pomivalni stroj Gorenje - popravilo, pomoč?

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.830
635
113
Imamo na forumu kakega mojstra, ki pozna Gorenje pomivalne stroje?
Nek rahlo novejši, kaj pa vem, mogoče 5 let star SmartFlex, modela nisem našel.

Ni bil redno čiščen, je stal sedaj kak mesec in se prenašal iz objekta v objekt.
Sedaj so vsi filtri očiščeni, za rumenim varovalnim pokrovčkom na dnu zbirne posode čutim vetrnico, tudi vidi se, da dela tlak (voda se konkretno zavrtinči),
na odtoku pa teče komaj kaj - tako dvakrat ponovi in ker mu ne uspe hitro vode izčrpati, javi napako F11 - enkrat mi je celo uspelo, da je začel prat, vendar je potem, ker je predolgo trajalo izčrpavanje, spet javil napako in ustavil program.

Je od črpalke do izhodne cevi še kak vmesni ventil?
Ker ko sem dal odtok v kanto, so prišli ven kar konkretni delci, svetle barve, kot recimo ostanki detergenta ali pa vodnega kamna
Tudi s toplo vodo in kisom ne pomaga, da bi "prebilo", če je že kaj na izhodu od črpalke do sifona
Črpalka poriva v posodo ali sesa ven? Meni deluje, kot da dela tlak v posodo, odtok je pa na drugi strani zbirne posode na dnu stroja?

Spodaj spredaj in zadaj sem že snel 15cm pokrova, več si pa nisem uspel ogledati

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.330
5.529
113
Odpri od strani in poglej če ni zataknjen plovec, ki spodaj zapre dotok in odtok (se mi zdi) iz stroja če pušča vodo. Pri prenašanju bi se to lahko zgodilo.
Začneš od zgoraj zadaj ploščo snameš, potem pa eno stranico,...

• Všeč mi je
Reactions: Hondi

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.830
635
113
spodaj je plastično vse, spodnji del, cca 20cm v višino spredaj in zadaj iz plastike se da umaknit za dostop

baje naj bi imel nek protipovraten ventil, ker res teče na odtok čisto premalo
hvala

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.830
635
113
Evo našel napako, odvodna cev zamašena do te mere, da na vrtno cev niti malo ni pognalo skozi, trdi fosfati kot kamen, sigurno 1kg v cevi, če ne več, noro

Sem moral poriniti skozi 5mm debelo zajlo za odmaševat odtoke

Sedaj spodnjo posodo izprazne vode v 5 sekundah

Tudi na odtoku kuhinjskem se sliši sedaj odtekanje na polno
Hvala za pomoč

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.626
6.232
113
Le kje bi bil vzrok? Se je vse doziralo kot je treba? Od soli do pralnih sredstev?

jello

Guru
22. sep 2008
11.777
4.937
113
Ni nujno, jaz sem v pol leta na dveh pralnih strojih menjal odtočno cev, zaradi enake napake, ni izpustil vode ven, oziroma jo je prepočasi. Sumim pa da je povezano s tem da so obejkt v katerem sta bila pomivalca pred kratkim priklapljali na nov vodovod.

• Wow
Reactions: Hondi

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.830
635
113
hja, stroj sta imela upokojenca - sedaj se je prenašal najprej v en objekt na skladiščenje, potem pa v drugo stanovanje
jaz sem mnenja, da so vzrok poceni tablete v kombinaciji z eko/hitrim programom, kjer se potem tableta ne stopi do konca in se nabira v odtočni cevi
sol dvomim, da sta uporabljala
Pomojem se to z gel praškom ne bi zgodilo
je pa model GV64160, tako da niti ni tako star

ko se je odklopil, se je začelo v odtočni cevi vse skupaj sesedat - ker meni je 2 dni nazaj še teklo iz cevi v kanto, včeraj pa tudi na vrtno cev, odprto do konca, ni pritekla niti kapljica, neverjetno

Yogi, automotive diagnostiki, pa po izobrazbi še elektrotehniki, imamo to pomojem v sebi - da najdemo napako, ne glede na vloženi čas hahaha

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.830
635
113
aja še to: voda gre iz črpalke na zbirni posodi na dnu stroja na desni bok na nek eko bio reciklator (ploščat zbiralnik prozoren, vidno s strani), kjer gre potem en del vode nazaj v stroj predvidevam, šele potem gre iz tega dela na odtočno cev.

No, če bi moral odstraniti ta reciklator ali karkoli že je to, bi moral odvit komplet ohišje s plastičnega podnožja - v podnožju pa je vse nameščeno dejansko, vsa pamet in črpalke...