pokojnina

guardy

Guru
3. avg 2007
8.523
1.107
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:

Temu lahko žal samo pritrdim
frown-1.gif

Če pa voziš še francoza, je pa še huje...
evil.gif

Mam opla, baje ni dost bolš
evil.gif

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Daj rajši povej, kako zgleda tvoj tretji steber. Si varčeval na banki, vlagal v nepremičnine, sklade, delnice?

Banke ne
nepremičnine so šle dol
skladi/delnice propadle

in kam potem vlagate, doma imet, danes dobiš za 10 evrov 10kg sladkorja, čez 5 let 5kg in čez 20 let 1kg, torej....kam vlagat?

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.082
113
Nuku`Alofa
Meni se računica s polovico današnjimi prihodki za penzijo izide.
Sedaj:
Kredit za bajto
Dva avta
Financiranje šolanja otrok
Seštevek: grozljiv

Potem. bajta "gotova"
Samo en avto pri hiši
Otroci na svojem

Juhuhu, sto evrov več mi bo ostalo kot sedaj

Ko sem svojo računico predstavil zavarovalničarju za neke stebre ga je kar odneslo skozi vrata. Ga ni bilo več nazaj...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.281
7.053
113
pri taščici
Veste kaj me je strah.
Da bo čez xy let ko se bo začel upokojevati prvi val upokojencev ki so dlje časa vplačevali v razne 2. In tretje stebre nekdo rekel da je v teh stebrih zaradi slabo h naložb v preteklosti in slabih odločitev samo še 10% vrednosti. Kaj bo takrat naredila slovenska ovca. Nekje sem bral da je alenka žnidaršič? (”ustanoviteljica prve pokojninsko al kaj že) ena izmed bogatejših slovenk, kljub temu da je v 90 začela z nakupom računalnika za nekaj 100Dem al kako že.
Kje so danes določeni bogati slovenci in njihova podjetja pa vemo.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Veste kaj me je strah.
Da bo čez xy let ko se bo začel upokojevati prvi val upokojencev ki so dlje časa vplačevali v razne 2. In tretje stebre nekdo rekel da je v teh stebrih zaradi slabo h naložb v preteklosti in slabih odločitev samo še 10% vrednosti. Kaj bo takrat naredila slovenska ovca. Nekje sem bral da je alenka žnidaršič? (”ustanoviteljica prve pokojninsko al kaj že) ena izmed bogatejših slovenk, kljub temu da je v 90 začela z nakupom računalnika za nekaj 100Dem al kako že.
Kje so danes določeni bogati slovenci in njihova podjetja pa vemo.

To se seveda lahko zelo verjetno zgodi. Zato pa so tretji, četrti in nadaljni stebri za mene hudo vprašljivi.

O kakšni vsoti sploh govorimo? Koliko naj bi znašala vrednost fonda za penzijo ob "zadnji plači"? Relativizatorji se prosim vzdržite. Koliko minimalno naj bi to bilo?

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Zlato pravilo varčevanja je, da je vsak mesec za hude čase treba na stran dati najmanj desetino prihodkov. Ne glede kako veliki ti prihodki so!

Kar pa se tiče pokojninskih sistemov, pa je pač tako: v Evropi se je uveljavila medgeneracijska solidarnost, kar pomeni, da se današnje izplačane penzije črpajo iz plačanih prispevkov zaposlenih. Torej bi bilo naenkrat nemogoče ukiniti plačevanje prispevkov, ker bi današnji upokojenci ostali brez penzij. No, ko so bili oni zaposleni, so njihovi prispevki šli za takratne upokojence. In seveda se pričakuje, da ko bomo mi v penziji, da se bodo naše pokojnine črpale iz takrat plačanih prispevkov. Hudič se skriva v pojavu, da je upokojencev vedno več (ker seveda tudi živijo vedno dlje), zaposlenih pa nič nič več, zato pač pokojnine padajo. In ker bo razkorak upokoncev proti zaposlenim vedno večji, bodo državne pokojnine vedno manjše. Ker pa živimo dlje, bo pa tudi treba delati dlje.

Z desetletji bomo verjetno prešli na ameriški sistem, kjer vsak svojo penzijo črpa iz svojih prihrankov in ne iz trenutno plačanih prispevkov. Če nisi nič prihranil, tudi penzije nimaš. Kako boš živel, ne briga nikogar, tudi države ne.

In kateri sistem je boljši? Oba ali noben, ker ima vsak svoje pomanjkljivosti. Pri obeh sistemih pa je skupno to, da bolje boš poskrbel zase, bolje ti bo.

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik peters pravi:
Zlato pravilo varčevanja je, da je vsak mesec za hude čase treba na stran dati najmanj desetino prihodkov. Ne glede kako veliki ti prihodki so!

Kar pa se tiče pokojninskih sistemov, pa je pač tako: v Evropi se je pač uveljavila medgeneracijska solidarnost, kar pomeni, da se današnje izplačane penzije črpajo iz plačanih prispevkov zaposlenih. Torej bi bilo naenkrat nemogoče ukiniti plačevanje prispevkov, ker bi današnji upokojenci ostali brez penzij. No, ko so bili oni zaposleni, so njihovi prispevki šli za takratne upokojence. In seveda se pričakuje, da ko bomo mi v penziji, da se bodo naše pokojnine črpale iz takrat plačanih prispevkov. Hudič se skriva v pojavu, da je upokojencev vedno več (ker seveda tudi živijo vedno dlje), zaposlenih pa nič nič več, zato pač pokojnine padajo. In ker bo razkorak upokoncev proti zaposlenim vedno večji, bodo državne pokojnine vedno manjše. Ker pa živimo dlje, bo pa tudi treba delati dlje.

Z desetletji bomo verjetno prešli na ameriški sistem, kjer vsak svojo penzijo črpa iz svojih prihrankov in ne iz trenutno plačanih prispevkov. Če nisi nič prihranil, tudi penzije nimaš. Kako boš živel, ne briga nikogar, tudi države ne.

In kateri sistem je boljši? Oba ali noben, ker ima vsak svoje pomanjkljivosti. Pri obeh sistemih pa je skupno to, da bolje boš poskrbel zase, bolje ti bo.

Hvala za obsežno predavanje, ampak to vem že leta tudi sam. Mene zanima izključno neka minimalna končna vsota, in ne 10% od trenutnih prihodkov. Prosil sem tudi, da se izjav, kot je tvoja v zadjem stavku, vzdržite.

O tem, kako boš delal pri 65+, pa se ti lahko samo smejem. Na papirju lahko vsi delamo do dopolnjenega 90. rojstnega dne! V praksi pa nastopijo nepremostljive težave z nekonkurenčnostjo in morda celo nesposobnostjo za delo. Ampak to je očitno že preveč zapletena stvar.

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
@resolver, me veseli, da ti je bilo predavanje všeč. Verjamem, da ne bo imel prav nihče nič proti, če se boš ti upokojil pred 65. letom, če boš dovolj prišparal za življenje ali le pričakuješ črpati svojo penzijo recimo naslednjih 30 let (bog ti daj zdravja) iz plačanih prispevkov takratnih zaposlenih? Bi morali biti prispevki precej večji kot zdaj ali pa bi moralo biti krepko več zaposlenih. Se ti zdi, da je kateri od teh dveh scenarijev realno izvedljiv?

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik peters pravi:
@resolver, me veseli, da ti je bilo predavanje všeč. Verjamem, da ne bo imel prav nihče nič proti, če se boš ti upokojil pred 65. letom, če boš dovolj prišparal za življenje ali le pričakuješ črpati svojo penzijo recimo naslednjih 30 let (bog ti daj zdravja) iz plačanih prispevkov takratnih zaposlenih? Bi morali biti prispevki precej večji kot zdaj ali pa bi moralo biti krepko več zaposlenih. Se ti zdi, da je kateri od teh dveh scenarijev realno izvedljiv?

Si @¨!"#$%&/·~ ali se samo delaš internetnega frajerja? Preberi prvi prispevek še enkrat. Ti pomagam: govora je o stebru v lastni režiji, kot je to naredil uporabnik @oriolus.

Sem mislil, da je vsaj alter brez trolov, pa se očitno motim.
frown-1.gif
Predavaj še malo kopici mladih brezposelnih, kako bodo delali pri 70ih, če že sedaj ni dela za njih.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
In pa onim, ki že danes težko shajajo, brez da bi LAHKO kaj privarčevali. Varčevanje je domena tistih, ki si to lahko privoščijo. Ja, prav je napisano, PRIVOŠČIJO.

Pa ne jamram, jest nimam kaj jamrat. Meni je OK. K sreči (še, in upam na najboljše) ne spadam v zgoraj napisano skupino.

Se pa seveda strinjam, če sam ne storiš ničesar zase, noben drug ne bo zate. Razen, če imajo kaj od tebe.
A je kjub temu treba pozabit na prvi napisani stavek ...

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
No tkole je, moj oče dela še pri 77. letih, pač zakonsko dovoljeno število ur, da zaslužek ne vpliva na odvzem oziroma zamrznitev mizerne penzije. Res pa delo ni ravno fizično.
wink-1.gif

Minimalna končna vsote je naznanka ravno zaradi tega, ker ne veš koliko časa boš še živel ko boš enkrat šel v "penzijo".
Po mojem vsaj 50k/osebo ob predpostavki da bodo penzije v prihodnosti nekje 300eur -
wink-1.gif

Glede višine penizij mislim, da je bilo nekje zapisano da boš pri sedanji neto plači 1k eur, dobil pol manj penzije, procent se pa seveda še manjša, tako da kdor si lahko privošči dajat vsak mesec nekaj na stran za stara leta, hvala bogu. Problem je pri tistih z minimalci, ki jim že sedaj nič ne ostane (no saj tudi srednjemu sloju ne ostane skoraj nič, ko odbiješ vse stroške vrtca in "brezplačnega" šolstva ...).

EDIT: tudi mene zanima kam bi bilo najpametneje vlagati za stara leta, razen "v štumf" ...
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
In pa onim, ki že danes težko shajajo, brez da bi LAHKO kaj privarčevali. Varčevanje je domena tistih, ki si to lahko privoščijo. Ja, prav je napisano, PRIVOŠČIJO.

Pa ne jamram, jest nimam kaj jamrat. Meni je OK. K sreči (še, in upam na najboljše) ne spadam v zgoraj napisano skupino.

Se pa seveda strinjam, če sam ne storiš ničesar zase, noben drug ne bo zate. Razen, če imajo kaj od tebe.
A je kjub temu treba pozabit na prvi napisani stavek ...

Varčevanje je domena srednjega razreda, to je jasno. Če padeš pod prag revščine, ti lahko pomaga samo še oni tam gor.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Kaj pa selitev na stara leta?
Tu v Sloveniji stane najemnina 300 evrov, na drugem koncu sveta recimo 50 evrov/mesečno, hrana 20 evrov/mesečno. Švicar z našo plačo nebi preživel niti 1 teden, v Indiji bi z našo plačo živel kot kralj.
Vlagat samo v eno malho ni vredu, mogoče najmanj 3 vreče, če ena propade imaš še vedno dve. Mogoče se splača našparat 50.000 evrov in jih takoj nekam porazdelit za stara leta.

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.589
8
38
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
No tkole je, moj oče dela še pri 77. letih, pač zakonsko dovoljeno število ur, da zaslužek ne vpliva na odvzem oziroma zamrznitev mizerne penzije. Res pa delo ni ravno fizično.
wink-1.gif

Minimalna končna vsote je naznanka ravno zaradi tega, ker ne veš koliko časa boš še živel ko boš enkrat šel v "penzijo".
Po mojem vsaj 50k/osebo ob predpostavki da bodo penzije v prihodnosti nekje 300eur -
wink-1.gif

Glede višine penizij mislim, da je bilo nekje zapisano da boš pri sedanji neto plači 1k eur, dobil pol manj penzije, procent se pa seveda še manjša, tako da kdor si lahko privošči dajat vsak mesec nekaj na stran za stara leta, hvala bogu. Problem je pri tistih z minimalci, ki jim že sedaj nič ne ostane (no saj tudi srednjemu sloju ne ostane skoraj nič, ko odbiješ vse stroške vrtca in "brezplačnega" šolstva ...).

EDIT: tudi mene zanima kam bi bilo najpametneje vlagati za stara leta, razen "v štumf" ...
confused-1.gif

77 let?
Če jih doživiš!
Večina gegne že pred penzijo.
Delaš ko butl celo življenje pol te pa pred penzijo pobere in država vse pokasira.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Posebno pri ženskah, ko je 89 let že povprečna starost, ko umrejo. In vsak dom za starejše, ki da kaj nase, ima vsaj eno stoletnico.
smile-1.gif