Pomoč

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Torej, načeloma se take stvari na forumu ne sprašuje ampak vseeno bi rad videl, kaj bi nekdo naredil v moji koži. Torej. Pred sabo imam dve ponudbi za delo, oboje je delovanje na evropskem trgu. Prvo podjetje je malo podjetje, ki je na trgu prisotno že več let in ima 60 zaposlenih in je zraslo iz družinskega podjetja in je od mojega doma oddaljeno 5 km. Drugo podjetje je veliko podjetje cca 2000 zaposlenih in ima podslovalnice tako na balkano kot v evropi in je od mene oddaljeno 200km. Plača je v prvem podjetju malenkost višja, drugo pa mi nudi možnost napredovanja, s tem, da si moram v bližini podjetja oz karaja najti stanovanje. KAj bvi naredil bolj gledal v prihodnost ( v tem primeru bi izbral 2 podjetje, al bi gledal bolj kratkoročno in zaradi denarja izbral 1 podjetje?) Aja prvo podjetje ioma fiksni delovni čas 7 do 15 drugo pa bolj variabilni pač po potrebi. Kak nasvet mogoče?

Minister

Pripravnik
21. avg 2009
418
1
16
Na oblasti
obvezno ta drugo,
vec zaposlenih = vec deklin = vec jih bos pozgal

resno,
bodi bolj natacn, kolk je razlika v placi, recimo v %? katero podrocje dela te bolj mika?

si bolj zapeckarski in bi rad ostal doma? al te mikajo izzivi in tujina?
.....

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Pejt v prvo. Možnost napredovanja? Napreduješ sam, tvoj položaj ni pomemben, ker sam pridobivaš izkušnje in one te potem pripeljejo na ustrezen položaj. Pa še plača je boljša, blizu, ... ni neka dilema.

Minister

Pripravnik
21. avg 2009
418
1
16
Na oblasti
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Pejt v prvo. Možnost napredovanja? Napreduješ sam, tvoj položaj ni pomemben, ker sam pridobivaš izkušnje in one te potem pripeljejo na ustrezen položaj. Pa še plača je boljša, blizu, ... ni neka dilema.

LOL, izredno ambiciozno, not

tipicno slovensko, pr 25 kupit stanovanje v rodnem kraju, blizu sluzbe in cakat na penzijo,
nobenih ambicij, zelje po novem, drugacnem

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
če sem konkreten je razlika v plači 150 evrov. NA nič nisem pa vezan ni mi problem it sedaj 200 km od doma v službo, res je da je potem od plače potrebno odštet za stanovanje, toliko bi potem manj zaslužil (na hitro bi bilo cca 500 evrov na mesec manj). Ta možnost napredovanja znotraj podjetja me zelo mika, sam nič fiksnega se nekak ne morem odločit.

Minister

Pripravnik
21. avg 2009
418
1
16
Na oblasti
ce so pogoji napredovanja jasno doloceni in hkrati tudi opredeljeni casovni okvirji kdaj se napreduje, potem je to dokaj vredu in vspodbuja zdravo tekmovalnost

ker ce pravila niso ekzaktna se lahko hitro pojavi slaba volja, zavist,..... (recimo napredovanje po sorodstveni zvezi,...)
kar bi bilo zelo mogoce v primeru druzinskega podjetja

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik Minister pravi:
obvezno ta drugo,
vec zaposlenih = vec deklin = vec jih bos pozgal

resno,
bodi bolj natacn, kolk je razlika v placi, recimo v %? katero podrocje dela te bolj mika?

si bolj zapeckarski in bi rad ostal doma? al te mikajo izzivi in tujina?
.....

RAzlika v plači je 150 evrov v korist družinskega podjetja. Izzivi me mikajo in na sploh nova znanja

Malo off glede punc sem bil danes pri kadrovski direktorici pa sem jo v sprejemnici malo čakal je bilo kar nekaj potencialnih kandidatk
evil.gif

Minister

Pripravnik
21. avg 2009
418
1
16
Na oblasti
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Izzivi me mikajo in na sploh nova znanja
zdej, ...
kaj pa je lahko vecji izziv, kot da v bavarskem kupeju polek tebe sedi dolgonoga blodinka s katero skupaj nabirata nova znanja

in ves, da imas naslednji dan le 5km-jev do sluzbe

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Hm, najprej si poglej potencial, ki ga ima eno in drugo podjetje. Da se ti ne bo zgodilo da bo to "družinsko" podjetje čez nekaj let propadlo,ker stari nebodo imeli pravega naslednika med svojimi otroki. Potem je pri takih družinskih firmah večen problem, da naprej rinejo vedno samo člani družine (zeti, snahe,...) pa četudi nimajo pojma o stvari. In verjemi tole zna biti včasih zelo moteče, ker je vedno vse tako kot familija reče pa četudi je tista oseba mega butasta ideja pa na nivoju pet letnega otroka.
Po drudi strani pa se boš moral za ono drugo podjetje preseliti 200 km daleč. Imel boš manjšo plačo, ampak 150 EUR razlike je veliko v primeru da bo tvoja neto plača 700 EUR in dokaj malo če se giblješ z neto plačo okrog 1.500 EUR. NA drugi strani bo gotovo v družinski firmi več osebnega stika med tabo in šefi (morda imajo tudi z zaposlenimi zelo družinski odnos - družinski pikniki, etc), pri tej veliki firmi boš verjetno če boš imel srečo z upravo govoril morda dva ali trikrat letno. LAhko pa boš napredoval in skakal med oddelki in verjetno imajo sistem kadrovanja in skrbi za kadre dobro dodelan in ti ne bo problem če boš imel željo po dodatnem izobraževanju, menjavi oddelka zato da se naučiš nekaj novega. Tudi sigusnost službe zna biti v taki veliki firmi večja kot pri mali.

Ne vem, sam bi se danes odločil verjetno za večjo firmo. Res pa je da bi me zelo matralo to, da bi se moral preseliti 200 km daleč. Saj veš Slovenci smo pač navajeni, da smo zmeraj doma blizu staršev in prijateljev.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
podobna vprašanja si postavljam sam se še vedno nisem odločil. Mi p 200km ddaljen kraj ne predstavlja kake ovire, saj sem tam prej študiral
evil.gif
. Dokaj resno vprašanje za debatirat in za pomoč pri odločitvi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Zakaj pa rabiš stanovanje pri drugem? Saj kupiš en pošten BMW voz, pa imaš to razdaljo v dobri urci not. Za začetek se furaš, ko pa napreduješ, pa si izboriš še kakšno službeno stanovanje, potem pa itak požgeš vse švabice tam in se boš moral preselit
wink-1.gif

Minister

Pripravnik
21. avg 2009
418
1
16
Na oblasti
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Mi p 200km ddaljen kraj ne predstavlja kake ovire, saj sem tam prej študiral
evil.gif
.

brezveze pol tja hodit, ker si tam ze vse pozgal
cool-1.gif

lahko pa je tudi prednost, ne rabis stanovanja najemat, ker bos lahko vsako noc pri drugi prespal
zmaga.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
v eni uri to ne spraviš skup in to vsak dan počet ni računice.
Drugače pa dajmo malo resno podebatirat pustimo dekleta ta trenutek pri miru, ker se mi zdi odločitev pomembnejša od tega kake punce ker padle za svobodo bodo itak
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Če ni AC potem je res [censored], še posebaj če so kake rovte.

Kako pa je s časom dela, je oboje za nedoločen čas?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Vaginko... sam moraš vedeti, kaj ti ustreza. Poleg tega nam nisi podal kakšna je razlika med plačami... 150€ ok ampak, če je to 20% 10% 5% ali 1% ni čisto isto.

Velika podjetja: naštej pluse (večje možnosti za napredovanje, dobre reference za bodoč razvoj, ???)
Družinsko podj.: naštej pluse (višja plača, ni potrebe po najemništvu, sproščeno delovno okolje?, zanimivo delo?, ???)

Velika podjetja: naštej minuse (veliko podjetje - formalnosti, nižja plača in stroški najema - koliko sploh ostane, kamere v skladiščih, ???)
Družinsko podj: naštej minuse (manjša možnost za napredovanje, ???)

in pod črto boš prišel do odločitve. +/- so pa čisto subjektivni in ti jih drugi ne moremo naštevati

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.134
70
48
123
Vozit se vsak dan iz SG do LJ in nazaj je preveč.

Napredovanja:
tudi pri nas imamo določene pravilnike o napredovanju, vendar se jih ne držijo. Najbolj smešno je pa ko slišim, kakšne stvari govorijo na letnih ocenjevanjih. Ene totalno spljuvajo, do njih se pa obnašajo kot da so najboljši na svetu.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.073
110
63
A sta ti dve podjetji v Slovenije - podjetij ki imajo >2000 zaposlenih je v Slo zelo malo, tistih od njih, ki imajo direktorico za sefico pa se manj. Jaz vem samo samo za Lek, Merkator, in Drogo Kolinsko, direktorica kadrov v Petrolu je pa menda odsla.

150 evr je malenkost za veliko podjetje - uporabi jih kot lakmusov papir za tvoje nadaljnje moznosti v tem podjetju - predstavi jim drugo ponudbo in povej, da lahko primerjalno razmislis o obeh ponudbah samo iz istega izhodisca in jih prosi, da ti ponudijo isti znesek.

Ce ti ga ne bodo hoteli in ti ne bodo dali tudi kaj drugega v zameno, potem pozabi na to podjetje - ni te vredno. Ce ti bodo ponudili isto, potem pricakuj posten odnos, vendar ti ne bo nic na pladnju prineseno in se bos moral potruditi - razmisli koliko se ti da truditi.
Ce ti bodo ponudili malenokst vec, pomeni da te hocejo in da se bos lahko dobro pogajal naprej ce se bos izkazal.

P

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Vaginko... sam moraš vedeti, kaj ti ustreza. Poleg tega nam nisi podal kakšna je razlika med plačami... 150€ ok ampak, če je to 20% 10% 5% ali 1% ni čisto isto.

Velika podjetja: naštej pluse (večje možnosti za napredovanje, dobre reference za bodoč razvoj, ???)
Družinsko podj.: naštej pluse (višja plača, ni potrebe po najemništvu, sproščeno delovno okolje?, zanimivo delo?, ???)

Velika podjetja: naštej minuse (veliko podjetje - formalnosti, nižja plača in stroški najema - koliko sploh ostane, kamere v skladiščih, ???)
Družinsko podj: naštej minuse (manjša možnost za napredovanje, ???)

in pod črto boš prišel do odločitve. +/- so pa čisto subjektivni in ti jih drugi ne moremo naštevati

ravno na ta način sem delal, edino kar je stanovanje v kraju 200 km od doma me prav veliko ne bi stalo, _(veze in poznanstva). Do rešitve nekaqk ne pridem, če gledam v prihodnost pol bi moral izbrat veliko podjetje, če gledam treniutno potem bližje domu.