pojem eksluzivnega uvoznika itd

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Torej, a še ta pojem sploh obstaja, ozioma kakšne so možnosti, da recimo kot sp prodajaš iste izdelke po nizjih, evropsko konkurenčnih cenah, kot pa recimo neke "generalni" uvozniki in prodajalec. Kako je s tem v praksi,prosta trgovine, liberalni trg.

Torej kakšne so možnosti in pravice, če se to greš,seveda čisto legalno in s papirji. Kako začet?

no ce se je kdo s tem srečal,začel kej prodajat, tržit, in če mu je kdo težil, kakšna je pravna podlaga?

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.597
3.952
113
Glede na to da trgovci kot je Muller in E'Leclerc sama uvažata precej zadev za katere obstajajo resni uvozniki... bi rekel da ekskluzive ni. Še celo Iphone je uspel prodajat Tušmobil, pa BigBang je recimo uspel sem pa tja uvozit fotoaparate mimo uvoznikov za Olympus in Canon... ipd...

Se pa dogaja da sam proizvajalec noče prodajat nikomur drugemu kot uvozniku s katerim ima dolgoročno pogodbo, zato se morajo manjši uvozniki pogosto posluževat "obvozov" oziroma posrednikov pri uvozu.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
če prav razumem :

-kontaktiram podjetje ozioma njihv sales department pa narocim robo (seveda če so zainterisirani), in prodajam kot Mirko? Naš distributer alias generalni eksluzivni super duper, mi ne more nič .

je to to
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
exluziven uvoznik je le reklama za neko firmo...

če imaš ti s.p. in prodajaš nekaj, lahko daš na stran na veliko reklamo, da si exluziven uvoznik in na tak način pritegneš več folka.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
če prav razumem :

-kontaktiram podjetje ozioma njihv sales department pa narocim robo (seveda če so zainterisirani), in prodajam kot Mirko? Naš distributer alias generalni eksluzivni super duper, mi ne more nič .

je to to
wink-1.gif

Točno tako. Razen če te ne napotijo k super duper generalnemu ekskluzivnemu uvozniku. V tem primeru se lahko poslužiš nekoga tretjega, ki ima robo ko jo želiš, vendar v tem primeru najverjetneje ne boš dobil tako dobre cene.
Za nekatere firme je tako pač enostavneje. Na primer ti imaš en izdelek ali linijo izdelkov, s katero bi rad prodrl na tuje tržišče (recimo Italija). Z drugo firmo, ki ima sedež v Italiji (ali pa v italiji ustanoviš svojo) skleneš pogodbo o ekskluzivnem partnerstvu. Reciva, da prodaja normalno steče.
Tebe po kakšnem letu ali dveh in po širitvi v druge države zanima, kako gre v Italiji. V tem primeru imaš relativno enostaven pregled poslovanja - vsa naročila iz Italije so pisana na eno firmo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
problem lahko nastane pri garanciji, če je super duper uvoznik ne jebe 5% posto, oz namerno zavlačuje. ker pač ne jemlješ robe pri njemu.

seveda za robo, ki ima "mednarodno" garancijo....

pred "uvažanjem" mimo generalnega bi bilo dobro preveriti kako je potem z garancijo...da se ne boš tu zahebal.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Torej, a še ta pojem sploh obstaja, ozioma kakšne so možnosti, da recimo kot sp prodajaš iste izdelke po nizjih, evropsko konkurenčnih cenah, kot pa recimo neke "generalni" uvozniki in prodajalec. Kako je s tem v praksi,prosta trgovine, liberalni trg.

Torej kakšne so možnosti in pravice, če se to greš,seveda čisto legalno in s papirji. Kako začet?

no ce se je kdo s tem srečal,začel kej prodajat, tržit, in če mu je kdo težil, kakšna je pravna podlaga?

Ekskluzivnega uvoznika po pravu EU ni. V principu pravni red EU prepoveduje bilokakšne ekskluzive. Reč mora biti na voljo pod enakimi pogoji bilokateri firmi.
Seveda je problem v udejanjanju slednjega, ker je pač treba na sodišče. Si pa zaščiten, če recimo prodajaš znamko X, pa te ta kao hoče tožit, ker da ima ekskluzivo podjetje B. Moraš pa imeti dokazni materijal, da so te prej odjebali zaradi ekskluzive.

Na isti način so recimo popušili VW in Renault, ko so njihove avte recimo iz Nemčije vozili v Italijo in podobno kar mali trgovci ter izkoriščali razlike v ceni istega vozila za različne države EU. Ekskluzive torej ni. Ti pa "ekskluzivni" mečejo tone polen pod noge in to zna biti jeba.

Ogo

Nazadnje urejeno:

erikson

Guru
25. avg 2007
22.715
6.485
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Odvisno od določil njihove ekskluzivne pogodbe. Običajno tovrstna sporočila / povpraševanja podjetje posreduje naprej ekskluzivnemu uvozniku za posamezno državo.

Namreč ekskluzivni uvoznik ponavadi ni samo prodajalec, temveč skrbi tudi za servisno mrežo, oglaševanje, prevajanje navodil, dobavo izdelka ostalim prodajalcem v posamezni državi, ...

Priporočene končne cene za posamezne trge pogosto določa proizvajalec. Pogoste so omejitve tudi glede tega, v katero državo smeš prodajati, sicer ti prenehajo dobavljati robo.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Ti lahko nabavljaš gor tudi od različnih veletrgovcev, celo od trgovin z malo prodajo, če ti seveda računica (beri: nabavna cena) to prenese. Sploh se ne rabiš obračat na proizvajalca.
Moraš pa vedeti, da moraš zadostiti potem v Sloveniji vsem pogojem, ki jih zahteva garancija, slovenski prevod navodil, dobavljivost rezervnih delov itd...
Zdaj, če dobiš robo res bistveno ceneje, kot ti jo tukaj ponuja generalni uvoznik, potem se zadevo mogoče splača izpeljati. Če je pa razlika samo, recimo 10%, pa po moje nima smisla.
Lahko tudi generalni uvoznik doseže (to je samo primer) pri svojem principalu, da malo pritisne zgoraj na tvojega dobavitelja, naj ti ne prodaja robe itd... Lahko ti pošlje inšpekcijo, ki ti preveri garancijo in navodila. Pa še veliko drugih polen obstaja, kot so ti že drugi napisali.
Vse je odvisno, kakšne količine boš spravil na trg. Če ne boš pretitrano agresiven, se tudi generalnemu ne bo dalo zezat s tabo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Jaz bi reklamacije pošiljal nazaj tja, kamor sem nabavil robo.

Potem je potrebno paziti, da bodo vse izpeljali korektno in predvsem v roku, 45 dnevnem.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Že že, vendar dvomim, da se bo kot en s.p. lotil milijonskih poslov. Če pa že, je pa to misija nemogoče, da prideš zraven h koritu.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
eksluzivni zastopnik ima ekskluzivno pravico prodaje nekega izdelka ne določenem trgu. To pomeni, da niti en nivo višjo oz. proizvajalec sam ne sme prodajat tega izdelka na določenem trgu.

Danes se take pogodbe ne sklepajo več.

lp

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Pa trg je prost!!! Kakšna ekskluziva neki? Mogoče za kakšne zelo specifične zadeve, drugače pa za klasično robo za maloprodajo ni šanse, da ti ne padajo padalci noter. Zato ker jaz kot d.o.o ali pa s.p., prav gotovo najdem prodajalca v Evropi, ki mi je pripravljen pradati to robo in jo jaz prodajam potem naprej v SLO.
Zdaj, če se mi to cenovno izplača, je pa druga zadeva.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
prosti trg in ekskluziva nista sopomenki. Prosti trg pomeni, da nek proizvajalec lahko znotraj EU (če govorimo o EU) prodaja svoje izdelke kjerkoli brez carine. Proizvajalec si pa ustvari svojo prodajno mrežo. Tu so pa pogodbe posredi. In, če v pogodbi med proizvajalcem in distributerjem piše, da distributer lahko prodaja le v Sloveniji, potem to tako je. Če mu ob tem dodeli še ekskluzivo tudi prav. Če bo nekdo X hotel kupovati direktno pri proizvajalcu, ga bo ta napotil na pogodbenega distributerja v Sloveniji. Enako naj bi bilo, če bi kdo iz Slovenije želel kupiti stvar preko recimo Avstrijskega distributerja. Ni pa vedno tako, in tem ekscesom se reče sivi "uvoz".

lp

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
eh...v EU tega ni.

Lahko pa proizvajalec na drug način "pritisne" na tiste, ki prodajajo mimo njega, s copyright pravicami. A nihče ne bo šel nekoga, ki prodaja njegovo robo, jebat v glavo, če seveda dela to korektno.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
eksluzivnih pogodb se ne sklepa več. je pa v praksi to uveljavljeno. Če distributer dela dobro, potem ga proizvajalec ščiti, če ne pa pač ne.
nekateri imajo pa politiko, da sklenejo pogodbo z večimi za isti trg. Za moje pojme je to destimulativno, saj nihče ne bo investiral v promocijo, če potem pridelek žanje konkurent, ki samo da nižjo ceno.

lp