Polaganje električnih kablov v steno

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik 20610
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik 20610

Pozdravljeni

Kako se polagajo el. kabli v siporeks ?

Lep pozdrav,

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Vrežeš žleb, položiš in zagipsaš. Precej lažje kot v klasično opeko.

I

Izbrisan uporabnik 20610

Ja, tako bom naredil. Ne vem pa, čemu eni polagajo še rebraste cevi ? Ko pa imajo danes kabli vsi vsaj dvojno izolacijo.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Ja, tako bom naredil. Ne vem pa, čemu eni polagajo še rebraste cevi ? Ko pa imajo danes kabli vsi vsaj dvojno izolacijo.
Zaradi kasnejše lažje menjave poškodovanega kabla. Ampak kot se večinoma izkaže je pri menjavi inštalacije itak potrebno razbijati. Tak da sem sam mnenja, da požirko daš samo tam, kjer pustiš možnost, da boš še naknadno kak dodatni kabel vlekel.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Če misliš imet samo štrom je po mojem brez zveze - recimo meni ni bilo treba enega štroma vlečt naknadno čez cevi. Za UTP/mrežo je pa druga zgodba - če boš vlekel UTP raje namesto ene kar dve cevi daj, če vertikalo povezuješ pa daj nujno tavelik fi cevi, pa ne enega - jaz imam tri velike pa ne spravim dodatnega UTP kabla več čez - se ful nabere če resno zastaviš (v vsaki sobi UTP, pa za videonadzor-alarm...). Razlog je ker ponavadi pri mreži delaš zvezdo, pa tam kjer se zvezda sreča imaš potem 15-20 UTP kablov prej kot rečeš "keks"... pol pa še kakšen koaksialc če hočeš TV imet še kje, pa si tam kjer ni treba.
Ko bom pritličje obnavljal enkrat bo tudi v štuku do mansarde poseg po vertikali zagotovo. Še nasvet: zadnjič sem se zafrkaval ker od vseh kablov ne vem kako mi je ratalo med mansardo in kletjo ravno Cat5 potegnt (ni Gbit hitrost), spodaj v kleti pa NAS... pol pa film traja 100 let da ga dobiš gor do mašine. Sem s težavo zvlekel še en Cat6 kabel. aja, pa ne rečt "bom imel brezžičen Wifi", ker tam hočeš pa dobro pokritost, pol pa v vsakem nadstropju, da ne rečem v vsakem kotu bajte diagonalno, svoj Access Point, ki jih moraš povezat z UTP kablom če hočeš da dela kot je treba... 10 let nazaj je bil en Wifi router več kot dovolj, danes pa hočeš full coverage po bajti ker imaš hitro enih 20 brezžičnih klientov na mreži, pa MESH omrežje da prehajaš brez preklapljanj... jaz imam sicer ful veliko površino, pa bom še vsaj četrti AP dodal (imam 3 trenutno).

• Všeč mi je
Reactions: Sniper

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.625
10.829
113
to je res, maš pa danes tudi dobesedno možgansko nevihto v glavi, zaradi vseh teh w fi naprav in AP jev, omrežij itd. Zdrava pamet. Vse bom ven vrgel počas.

• Všeč mi je
Reactions: Pbutec in McGiver

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Gbit mora po cat5e kablu delat, tak da preveri konektorje in pa sam kabel. Jaz mam doma še vse cat5 kable potegnjene ta najdaljši je blizu 55 m in dela Gbit povsod. Največjo težavo povzročajo konektorji, ker so slabe kvalitete in ob montaži ne naredijo samo stika temveč tudi odrežejo žičko. Sem to uredil z stenskimi RJ45 dozami in pri glavnem stikalu z panelom je sedaj mir.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.717
3.334
113
Tako, tudi jaz imam po CAT5e brez problema Gbit hitrosti. Pa po enem Cat6 130 metrov dolgem tudi dela Gbit BP.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Nisem imel Cat5e, ampak Cat5 (brez e), odtod problem. Naprave pa manj sevajo če imajo boljši signal, tako da... nekako Wifi seva bistveno manj kot GSMi, tako da se ne sekiram... ne spim ob anteni. Imeti več AP-jev povezanih s kablom je imho še vedno učinkoviteje kot brezžično jih povezovati. Kot rečeno, včasih imel 2 telefona pa ni bil problem, danes je pa enih 15 wifi stikal za luči, pa par notebookov, par telefonov... pa navaden Linksys 54g že zdavnaj ne požre tega kar je včasih bp, zato več manjših napravic pa mesh in je za naslednjih 10 let mir. Bottomline je da smo malo zavili s teme, nekako moder nasvet s katerim se večina strinja je da elektrika ni problem, če boš UTP vlekel pa kakšna rezerva v obliki cevi, pa raje dveh, ne škoduje.

• Všeč mi je
Reactions: gas

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
kaksen nasvet za AP? bi rabil vsaj 2.... router je
TP-Link TL-WDR3600, če to igra kaksno vlogo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.729
9.506
113
Kabel dat v cev ni noben strošek, prav tako ni zamudno. Je ena dodatna zaščita kabla, pa kako žilo še vedno uvlečeš not, če se slučajno kdaj zgodi. V mojih nekaj letih štromarske kariere se je že parkrat zgodil. Enkrat pri kolegu, ko sva dobila napačen info centralista in sva potem sčarala en UTP kabel preko ravno teh brezveznih cevi (stanovanje pa že pobeljeno). Nazadnje pa pri mojem bratu v kupljenem stanovanju, ko je hotel met indukcijo, v kuhinjo pa sam dva kabla. Sva brez težav še eno fazo uvlekla not, če bi štromar razmišljal po tvoje, bi blo treba razbit pol stanovanja..... Tko da ti polagam na srce, rukni kable v cevi, enkrat boš rekel...kvala spolnemu organu, da sem.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
A hočeš rečt, da sta tvoj brat, pa tvoj kolega imela po vsem stanovanju kable po 40mm ceveh napeljane, da je bilo prostora še za dodaten kabel? Kdor dela inštalacije in povsod daje cevi, jih daje zagotovo zato, ker bo žice po ceveh vlačil, ne pa kable.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Glede AP kaj pa vem Mikrotik ali Ubiquiti, sam sem na Mikrotikih in dela vse BP.

• Všeč mi je

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.729
9.506
113
A hočeš rečt, da sta tvoj brat, pa tvoj kolega imela po vsem stanovanju kable po 40mm ceveh napeljane, da je bilo prostora še za dodaten kabel? Kdor dela inštalacije in povsod daje cevi, jih daje zagotovo zato, ker bo žice po ceveh vlačil, ne pa kable.
Ne po 16 oziroma 20. Prve sem napeljal jest osebno kabel v cev in pol v steno in po podnu. Nekateri v takih primerih zaključijo 10 ceti nad plato cev jest ne, sem lepo cel kabel vlekel v cev. Z mal čaranja je šel not foršpan. V drugem je šlo celo za 16 cev, pa je ratal ušunjat še eno žico not.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
AP-ji: danes je standard da vzameš nekaj kar dela v Mesh načinu... samo ponavadi je to na noviju proizvajalca standardizirano, ne poznam sicer toliko, ampak bi rekel da recimo Unity AP pa Mikrotik AP ne bosta delala v mesh načinu... se pravi rabiš vse od enega, če hočeš da prehaja naprava dobro izAP-ja na AP... jaz imam zdaj tdi Mikrotik pa dela bp, prej sem imel pa dva različna pa ne mesh in je lovil slab signal dokler ni crknu pol šele prekonektal na drgega z boljšim signalom, nazaj pa isto ko si hodil... na meshu je drgače, najde boljši signal drugega APja in že si gor na novem.

• Všeč mi je