Pologi gotovine

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.781
221
63
Citat:
Uporabnik Ribica pravi:
A potem jaz lahko brez problema pridem z 20.000 (ali 2 x 10.000) na banko, jih položim in mi ne bo nobena davčna ali urad za preprečevanje denarja nič težil, od kje mi ta denar?

ja, noben ne bo tezil.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Lej, kolega, če je denar ukraden, si v vsakem primeru
stupid-1.gif

Če si ga pošteno zaslužil, lahko prineseš miljon evrov, pa te noben ne bo po Povšetovi vlačil
cool-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kaksne traparije ... Nekdo ti je posodil kup denarja samo zato, da bo zdaj sedel na racunu v banki in ta denar ni ukraden
rolleyes-1.gif
Je samo prigoljufan ali kaj, da ga revez ne more sam spraviti in mora nekoga drugega poslati v zerjavico po pregovorni kostanj ? Pojdi stran od takih ljudi.

elvir_vr6

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
22. avg 2007
3.297
0
36
Pa kakšne neumnosti pa so to? Ali imaš morda slabo vest? Od kje ti ideja o davčni, če si položiš denar na račun....
bonk.gif

Položi denar v enkratnem znesku in mir, ne kompliciraj....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Večje blesarije že lep lep čas nisem slišal... Dobro, razumem da imaš službo in 800€ neto plače in hočeš položiti 3 mio € in ne znaš pojasnit od kod je izvor denarja ampak za 20.000€ toliko galame? Če me kdo vpraša na tvojem mestu od kod je ta denar in ne moreš dokazat, poveš da si ga privarčevala čez svoje celotno življenje, saj pa to ni neka enormna vsota katere se ne bi dalo privarčevati... Nehaj delat paniko!

Lp

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Citat:
Uporabnik Ribica pravi:
A potem jaz lahko brez problema pridem z 20.000 (ali 2 x 10.000) na banko, jih položim in mi ne bo nobena davčna ali urad za preprečevanje denarja nič težil, od kje mi ta denar?

Ne, noben ti ne bo težil. Banke so po Zakonu o preprečevanju pranja denarja dolžne narediti zapisnik in poročati o dvigih/pologih v znesku 30.000 EUR in več . Brez panike prosim.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik Stardo pravi:
Citat:
Uporabnik Ribica pravi:

Ne, noben ti ne bo težil. Banke so po Zakonu o preprečevanju pranja denarja dolžne narediti zapisnik in poročati o dvigih/pologih v znesku 30.000 EUR in več . Brez panike prosim.

Točno tako!! 30.000€ je meja, me prav čudi, kako ni tega nihče prej napisal.
bonk.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
ksz... kako je sedaj, če bi želel položiti par 10k€ na račun?

Enkrat je simiæ razlagal, da ti potrdilo o dvigu ne velja....

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.658
3.940
113
Ljubljana
hmpg.net
Pri pologu bi te identificirali, potem pa bi (morda) moral dokazovati izvor denarja, glede na to, da se tako visoke transakcije prijavijo na UPPD.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Če je denar pošteno prislužen (torej lahko s prstom pokažeš od kje si ga dobil), se nimaš česa bat.
zmaga.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Kaj pa če parkrat po 5k položiš ali po 10k.

Kaj to se vse skupaj sešteva ali kako gre?

Kje je kakšen mehanizem za te zadave, kako delujejo....

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Če je denar pošteno prislužen (torej lahko s prstom pokažeš od kje si ga dobil), se nimaš česa bat.
zmaga.gif

Ne glede na to, da je v Sloveniji polno umazanih zgodb (na katere se cilja) sam tega (da se nimaš česa bati) nebi 100% trdil.
Obstajajo tudi zgodbe, kjer so ljudje pošteno zaslužili in prijavili denar, pa so včasih prilive denarja na TRR obravnavali kot prihodke, morebitnih povezanih odlivov denarja pa niso pripoznali saj so smatrali, da je bil denar porabljen.

In DA, če danes dvigneš 50.000 in jih čez en teden položiš na TRR se zna zgoditi, da FURS tega ne bo obravnaval kot povezani transakciji, temveč kot nov pritok denarja.
Sicer če boš to naredil 1x se verjetno nihče ne bo spotaknil ob to, če boš to naredil pa 20x na leto.....te pa že zna kdo povprašati od kje ti vse prilivi in takrat se zna zgoditi, da obrazlaga, da gre za isti denar kot je bil en teden prej dvignjen ne bo zadostovala. Zadevo bi lahko 100% dokazal le če bi ob dvigu in pologu od banke zahteval, da ti vse bankovce popiše s serijskimi številkami.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Kaj pa če parkrat po 5k položiš ali po 10k.

Kaj to se vse skupaj sešteva ali kako gre?

Kje je kakšen mehanizem za te zadave, kako delujejo....

Se (lahko) sešteva. Pravzaprav je bolj sumljiva serija pologov (in dvigov) v manjših zneskih (ki skupaj znesejo večjega), kot pa en večji polog.

Prijam: Vem, da si stojiš za vsako svojo besedo, ampak let's agree to disagree.
smile-1.gif

Najprej: govoril sem izključno o fizičnih osebah. Poudarjam, da se prava preiskava pranja denarja začne šele, ko gre za serije pologov in dvigov.

Je razlika, če nekdo, ki ima več milijonov premoženja prinese položit nekaj deset jurjev, ker jih je recimo pozabil v reklcu in ga dal v omaro (sploh ne izmišljen primer), kot pa če živi od podpore in začne (fizična oseba, na osebni TRR) prejemati enake zneske, ki jih potem kar tako malo razdrobljene nakazuje nekam naprej.

Prav gotovo je moje videnje tega iz poletnih praks na lokalni banki zelo poenostavljeno, ampak kar sem videl takšnih postopkov preiskav pranja denarja, so bili vsi vpleteni krivi, da je smrdelo.
tongue-1.gif