Poharc grozi

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
Citat:
Uporabnik capl pravi:
....Slovaška izvaža delavce in uvaža delo ....-
....Slovenija izvaža delo in uvaža delavce ...-s tem se strinjaš in to zagovarjaš , ka bi pol rad ? zmanjšal davke in prispevke? -s čim boš pa pol vse uvožene delavce preživel?
bonk.gif

tak ste hotli in tak je ! iz tega ven se ne da nikoli več in nobeni ukrepi in reforme tega ne spremenijo več.
.....imamo še pa prostora vsaj za ene pol miljona kitajcov in tud 10k€ ,po tvojem predlogu, za vsakiga bi se še tud najdlo ,tak da kr v akcijo ,nič čakat.
hysterical-1.gif

Seveda, da je potrebno zmanjšat obremenitve!!! Kdo pa kaj delal pri nas če je dražji 20-60% kot samo nekaj 100km stran, kje je še Kitajska.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik legionar pravi:
O ja imamo državo ki skoraj da dobesedno ropa tiste, ki ustvarjajo.

Got it in one. Pa naj bo to lastnik kapitala ali delavec.
Zdaj pa samo se pogruntajmo zakaj to dela, in kako to ustaviti, pa smo na poti.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Citat:
Uporabnik capl pravi:
....Slovaška izvaža delavce in uvaža delo ....-
....Slovenija izvaža delo in uvaža delavce ...-s tem se strinjaš in to zagovarjaš , ka bi pol rad ? zmanjšal davke in prispevke? -s čim boš pa pol vse uvožene delavce preživel?
bonk.gif

tak ste hotli in tak je ! iz tega ven se ne da nikoli več in nobeni ukrepi in reforme tega ne spremenijo več.
.....imamo še pa prostora vsaj za ene pol miljona kitajcov in tud 10k€ ,po tvojem predlogu, za vsakiga bi se še tud najdlo ,tak da kr v akcijo ,nič čakat.
hysterical-1.gif

Seveda, da je potrebno zmanjšat obremenitve!!! Kdo pa kaj delal pri nas če je dražji 20-60% kot samo nekaj 100km stran, kje je še Kitajska.

Pusti capla. Ne razume. Po njegovo itak ni vec resitve.
uf-1.gif
predloga pa tudi nima nobenega.

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
No vidim, da Capl na žalost ne vidi bistva amapk zadnje čase tudi mene skrbi, da ni rešitve.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
No vidim, da Capl na žalost ne vidi bistva amapk zadnje čase tudi mene skrbi, da ni rešitve.
Nima smisla ,da te skrbi , -lahko se pregrizneš od skrbi ,ampak rešitve vseeno ne bo -se vidi po eliti ,ki besno krade še zadnje ostanke iz korita. -Zgodilo se je pa vse v času ,ko ste družno pljuvali po delavcih ,misleč da ste tudi vi ,kao neka podelita (tasposobni pač ,al za kar se že imate)

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
HJa Capl ti maš malo težav. Ker jaz ne pljuvam po delavcih sploh ne družno nisme dele nikakršne elite ali podelite (kaj sploh je to) ali da bi trdil, da sem tisit ta "sposebne"

Matematika ne laže in ti pove, da pri takšni obremenitiv dela (to je to kar ceniš) ne moremo biti konkurnčni. kako urediti, da bodo firme rade odpirale tukaj in bodo delavci imeli normalno plačo.....no to je pa že huda debata, ki je pa je bila delno tudi v tej temi

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Bi raje - ob isti placi - placal 400 EUR ali 1400 EUR za televizijo?
Imas raje majice iz Mane za 4.59 EUR, ali za 11.50?
Ti je bolj prinsrcu cebula iz Maroka za 0.79 EUR, ali tista iz Dupleka za 2.49?

Bos tudi ti prevzel nase svoj del obveznosti, ki jih s seboj prinese tvoja ideja, ali bos samo nakladal?
Vprašanje bi se moralo glasiti, ali bi raje s plačo čebulo iz Dupleka ali brez plače čebulo iz Maroka.

zetko

Pripravnik
18. avg 2007
916
0
16
41
Citat:
Sam tolk....če hoče kdo od delavcev videti 1000eur na računu je strošek delodajlca 1754 eur + prevoz + malica.

Obremenitve so blizu krat 2.

Izračun:
http://www.src.si/storitve/opla/izracun.asp

Se strinjam da imamo velike davcne obremenitve, ampak po drugi strani se pa nihce ne bi odpovedal zastonj zdravstvu, zastonj solam, nadomestilom za primer brezposelnosti, pokojninam pri 58ih letih in tako dalje. Za to gre velik del prispevkov. In glede na to, da drzava vsako leto naredi 2 mlrd minusa, trenutno prav velikih rezerv ni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.373
7.103
113
pri taščici
Ksz
Evrofil; koliko bi nas stala kila cukra iz ormoza? Ob tem da je bilo zaradi tega kar nekaj kmetov zadovoljnih, kaksne place so imeli delavci ne vem.
Cas je, da malo zarozlja. Edina fora je v tem, da boste rozljali vi, ker boste lacni in ne boste imeli plasticne zlice, niti lesene sklede v kateri bi kaj bilo, kljub temu da bo "sosed" iz hrane drek delal. Srecno ekonomisti in politiki.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.373
7.103
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Vprašanje bi se moralo glasiti, ali bi raje s plačo čebulo iz Dupleka ali brez plače čebulo iz Maroka.
.
A je tebi kdo nick ukradel? Ker tule se pa strinjam s tabo, da se bolj ne bi mogel.
Se glede brezplacnih storitev drzave. Kaj bomo drzavljani imeli od dokapitalizacije bank, drzavnih podjetij itd? Zneski niso majhni. Zakaj so potrebne dokapitalizacije?
Je kdo odgovarjal zaradi tega, ali samo smetano pobral pravi cas, in jo sedaj pobira spet v drugem loncu.
Bo kdo odgovarjal za dejanja v steklarski novi? Kako za vraga lahko sosednja steklarna se vedno zivi?

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
aplauz.gif
-kratko in jedrnato
ker je glih govora ....slovenskega česna ni več v trgovinah ,samo s kemikalijami prepojen kitajski drek ,ki ga ljudje veselo uporabljajo za zdravilne namene. Pri vrtičkarjih ,mislim da so cene od 9-12€ za pravo robo in odločitev o nakupu je ,,teška,,
hysterical-1.gif
,....me zanima kak se kej evrofil in grajbos odločita.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ker nimam minimalne place, in se hkrati ne bojim vampirjev, da bi ga porabil na kile - mi je vseeno koliko stane cesen? :D

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.657
450
83
Citat:
Sam tolk....če hoče kdo od delavcev videti 1000eur na računu je strošek delodajlca 1754 eur + prevoz + malica.

Izračun:
...... in ta delavec naredi prometa ....kolko??? Dejstvo je, da so dajatve prevelike. Ampak to ve oz. naj bi vedel vsak delodajalec.
Torej, če ima stroška z delavcem 1700€ na mesec, mora njegova dejavnost na mesec kasirati 5-10 jurjev €. Vključno z vsemi stroški. Če te računice NI, se ne splača imeti zaposlenih. Delaj sam ali pa dejavnost zapri, ker ni rentabilna.
Torej, še enkrat..... če imaš 100.000 € stoškov poslovanja mora biti promet.... ne vem... 150.000€ (na pamet mečem cifre, ker se dejavnosti razlikujejo) Če zaposleni keramičar (recimo) ima plačo bruto 1700€ mora položiti tolko in tolko keramike. Če je ni, je prepočasen ali pa delodajalec nima dovolj dela za njega. drugo: Nekateri delodajalci imajo računico, da jim mora ostati tolko in tolko na mesec dobička. In če prometa ni dovolj, jim ne pade na pamet, da bi pač tale mesec bilo pač manj, ampak zmanjujejo pri plačah zaposlenih, čeprav so te korektno naredili svoj posel. Razmišljanje nekaterih delodajalcev: "Za mene mora biti, za druge pa bomo še videli če bo" . HALOOO?? Delodajalec, ki menja svoje zaposlene verjetno nima takšnih poslovnih uspehov kot nekdo ki ima svojo stalno ekipo. Ampak, če hočeš svojo stalno ekipo obdržati, jo moraš normalno korektno plačati. In verjamem, da se stvar dobro obrestuje. Ne čez noč, ampak čez čas sigurno. Primerov za to je veliko. Ko so meni pokrivali hišo, je rekel delodajalec, da nobeden ne zdrži več kot pol leta pri njem, ker je delo pretežko. OK. So mi pa delavci njegovi rekli, da ni plačnik, in da grejo raje drugam. Pa še zanimivost, od petih so trije celo življenje na strehah. (torej , da je delo pretežko za njih. ni res) Torej se prestavljajo samo k drugim krovcem. Sigurno je pri tem tipu trpel poslovni uspeh, ker ima non-stop nekoga novega v ekipi. Če bi bila ekipa stalna (vsaj večina) uigrana.... bi prej naredili, boljše naredili , več naredili...posledično naredili več prometa.
Jaz bolj vidim problem v tem, da so nekateri delodajalci preveč požrešni, in samo jamrajo kolko so dajatve, da pa svojo dejavnostjo zaslužijo veliko veliko več.
No, so tudi obratni primeri...ampak to je vse stvar nekoga, ki se odloči za samostojno pot. Zagovarjam delavce, če delajo korektno....če pa ni profita, niso krivi oni.
Trdim tudi, če bi se vzpostavila plačila, torej, po izvedenem delu imaš čas 14 dni da račun plačaš, če ne rubež naročnika, bi bilo stanje gotovo boljše takoj. Zakaj?? Zato, ker neki obrtnik, ki vse naredi kot je treba, čaka na svoj denar po dve leti, pa še to s tožbami in bla bla.. Vmes je bilo pa treba živeti..plačevati svoje račune itd.
Še primer. Kolega je na začetku svoje "privat " poti z manjšimi zneski del lepo laufal. Prišlo malo večje delo (za njega , kjer je bilo samo materiala za 25t €. Plačano ni dobil 2 leti. Po tožbah itd, je že gladko propadel ...se zapufal ... in zapil. Pa ni on kriv. Pravi, da je imel dela dovolj samo plačeval pa ne bi. Tolko!!!

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Ker nimam minimalne place, in se hkrati ne bojim vampirjev, da bi ga porabil na kile - mi je vseeno koliko stane cesen? :D
Vidim da res živiš v nekem drugem svetu , drugače bi vedel ,da se človek na minimalcu , med enim in drugim česnom ,odloči za lidlhrenovke. Po nekaj letih seveda sledi zdravljenje za nevemkolk k€ in verjetno trajna nezmožnost za delo ,zaradi česar ti plačuješ večje prispevke in davke ,zaradi česar je pol gospodarstvo nekonkurenčno .......-pa tak naprej do podna . (te že vidim ,a veš, tak si že blizu ,pa čeprav ti višinomer pravi drugače
pozdrav.gif
)

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik capl pravi:
ker je glih govora ....slovenskega česna ni več v trgovinah ,samo s kemikalijami prepojen kitajski drek ,ki ga ljudje veselo uporabljajo za zdravilne namene. Pri vrtičkarjih ,mislim da so cene od 9-12€ za pravo robo in odločitev o nakupu je ,,teška,,
hysterical-1.gif
,....me zanima kak se kej evrofil in grajbos odločita.
Ker si glih mene omenil...
Jaz nisem lenuh in ker imama z mojo doma nek kos zemlje, si česen doma sama na vrtu pridelama in ga imama dovolj za skoraj celo leto... Čeprav grema od doma vsak dan nekaj pred 8.00 in pridema domov okrog 19.00, si vsak dan zvečer pred temo najdem čas za vrtičkarjenje (pravzaprav je skupna kvadratura vrta okrog 100m2, pa še nekaj 100m2 metrov sadovnjaka, pa povsod nekaj raste).
Zato me sploh ne boli glava zaradi sadja in zelenjave.. Tisto kar pa že kupima, pa pogledama, od kod je, po možnosti mora bit iz Slovenije in ne iz nekih čungalunga dežel.
Lenuh ne smeš bit, pa si lahko marsikaj doma pridelaš. Seveda, če ne živiš v bloku in nimaš na deželi vikenda... To govorim za tiste, ki imajo nek kos zemlje okoli bivališča.

Nekateri pač rajši sedejo pred TV ali comp, ko pridejo iz šihta, vsakemu svoje.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:

Izračun:
...... in ta delavec naredi prometa ....kolko??? Dejstvo je, da so dajatve prevelike. Ampak to ve oz. naj bi vedel vsak delodajalec.
Torej, če ima stroška z delavcem 1700€ na mesec, mora njegova dejavnost na mesec kasirati 5-10 jurjev €. Vključno z vsemi stroški. Če te računice NI, se ne splača imeti zaposlenih. Delaj sam ali pa dejavnost zapri, ker ni rentabilna.
Torej, še enkrat..... če imaš 100.000 € stoškov poslovanja mora biti promet.... ne vem... 150.000€ (na pamet mečem cifre, ker se dejavnosti razlikujejo) Če zaposleni keramičar (recimo) ima plačo bruto 1700€ mora položiti tolko in tolko keramike. Če je ni, je prepočasen ali pa delodajalec nima dovolj dela za njega. drugo: Nekateri delodajalci imajo računico, da jim mora ostati tolko in tolko na mesec dobička. In če prometa ni dovolj, jim ne pade na pamet, da bi pač tale mesec bilo pač manj, ampak zmanjujejo pri plačah zaposlenih, čeprav so te korektno naredili svoj posel. Razmišljanje nekaterih delodajalcev: "Za mene mora biti, za druge pa bomo še videli če bo" . HALOOO?? Delodajalec, ki menja svoje zaposlene verjetno nima takšnih poslovnih uspehov kot nekdo ki ima svojo stalno ekipo. Ampak, če hočeš svojo stalno ekipo obdržati, jo moraš normalno korektno plačati. In verjamem, da se stvar dobro obrestuje. Ne čez noč, ampak čez čas sigurno. Primerov za to je veliko. Ko so meni pokrivali hišo, je rekel delodajalec, da nobeden ne zdrži več kot pol leta pri njem, ker je delo pretežko. OK. So mi pa delavci njegovi rekli, da ni plačnik, in da grejo raje drugam. Pa še zanimivost, od petih so trije celo življenje na strehah. (torej , da je delo pretežko za njih. ni res) Torej se prestavljajo samo k drugim krovcem. Sigurno je pri tem tipu trpel poslovni uspeh, ker ima non-stop nekoga novega v ekipi. Če bi bila ekipa stalna (vsaj večina) uigrana.... bi prej naredili, boljše naredili , več naredili...posledično naredili več prometa.
Jaz bolj vidim problem v tem, da so nekateri delodajalci preveč požrešni, in samo jamrajo kolko so dajatve, da pa svojo dejavnostjo zaslužijo veliko veliko več.
No, so tudi obratni primeri...ampak to je vse stvar nekoga, ki se odloči za samostojno pot. Zagovarjam delavce, če delajo korektno....če pa ni profita, niso krivi oni.
Trdim tudi, če bi se vzpostavila plačila, torej, po izvedenem delu imaš čas 14 dni da račun plačaš, če ne rubež naročnika, bi bilo stanje gotovo boljše takoj. Zakaj?? Zato, ker neki obrtnik, ki vse naredi kot je treba, čaka na svoj denar po dve leti, pa še to s tožbami in bla bla.. Vmes je bilo pa treba živeti..plačevati svoje račune itd.
Še primer. Kolega je na začetku svoje "privat " poti z manjšimi zneski del lepo laufal. Prišlo malo večje delo (za njega , kjer je bilo samo materiala za 25t €. Plačano ni dobil 2 leti. Po tožbah itd, je že gladko propadel ...se zapufal ... in zapil. Pa ni on kriv. Pravi, da je imel dela dovolj samo plačeval pa ne bi. Tolko!!!
Že 15let sem prepričan ,da bi morala bit minimalna plača ,določena za vsako delo posebej ,ne pa da je npr. ista za prodajalca pohištva in krovca ,ki poleg izredno težkega dela ,riskira še življenje in zdravje na višini v vseh vremenskih pogojih.
Prav tako bi morala bit za vsako delo posebej zakonsko določena norma , ne pa tak ko zdaj ,ko npr. privatnik z enim zaposlenim ,naredi mali miljon kvadratov ,davčna pa niti ne trzne ,čeprav vsak , in res čisto vsak ve da je to z enim delavcem nemogoče in da je edina možnost ,da se dela na črno. Plus tega bi delavec pri pametni normi ,mogoče res uspel zdržat do 65leta , zaradi boljšega plačila ,bi pa verjetno imeli danes tudi dovolj mladega kvalificiranega kadra ,ker kdo od mladih je pa še tolk butast ,da bo šel v poklicno za krovca ,da se bo pol uničeval za par sto€. Bilo bi manj brezposelnih ,manj bolniških in invalidskih pa še veliko več prispevkov bi bilo vplačanih ,zaradi česar bi se mogoče celo lahko znižali.
.....sj ne vem zaka sploh bluzim ,...to bi morali naredit 15let nazaj ,...tudi če tak naredijo danes zvečer ,je že leta prepozno ,...tega sranja ne popravi nihče več!
uf-1.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Pametno delaš ,res pohvalno .
zmaga.gif
.
Za vsako čebulo ,ki jo pridelaš doma , bo imel kak bedni izdajalski ,samo na svojo rit gledajoč, uvoznik kak cent manj v žepu in tega sem izredno vesel. Tak se dela
aplauz.gif
bravo

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Dal si dober primer še pred nekaj leti cvetočega in dobičkonosnega podjetja, ki so ga uničili prepohlepni lastniki. Evo še boljši primer.. Takih primerov enostavno nebi smelo biti.

Pozdravljeni. Ime mi je Niels Bjørn Christiansen, in sem iz Nordborga na Danskem.

V nekem zakotnem kraju brez avtoceste v drugorazredni drzavi, ki pa je vseeno v EU in ima Evro imam proizvodnjo, kjer mi delavci iz materialov vrednih 30 EUR sestavijo kompresorje, ki jih prodajam za 45 EUR. Delavcem placujem 800 EUR bruto, na to pa placam se 150 EUR dodatnega davka, za katerega mi ni točno jasno kaj je, na zaposlenega. Od dobicka mi drzava pobere se okoli 30%, vendar za to ne dobim prav veliko. Drugega mi drzava ne prispeva, je pa res, da mi pomaga pri zadrzevanju delavcev s tem, da jih zelo tezko odpustim, ter s tem, da mi predpisuje, kaj vse nad redno plačo jim še moram nujno omogočiti, in me sili v pogajanja z nekimi na pol pismenimi tepci, ki so menda sindikat, in mi posledicno preko paradrzavne institucije vsiljuje pogoje, kako in kaj naj jaz pocnem s svojim dobickom, in koliko moram delavce placati.

Ampak, obstaja se ena druga drugorazredna dršava, kjer imajo prav tako Euro, pa še ime je skoraj isto, tako da me ne bo sprememba precec stala, ko bom moral updatati racunalniske programe.
Tam lahko delavcu prav tako plačam 800 EUR, ampak ker ima jo samo 19% davka bo bolj zadovoljen, ker bo nadpovprecno placan za lokalne razmere, in do posledicno bolj zadovoljen in vesten pri delu, ter se bo bolj drzal sluzbe. Tistega cudnega dodatnega davka ni, tako da sem takoj prisparal 150 EUR na delavca na mesec.
Se vedno bom kupoval in prodajal po isti ceni, venedar bodo moji transportni strozki nizji, ker bodo cestne povezave boljse - drzava mi da prostol malo ven iz Bratislave zraven Avtoceste proti Dunaju. Prav tako bom placal samo 19% davka na dobicek. V kolikor proizvodnjo preselim tja, mi da Republika Slovankija - ali kaj so ze - omogoci financne ugodnosti pri nakupu nepremicnin, da nepovratna sredstva za vsako novo delovno mesto, plača izobraževanje delavcev za njihova nova delovna mesta, pa še davke mi zniža za par let.

...
...
...

GUESS WHAT?
smile-1.gif

Vse to je investitor točno vedel že prej. Tudi pri nas obstajajo spodbude za zaposlovanje, za odpuščanje pač ne. Avtocesta je blizu, ipd.
Kdo ve koliko časa bo lastnik zadovoljen z dobičkom na Slovaškem? Mogoče si bo zaželel nov grad, daljšo jahto in bi na to moral čakati pet let namesto tri. In bo proizvodnjo preselil v tretjerazredno državo EU (kakšno Bolgarijo), ali pa kar na Kitajsko. In Slovakom rekel Jebite se!, ko bo scuzal spodbude in ugodnosti.
Sicer pa sploh ne vem, zakaj se taki tipi sploh ukvarjajo s proizvodnjo. Jasno je, da so s proizvodnjo same težave. Davki, brezvezni prispevki, nezanesljive cene surovin, jeba z nekakšnimi polpismenimi cepci, ki nikoli nimajo dovolj itd.
Pameten investitor bi sredstva vložil na borzi in brez teh nevšečnosti poslušal kako mu cingljajo v tošl padajoči cekinčki.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.657
450
83
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Že 15let sem prepričan ,da bi morala bit minimalna plača ,določena za vsako delo posebej ,ne pa da je npr. ista za prodajalca pohištva in krovca ,ki poleg izredno težkega dela ,riskira še življenje in zdravje na višini v vseh vremenskih pogojih.
Prav tako bi morala bit za vsako delo posebej zakonsko določena norma , ne pa tak ko zdaj ,ko npr. privatnik z enim zaposlenim ,naredi mali miljon kvadratov ,davčna pa niti ne trzne ,čeprav vsak , in res čisto vsak ve da je to z enim delavcem nemogoče in da je edina možnost ,da se dela na črno. Plus tega bi delavec pri pametni normi ,mogoče res uspel zdržat do 65leta , zaradi boljšega plačila ,bi pa verjetno imeli danes tudi dovolj mladega kvalificiranega kadra ,ker kdo od mladih je pa še tolk butast ,da bo šel v poklicno za krovca ,da se bo pol uničeval za par sto€. Bilo bi manj brezposelnih ,manj bolniških in invalidskih pa še veliko več prispevkov bi bilo vplačanih ,zaradi česar bi se mogoče celo lahko znižali.
.....sj ne vem zaka sploh bluzim ,...to bi morali naredit 15let nazaj ,...tudi če tak naredijo danes zvečer ,je že leta prepozno ,...tega sranja ne popravi nihče več!
uf-1.gif

[/QUOTE]

za vsako delo posebej je nemogoče doličiti plačo. Že tako so s tem plačilnimi razredi tako zakomplicirali. Tudi prodajalec pohištva je delo, ki ga je treba opraviti, pa ne rabi biti zato nič manj vreden. Se pa strinjam, za kakšen dodatek na "posebne pogoje dela" recimo delo na višini. Ampak, glede na to da se še osnove ne dobi, je tole bolj znanstvena fantastika.
Sicer pa.... prodajalke v "Merkatore" so na minimalci, ker drugače bi trpel "profit" firme. Enako je z vsemi trgovskimi centri. Enako je privatni sektor za storitveno dejavnost (omenjeni krovci). Dragi Akterjevci, še zmeraj vidim enega glavnih problemov v plačilni politiki.
Dokler se ne izvajajo plačila tako, kot bi se morala, bo tako kot je. Drugo je politika vlade, ki to dovoljuje.