Pomoč - kako ustanoviti društvo?

NoviC

Pripravnik
11. jun 2008
278
0
16
Skupina prostovoljcev bi ustanoila društvo za pomoč živalim. Trenutno delujejo brez društva toda stvar je postala že tako obsežna, da bi za lažje in predvsem boljše delo potrebovali društvo preko katerega bi delovali.

Zanima me naslednje:

1. kakšen je postopek ustanotive društva oz ktaeri so potrebni koraki?
2. Kakšni so recimo minimalni stroški ustanovitve (notar, takse itd)?
3. Kakšni so stroški poslovanja (računovodsto, banka itd) društva? Je društvu potrebno voditi računovodstvo?
4. Kakšen je postopek, da bi se uredilo, da bi lahko društvu avezanci za dohodnino namenili del sredstev od dohodnike?
5. Je dobro, da se društvo registrira za namene DDV? saj bi potem lahko nakupe hrane za muce štelo kot vhodni DDV ali ne?

Vse informacije zelo zaželjene saj nenazadnej gre za pomoč zavrženim živalim katere potrebujejo pomoč.

p.s. če ima kdo kakšen osnutek ustanovnega akta društva bi bilo v veliko pomoč

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Ustanovni občni zbor, ustanovni akt, statut, določiti organe, sprejeti program, določene pravilnike ... društva
Trr računovodjo itd boš seveda rabil.
Imaš kakšne sponzorje, donatorje ki bi društvu lažje donirali kot sedaj? (priznana donacije)
Dohodnina: društvo mora biti v javnem interesu. Poišči in preglejte seznam društev v javnem interesu. Če so na njem tebi podobna društva, potem zna tudi tebi uspeti. Morate pa pravilno speljati birokracijo, ustanovni akt....
Skratka birokracije ogromno. Če nimate nekoga ki se rad ukvarja s tem, potem boste živčni....

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Če obstaja kaka zveza društev v katero bi spadalo tvoje področje dela, vprašaj zvezo za pomoč. Mogoče ti bo dala kakšne tipske osnutke potrebnih dokumentov, katere boste samo prilagodili vašim okoliščinam.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Sploh ni tak bav bav. Mi smo se trije skup zbrali in naredili vso papirologjo, občni zbor, potrdili statut, dali svoje podpise in sem šel kot zakoniti zastopnik na UE vse urediti. Statut sem vzel nek mušter in malo spremenil glede na svoje potrebe. Edino malo težav sem imel okoli ciljev, dejavnosti ipd. A smo se prek e-maila vse dogovorili. Skratka nič posebnega. Sem pa že malo pozabil točne korake, a saj na netu najdeš vse razloženo, jaz sem v parih urah vse naštudiral.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Drugače nas je 100+, a zaradi birokracije smo se zbrali 3 za ustanovitev. Ostalo smo uredili na skupščini po ustanovitvi, to smo tudi zapisali v zapisniku, da bomo potalali ostale funkcije na prvi skupščini.