Pomanjkanje delavcev?

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.213
3.616
113
O tem pa hudo dvomim. Vir: kolega, ki dela gor že 20+ let.
.

100% drži Avstrijci preživijo na delovnem mestu manj časa, kot Slovenci.
Prijatelj se preselil gor pred 5-imi leti. Začel v večji firmi in ga šef po dveh tednih pride opozorit, da naj prosim pazi, da ne bo dnevno več kot 10 ur v službi.
Če pride kontrola, in ta pride, ter ugotovi iz beleženja časa, da je nekdo bil več kot 10 ur v službi se mora njegov šef najprej "resno zagovarjati", če se to ponovi faše kazen, šef in firma.
Tako, da popolnoma verjamem, da če najdejo koga s kar 300+ urami se sto za direktorja/lastnika take firme ne bo dobro končalo.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.246
6.084
113
Oglasi za prepoznavne blagovne znamke z delovno silo na brezplačni preizkušnji

Lexus, Mazda, Suzuki, Porsche, Hyundai, Bank Austria, Deutsche Bank, Raiffeisen, Samsung, Bosch, Persil, Bentley, Bridgestone in Nissan so le del družb oziroma blagovnih znamk, s katerimi se družba Bas Production lahko pohvali s sodelovanjem. Produkcijska hiša večinoma snema oglase, tako za predvajanje po televiziji kot tudi na spletnih platformah. Bolj vprašljivo pa je njihovo delovanje z vidika pravic delavcev, saj, kot opozarjajo v Sindikatu prekarcev, novim sodelavcem ponudijo sodelovanje, pri čemer pa pri prvem projektu sodelujejo brezplačno in brez sklenjene kakršne koli pogodbe.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.202
1.354
113
Po mojem mnenju pa prezivijo vec casa. Zakaj? Enostavno, ker efektivno delajo vec casa. Pauze se njim ne stejejo v delovni cas.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.202
1.354
113
Avstrijci se odrekajo pooperativnih rehabilitacij zato da niso predolgo odsotni iz dela, ker jim lahko hitro kdo zacne pridigat o ucinkovitosti.
Izkoriscanja bolniskih po vec mescev, lazno fuliranje in sisanje sociale pa izmikanje raznoraznim "komisijam" tam ne obstaja. In to so informacije iz prve roke, pa ne nekega fizikalca v Magni.

Glej. Kot sem napisal ze zgoraj, imas vse sorte ljudi tudi v Avstriji. In vse sorte delovnih mest. Zdaj.. ne rabis mi govort, da se vsi po spisku odpovedujejo rehabilitaciji itd. Ne rabis posplosevat. Ker fusarji so povsod, tudi v Avstriji. Je pa res, da je sistem urejen, drugacen. Ni slepanja na racun drugih. Kontrole so redne.

Avstrija je 1000x bolj urejena. In seveda veliko manj zbirokratizirana. Je selil en pivovar firmo v Avstrijo, pa je bilo kljub temu, da ko je vstopil v pisarno, na mizi gore papirjev in le ena delavka zakopana v njih, vse skupak urejeno ekspresno hitro. Pri nas pa se je jajcal za jebeno vodo in ni dobil dovoljenja.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.993
5.631
113
Prijatelj se preselil gor pred 5-imi leti. Začel v večji firmi in ga šef po dveh tednih pride opozorit, da naj prosim pazi, da ne bo dnevno več kot 10 ur v službi.
Če pride kontrola, in ta pride, ter ugotovi iz beleženja časa, da je nekdo bil več kot 10 ur v službi se mora njegov šef najprej "resno zagovarjati", če se to ponovi faše kazen, šef in firma.
Tako, da popolnoma verjamem, da če najdejo koga s kar 300+ urami se sto za direktorja/lastnika take firme ne bo dobro končalo.
Enaka zgodba pri znancu od kolega...dela sezonsko na smučišču v hotelu...delodajalca zanima samo če je delo opravljeno...briga ga če sam 8urno delo opravi v 3-4h urah in ostalo pleza al pa odsmuča....ampak bog ne daj da bi mu naredil 1no naduro...

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
517
174
43

Sem že nekajkrat delal za avstrijce in lahko potrdim tole. Se mi je že zgodilo, da smo delali več kot 10 ur v enem dnevu, in se mi naslednji dan ni odprla rampa za vstop v podjetje. Pa je bilo treba obljubit, da se to ne ponovi. Ali pa, da je stranka med remontom vztrajala, da se ne dela v nedeljo, čeprav je bil zaradi tega ogrožen končni rok izvedbe. Mi je razlagal nek šef obrata, da je bila pri njih miselnost, da če delavec dela nadure, je šef slabo splaniral, zato niso zaželjene. Ne pravim, da je v Avstriji na splošno tako, sem pa to videl že 2-3x

tomi

Guru
1. sep 2007
18.470
9.783
113
40
MB
in s čem mislite da je to povezano? z dobroto delodajalca? na koncu je vse denar ... pa ne nujno denar za plače delavcev za tisti en dan, ampak povezano z zavarovanji delovišča, zakonskimi omejitvami za nedeljsko delo itd ... je pa "nam" balkancem to čudno ja, da se ne dela 15 ur na dan, samo da bo do roka

Steve

Guru
13. avg 2007
9.960
1.840
113
Ni to samo balkanska miselnost. Dela kolega na dunaju, sicer top pozicija, 12-15 ur vsaki dan, že pol leta. Se lovijo roki.
Na splošni pa res drži njihova miselnost, da če delaš več kot je delovnik, je slabo planirano. To sem celo doživel pri nas v eni firmi, kjer je direktor nemec

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.479
3.884
113
Ljubljana
hmpg.net
in s čem mislite da je to povezano? z dobroto delodajalca? na koncu je vse denar ... pa ne nujno denar za plače delavcev za tisti en dan, ampak povezano z zavarovanji delovišča, zakonskimi omejitvami za nedeljsko delo itd ... je pa "nam" balkancem to čudno ja, da se ne dela 15 ur na dan, samo da bo do roka
Si kdaj delal za kakšno multinacionalno anglosaksonskega porekla? Si videl lepe pisane, ki jih ima Google, Apple ipd? Ne zato, da so lepe, zato da ti ni treba domov:)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.551
6.637
113
pri taščici
No, toplo malico za izmensko delo vam zagotavljajo

Priponke

• FB_IMG_1533760368482.jpg
    FB_IMG_1533760368482.jpg
    84,8 KB · Ogledi: 296

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Če lih ne zgleda kot krava, dobi kot kelnarca ziher več. Pa itak mladi hočejo bit v Ljubljani, pa verjetno imajo že čez poletje dom ali sobo najeto.

600€ + en striček, ki plača za 4 masaže 4x50€, pa je 800 evrov. To pa nekako gre.

In tak striček ima pogosto še prijatelja-strička, ki spet plača za 4 masaže 200 evrov, pa smo že na tisočaku.
Od tisočaka pa, če je skromna, lahko da mesečno na stran 250 in ima v enem letu na knjižici ali v štumfu 3000 evrov.

3000 evrov letno sicer ne prihrani nihče z 600-700 evrov plače...

Torej se formula glasi (če lih ne zgleda kot krava): dva strička = 3000 evrov. Letno. :p

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
kolk je po tvoje pošteno plačilo za nekoga brez bilokakih izkušenj? delovnih in življenjskih :)

Za slovenskega kapitalista/podjetnika/povzpetnika 350-400€. Največ 400.

Za izobraženega človeka (kar slovenski kapitalist praviloma ni) in za humanega človeka (kar slovenski kapitalist praviloma ni) pa 600 - 750.
Pa ne z nadomestilom za malico in vožnjo, ki jih pojeste in iz tega drobiža plačate za mesečno, ali gorivo...
Torej 650-700, nadomestilo pa posebej.

Če pa boste ukinili ti nadomestili, kar se bo zgodilo prej ali slej, pa niti ne pomislite, da bodo ljudje s 600 evri dajali od te bede 80-130 evrov, da se bodo pripeljali v službo. Dajte jim 850 neto in pošten obrok v menzi, pa bodo iz plače kupili mesečno za 130€ in jim bo ostalo 720 evrov...

Pomislite pa tudi, da je bil pred 445 leti kmečki slovensko-hrvaški upor tlačanov.

Tile najslabše plačani v Sloveniji (in širše) pa niso le tlačani, temveč že - sužnji. Faraon bi jih bil vesel...

Priponke

• vlast_i_narod.jpg
    vlast_i_narod.jpg
    39,6 KB · Ogledi: 241

Floki

Guru
6. sep 2007
10.094
3.173
113
kolk je po tvoje pošteno plačilo za nekoga brez bilokakih izkušenj? delovnih in življenjskih :)

Odvisno kaj delaš. Kot študent sem med drugim delal za tekočim trakom normo tako kot tisti ki so bili tam 20 let. Pa bi vsem privoščil več kot so zaslužili.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.470
9.783
113
40
MB
noben od vas zadnjih 3 torej, ni znal, ni hotel odgovorit na vprašanje?

tale kar paše sem