Pokojnina- 3.steber-anketa

Ali naj izberem 3. steber za pokojnino

• Skupaj glasov
    16

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
V službi se odločajo o izbiri za 3. steber pri pokojninski družbi A in so nam dali anketo če se želimo vključit.
Sedaj pa se mi poraja nekaj vprašanj?
1. Kdo mi čez 35 let ko naj bi šel v penzijo garantira da od te družbe kaj dobim?
2. Kaj se zgodi s privarčevanimi sredstvi,če ne dočakam penzije? Jo dobijo svojci, ali gre v "sklad" za druge upokojence?
3. Baje obstaja nekaj mejni znesek kjer ti priznajo kot davčno olajšavo. kakšen je ta znesek?

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Absolutno dobra odločitev, sploh če vam bo firma nekaj sofinancirala. Ker to pomeni, da boš ob tvojem vložku npr 25 eur, dal v fond cca 70 eur.
Anketo so vam dali zato, ker mora biti za vsaj 50% delavcev, drugače tega ne morete izpeljat.
Glede varnosti pa mislim, da je mnogo bolj varno kot katerakoli naložba, razen depozit na banki, saj jih država ostro nadzoruje in tudi ukrepa v primeru problemov.
Sam napišeš kdo je dedič v primeru smrti, oziroma lahko označiš dedovanje po zakonu.
Glede davčne olajšave je pa tako, da je samo takrat, ko podjetje nič ne sofinancira.

A vam niso nič povedali kako to poteka?

lp

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Mislim, da govor teče o t.i. 2. stebru...3. steber so individualne naložbe za namen pokojninske porabe....sam tolko
wink-1.gif

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
U mater pa res, sem vidu da sprašuje o anketi, pa sem enostavno mislu, da gre za 2 steber.

No jaz sem pisal za drugi steber, da ne bo kdo zaveden.

Hvala za opozorilo.

lp

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
Če mene vprašaš je boljše, da varčuješ kakorkoli kot pa pri pokojninski družbi. Donosi so bedni (zajamčen donos -> vse skupaj nič od nič praktično), provizije visoke...skratka na koncu imaš p......n dim. pomoje je še navadna vezana vloga boljša
bonk.gif

V to bi šel edino v primeru kot je bilo omenjeno, se pravi da firma plačuje recimo 70% in jaz 30%. Drugače pa...kritni skladi, hvala ampak ne hvala
ne-ne-1.gif

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
Davčna olajšava je za delodajalca, ti pa lepo plačaš dohodnino takrat ko sprejemaš pokojnino.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
V to bi šel edino v primeru kot je bilo omenjeno, se pravi da firma plačuje recimo 70% in jaz 30%.

Po dopolnjenem 30. letu pa 80% in 20%, po 45. letu 90 in 10%...

@Hanzi: Napišeš dediča in ga lahko brez problema kasneje tudi spremeniš.

Mislim da je bilo govora (ne me držat za besedo) da lahko dvigneš na koncu v enem šusu ampak je obdavčeno.

Po prejšnjem zakonu o dohodnini si kar lep del vloženega dobil nazaj, Janša je pa tudi to olajšavo vzel.
cry12bpy.gif

V Nemčiji so imeli podoben sistem že ohoho nazaj, ampak mi je stric razlagal, da so jim 25% vzeli. (Država)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
Sevlje: anketo sem dobil po pošti, ker sem "bolj" malo v službi
rolleyes-1.gif

V priloženem reklamenem gradivu-tri strani nikjer ne piše kater steber, v anketi katero naj bi izpolnili in vrnili pa piše v oklepaju tretji steber.
PO priloženih listih je cel kup opcij (5 opcij) od tega da nič ne plačaš do tega da pol plačuješ, pol pa delodajalec.
Naj bi pa šlo za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje (po katerem stebru pa ne vem natančno).

Še eno vprašanje: kaj se zgodi, da se odločim, da mi delodajalec plačuje, potem pa sem enkrat brez službe? Bom svoj del in del delodajalca plačeval sam iz svojih "prihrankov"
kaj se zgodi če enkrat menjam službo, in grem v službo ki nima pogodbe s to zavarovalnico?

Najraje bi kar mejl na pokojninsko družbo poslal.
Axi: ja vidim, donos pokrije približno pol inflacije?!!!!
bonk.gif
Zato bi nekako raje v okviru familije poskrbel za penzijo. Če mi rata vzgojit otroke (ko bodo enkrat) po željah potem se načeloma ne bi smel bati starosti.(če pa ne, pa bom prodal kar bom skup spravil in od tistega živel na starost) Če pa mi kak stanovanje ostane za oddajanje pa tudi dobim več od najemnine kot pa penzije. Pa stanovanje mi lahko samo vojna podre ali pa kaka "denacionalizacija", s tistim denarjem pa politika lahko marsikaj počne (patriot je lepo napisal kako jim je država pobrala 25%, pa se ne bi kaj takega spomnili pri nas na "balkanu")

Patriot: To se pravi vplačana sredstva ostanejo v "familiji" ne pa v skladu. (kot velja za sedanje pokojnine, ko si 40 let plačeval za penzijo , umrl en mesec pred upokojitvijo, pa lahko samo
redface-1.gif

MOram mal sodevce povprašat. Problem je v tem da sem trenutno precej nizko s plačo (550 netto) in upam,da bo kdaj kaj več....
Me prav zanima kaj bo naredila radnička klasa v firmi?

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
No meni se tole kar si napisal, vsekakor zdi, da je drugi steber.
Sicer dvomim, glede na plačo, ki si jo napisal, da ti bo delodajalec pripravljen plačati celo premijo, tako da če bo sofinanciral vsaj delno ste lahko zadovoljni in se vam bo izplačalo.
Če ostaneš brez službe ti pač ostane tisto, kar si vložil, potem pa je na tebi, ali boš plačeval naprej ali se boš to dogovoril v novi službi ali pa boš nehal plačevati in dvignil, ko bo to najbolj ugodno..
Vse kar vložiš ostane tebi oziroma tvojim naslednikom.
Vsekakor se malo pozanimaj, mogoče ne bi bilo slabo, če vprašaš kar na podjetje kaj oni predlagajo, ker dvomim, da bo za vsakega delavca drug tretma, ampak se bodo odločili za en način za vse.

lp

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
Mogoče si preberi še pokojninske načrte od PDA:

http://www.pokojninskad-a.si/datoteke/microsoft%20word%20-%20pna-01%20%E8istopis%202008.pdf
http://www.pokojninskad-a.si/datoteke/microsoft%20word%20-%20pna-02%20%E8istopis%202008.pdf

pa še za kakšno drugo informacijo --> http://www.pokojninskad-a.si/
Počakaj letošnje donose
bonk.gif

Sicer pa kot sem rekel, če plačuje firma 50%, potem se ti po mojem mnenju splača iti v to. V nasprotnem primeru dam rajši naložbeno življenjsko zavarovanje ali pa samo naložbe v sklade (kakšen varčevalni načrt ali kaj podobnega)! Je ponudba precej pestra (tudi z garantiranimi produkti), nižjimi stroški in nenazadnje verjetno tudi boljšimi Upravljavci premoženja (pač večje firme, več kadra).

Drugače pa je bila v Financah dobre pol leta nazaj objavljena tabelo v kateri so primerjali posamezne ponudnike pokojninskih zavarovanj in mislim, da je najvišje donose izmed teh dosegala Banka Koper (Odprti vzajemni skald BK) in Probanka (vzajemni pokojninski sklad Delta).

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Mah pri PD A smo mi že lansko leto imeli na računu manj kot nam je firma notr plačala,....

So se pa pri nas od 11-ih , 3 odločili da bodo doplačevali. Drugi pa pač ne

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
Se mi zdi da je kaka kuhna zadaj. Šefica ene izmed teh družb je imela sredi devetdesetih nekaj 100 mark prihrankov, danes pa se baje merijo v mio evrih.....
Najbrž bom obkrožil za, pa naj za začetek samo oni plačujejo, kdaj kasneje pa bom mogoče še jaz reskiral kak evro.
Do takrat pa raje sam nekako skrbim za "tekočo" in starostno finančno varnost