Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik legionar pravi:
Sam tolk....če hoče kdo od delavcev videti 1000eur na računu je strošek delodajlca 1754 eur + prevoz + malica.
Obremenitve so blizu krat 2.
Izračun:
http://www.src.si/storitve/opla/izracun.asp
...... in ta delavec naredi prometa ....kolko??? Dejstvo je, da so dajatve prevelike. Ampak to ve oz. naj bi vedel vsak delodajalec.
Torej, če ima stroška z delavcem 1700€ na mesec, mora njegova dejavnost na mesec kasirati 5-10 jurjev €. Vključno z vsemi stroški. Če te računice NI, se ne splača imeti zaposlenih. Delaj sam ali pa dejavnost zapri, ker ni rentabilna.
Torej, še enkrat..... če imaš 100.000 € stoškov poslovanja mora biti promet.... ne vem... 150.000€ (na pamet mečem cifre, ker se dejavnosti razlikujejo) Če zaposleni keramičar (recimo) ima plačo bruto 1700€ mora položiti tolko in tolko keramike. Če je ni, je prepočasen ali pa delodajalec nima dovolj dela za njega. drugo: Nekateri delodajalci imajo računico, da jim mora ostati tolko in tolko na mesec dobička. In če prometa ni dovolj, jim ne pade na pamet, da bi pač tale mesec bilo pač manj, ampak zmanjujejo pri plačah zaposlenih, čeprav so te korektno naredili svoj posel. Razmišljanje nekaterih delodajalcev: "Za mene mora biti, za druge pa bomo še videli če bo" . HALOOO?? Delodajalec, ki menja svoje zaposlene verjetno nima takšnih poslovnih uspehov kot nekdo ki ima svojo stalno ekipo. Ampak, če hočeš svojo stalno ekipo obdržati, jo moraš normalno korektno plačati. In verjamem, da se stvar dobro obrestuje. Ne čez noč, ampak čez čas sigurno. Primerov za to je veliko. Ko so meni pokrivali hišo, je rekel delodajalec, da nobeden ne zdrži več kot pol leta pri njem, ker je delo pretežko. OK. So mi pa delavci njegovi rekli, da ni plačnik, in da grejo raje drugam. Pa še zanimivost, od petih so trije celo življenje na strehah. (torej , da je delo pretežko za njih. ni res) Torej se prestavljajo samo k drugim krovcem. Sigurno je pri tem tipu trpel poslovni uspeh, ker ima non-stop nekoga novega v ekipi. Če bi bila ekipa stalna (vsaj večina) uigrana.... bi prej naredili, boljše naredili , več naredili...posledično naredili več prometa.
Jaz bolj vidim problem v tem, da so nekateri delodajalci preveč požrešni, in samo jamrajo kolko so dajatve, da pa svojo dejavnostjo zaslužijo veliko veliko več.
No, so tudi obratni primeri...ampak to je vse stvar nekoga, ki se odloči za samostojno pot. Zagovarjam delavce, če delajo korektno....če pa ni profita, niso krivi oni.
Trdim tudi, če bi se vzpostavila plačila, torej, po izvedenem delu imaš čas 14 dni da račun plačaš, če ne rubež naročnika, bi bilo stanje gotovo boljše takoj. Zakaj?? Zato, ker neki obrtnik, ki vse naredi kot je treba, čaka na svoj denar po dve leti, pa še to s tožbami in bla bla.. Vmes je bilo pa treba živeti..plačevati svoje račune itd.
Še primer. Kolega je na začetku svoje "privat " poti z manjšimi zneski del lepo laufal. Prišlo malo večje delo (za njega , kjer je bilo samo materiala za 25t €. Plačano ni dobil 2 leti. Po tožbah itd, je že gladko propadel ...se zapufal ... in zapil. Pa ni on kriv. Pravi, da je imel dela dovolj samo plačeval pa ne bi. Tolko!!!