji. Bistvo te plate je pa to, da je dovolj široka (če bi mel plac bi vzel 90), ker pri nas se kuha ko za pujske in je 6l lonc tamal lonc in stopenjsko nastavljanje jakosti.
 
  • Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe
Ta ponev je 24 cm in jo uporabljam na tanormalnem gorilniku desno spodaj al pa levo zgoraj. 28 tko na tistem velikem desno zgoraj, prav tako 32. Wok gorilnik uporabljam za klasičen wok in za tavečjo ponev 35 cm debuyer ponev, al pa za 15 litrski lonc, ko se sarme kuhajo (ja kot za pujske). Gorilnik se super obnese, še pšosebno za wok, edino kar pogrešam je, da bi zunanji del gorel še eno stopnjo manj, se pa namest da bi še mal manj gorel zunanji del ugasne in gori samo notranji del. Včasih mal preveč, če pečem kake pečenice v tavelki ponvi, na tavelik gorilnik desno zgoraj pa ne gre na srredino, ker je prebliz steni in gre gor max 32 posoda na sredo (tok da vem, da taširok pult vzet pri naslednji kuhinji. Bistvo te plate je pa to, da je dovolj široka (če bi mel plac bi vzel 90), ker pri nas se kuha ko za pujske in je 6l lonc tamal lonc in stopenjsko nastavljanje jakosti.
smeg ma ločeno upravljanje notranje in zunanje rinke, samo je pa dimenzijsko izven tvojih dimenzij. Jaz mam zaenkrat blade flame gorilnike in se super obnesejo
 

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.137
476
83
Yt je poln znalcev, samo nekateri res vedo kaj govorijo. Železna ponev večkratne obdelave ne rabi. Je nonstick lahko že čist natur izgleda.
Pa ne misli da na svojih nisem v prvo prenadebelo zapekel olja, je bajta še tri dni smrdela, pol se pa naučiš. Bistvo je, da nimaš kaj zafrknit, prekuhaš kis al pa skuhaš not paradižnikovo omako in greš lohk znova.
Za tapočasna umešana jajca je pa vedno teflon ponev na zalogi.
sem ugotovil, da mi jo je uspelo celo zviti - sredina je izbočena na gor, tako da se indukcije dotika samo en krog in tam je sedaj zažgana... Sem jo nesel v dlavnico, da bi jo zravnal... ni šans. nekak je ratalo, dokler je bila hlanda, ko sem jo segrel je šla pa nazaj... Tako, da je moja misija zaključena. Za na kurišče ali pa roštilj bo morda še dobra...
 

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.137
476
83
Kaj se mučite s temi ponvami izpred sto let. Kaj je narobe s ponvijo, ki ima moderno oblogo proti prijemanju?
tefalko moram zamenjat pa po netu mi skače reklama za nek kicstarter projekt o taki ponvi... pa ker je moderno če si vsaj mal hispterja:)) pa sem si rekel ajde dejmo probat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
Kaj se mučite s temi ponvami izpred sto let. Kaj je narobe s ponvijo, ki ima moderno oblogo proti prijemanju?
Ja, sej tvoja generacija je pometala stran vse kar je blo dobrega in ste pohajpal na novodoben šit in vmes pozabl kuhat. Z non stick ponvijo ni nič narobe, ni pa za vse.