Pomoč verjetno virus???

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici
V zgodovini posodobitev w10 piše da je zadnja posodobitev 10. maja. Razen če tukaj še ni vidna ta, ki bo vidna z restartom. Čeprav kadar je windows hotel imeti restart je napisal drugačno obvestilo.
Bom vseeno prej vsaj določene datoteke nekam backupiral.... ker zadeve že nekaj časa nisem....

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Redne Microsoftove posodobitve so vedno drugi torek v mesecu, torej pri nas dosegljive drugo sredo v mesecu. Nujne varnostne posodobitve so pa lahko tudi vmes.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.366
6.153
113
CryptXXX providing free keys for .Crypz and .Cryp1 Versions

cheer.gif

Deluje.
nahrung002.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Moja izkušnja pri reševanju podatkov z računalnika, ki ga je napadel .zepto virus, ki je eden od novejših:
Uporabnica me je klicala po dveh dneh, ko ni mogla odpreti neke .xls datoteke preko bližnjice na namizju. Seveda sem takoj opazil kup datotek s končnico .zepto. Na srečo ima uporabnica malo slabši računalnik in na njem stotine slik, ki so bolj zahtevne za kriptiranje kot dokumenti. Tudi zaslonska slika je bila še originalna in ni bila zamenjana z izsiljevalskim tekstom. Če pride do te faze, je vsaka pomoč zaman.
1. korak: Ugasniti računalnik
2. korak: Live CD s protivirusnim programom. Jaz sem uporabil Bitdefender. Z njim sem offline popucal virus.
3. korak: prižgal računalnik v safe modu z networkom in pognal Malwarebytes, ki je popucal še zadnje ostanke nesnage.
4. korak: Napravil System restore za nekaj dni nazaj, če so bili slučajno spremenjeni kaki sistemski fajli.
5. korak: Pognal sem program Shadow Explorer in z njim obnovil vse šifrirane datoteke, ker virus te shadow kopije izbriše šele takrat, ko konča s kriptiranjem.
6. korak: brisanje vseh datotek s končnico .zepto, ki jih je bilo v mojem primeru nekaj čez 900.