O težavah pri izplačilu pokojnin se govori že kakšnih 15 let, morda celo nekaj več.
Ko so pričeli s temi debatami in omenjali tako imenovane 'tri stebre', sem zadeve vzel resno in sem tretji steber pričel 'graditi' sam.
Kolikor sem lahko in sistematično vsak mesec. Vsem tako imenovanim skladom nisem zaupal nikoli, zato je ta 'steber' zgrajen popolnoma v moji režiji. Najmanj dvakrat so me obiskali potniki na terenu z ne vem kakšnimi mamljivimi ponudbami za varčevanje, vendar jim v najbolj oprimističnem obdobju od leta 2000 naprej nisem zaupal. Leto 2008/9 je moje nezaupanje potrdilo.
V šolstvu so nam vplačevali še v enega od skladov, kar je sicer pomenilo za takšen znesek manjši OD, vendar je tudi črpanje tega sklada zame sedaj dobrodošlo.
In sedaj ko dobivam pokojnino, ki je polovico manjša od prejšnjih dohodkov, mi za dodatno 'gradnjo' ne ostane skoraj ničesar, vendar mi sredstva prihranjena v zadnjih 15 letih dajejo nek občutek varnosti.
Kaj želim povedati: če imate možnost, čim prej varčujte za čas, ko vam bo odmerjena pokojnina (verjetno) komaj zadoščala za normalno življenje, tako, kakor je že zapisal 'msenjur'.
Kakršnokoli računanje na "državo" je utopično in zavajajoče. Sicer smo 'država' vsi, vendar (vsaj meni) preteklost ne daje možnosti za kakšno zaupanje vanjo.
Jeza na sistem, ki je izražena v prvem prispevku pa je sicer razumljiva, vendar popolnoma neproduktivna, škoduje le živcem avtorja.
LP