Pomoč pri Win 7 errorjih - računalnik se ugaša

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
843
22
18
Živjo.

Problem je sledeč: imam dobri dve leti star stacionarni računalnik, ki pa se je začel ugašati. Med delom se kar na enkrat pokaže blue screen, ki včasih izgine takoj, včasih pa sploh ne izgine. Začeli so se pojavljati errorji, kot npr.:

- irql not less or equal
- memory management
- quota underflow

Verjetno je bil še kakšen drug, pa se sedaj točno ne spomnim. Na netu sem bral o slabih driverjih za grafično. Te sem posodobil in stvar je kakšen teden delovala normalno, potem pa se je spet začela ugašati. Je mogoče problem v RAMu, ker sem na internetu zasledil, da je tudi to možno? Kaj naj naredim, da se bo to končalo?

Hvala za nasvete.

superfly

Majstr
12. feb 2008
921
290
63
Če maš dva ram modula, stakni enega ven in testiraj. Če se spet pojavijo problemi, vtakni drugi ram in testiraj.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
843
22
18
Aha, dobra ideja. Je lahko vzrok ali v ramu ali pa mogoče tudi v reži za ram na matični plošči? Bom poizkusil malo kombinirati, potem bom pa videl.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.467
113
Klikni Start, vpiši "mdsched", pritisni Enter. Izberi prvo možnost:

fa583167-86e9-4c37-8670-74919ea9395e_0.jpg

Po restartu se bo pognalo preverjanje pomnilnika.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
843
22
18
Sem naredil to testiranje in mi je že med prvim testiranjem pisalo, da nekaj ni v redu. Potem sem test ponovil, vendar v drugo ni našel nobenih težav.

Nato sem vzel ven eno ploščico rama (2 GB) in pustil notri samo eno (tudi 2 GB). Računalnik se je še vedno ugalaš. Sedaj imam notri drugo izmed obeh ram ploščic in stvar deluje v redu. Očitno je bil res en ram zanič. Pustil bom tako še par dni na testiranju, potem bom pa dokupil nov ram.

Sedaj me pa zanima, na kaj je treba niti pozoren pri nakupu? Trenutno je notri RAM A-DATA 2x2GB PC3-10666 1333 MHz, matična plošča je pa Asus M4A785TD-V EVO.

Ali bi ta ram deloval normalno v kombinaciji z enim ramom od prej in to obstoječo matično ploščo? Klik

Je na kaj treba biti posebej pozoren? So firme kompatibilne med sabo?

superfly

Majstr
12. feb 2008
921
290
63
Ko si testiral ram - si dal drugega v isti slot kot prvega (ki je delal težave)?

Ti imaš 2 Gb modul, kupuješ pa 4 Gb modul. Edin problem, ki ga vidim je, da ne bo delal v dual channel mode-u (5% razlike v performansah, kar spet ni tko velik). Različne firme niso problem, dokler pustiš default frekvence in latency.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
843
22
18
Citat:
Uporabnik superfly pravi:
Ko si testiral ram - si dal drugega v isti slot kot prvega (ki je delal težave)?

Ti imaš 2 Gb modul, kupuješ pa 4 Gb modul. Edin problem, ki ga vidim je, da ne bo delal v dual channel mode-u (5% razlike v performansah, kar spet ni tko velik). Različne firme niso problem, dokler pustiš default frekvence in latency.

Ne, ram sem dal v drugi slot. Tisti slot, kjer je bil ram, ki naj bi povzročal težave, je sedaj prazen. Naj dam ta ram, ki sedaj kao dela, v ta slot, kjer so se kazale težave?

Kaj pa je dual channel mode? :D

superfly

Majstr
12. feb 2008
921
290
63
Sem omenil, da je razlika samo 5% (očitno sem še pretiraval). Naj sam preceni koliko mu to pomeni.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
843
22
18
Živjo. Po parih dneh testiranj sem prišel do sledečih rezultatov. Plata ima 4 reže za ram, od tega sta bili dve fuč, oba rama pa očitno delujeta v redu. Na začetku sem imel zasedeni obe črni reži, torej obe levi in računalnik se je ugašal. Sedaj imam pa ram razporejen tam, kjer so kljukice na sliki. Tam, kjer so križi, se pa računalnik še vedno ugaša.

Sedaj mi tako deluje BP že par dni in upam, da bo tako tudi ostalo. Hvala vsem za pomoč!
1386472-ram.PNG

Priponke

• 1386472-ram.PNG
    1386472-ram.PNG
    57,1 KB · Ogledi: 208

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
S plato je nekaj očitno narobe. Delat ti mora v bilokateri slot porineš RAM in vedno imaš skupaj 4GB. Ampak dual channel se pa aktivira samo ko imaš dva modula v modrih ali pa v črnih režah ali pa vse 4 polne. Jaz bi menjal plato, če je še v garanciji.