pogostost crkovanja žarnic?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Kako pogosto menjavate sprednje(zadnje) žarnice?
meni gre že na organ to mejavanje žarnice, ker jetako malo prostora tam spredaj.
Čeprav sedaj se že ugotovil da malo "pošravfaš" motorni prostor in si s tem olajšaš delo.

Sicer pa dvomim da mi žarnica zdrži 20kkm.
vsake pol leta sem skoraj zagotovo popraskan zaradi menjave žarnice.
večina voženj traja cca pol ure, se pa seveda najdejo shopingi od trgovine do trgovine.
Pri menjevai pazim da se ne dotikam stekla.
načeloma kupim žarnice kjer jih dobim ugodno. če je znamka za pametno ceno ni probelm dati kak evro več za njo.
Ne kupujem raznih "blue" in night brakerjev" ker vsaj v poletnem času nimam veliko nočnih voženj. Ti baje še hitreje crknejo

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Prve dve leti sem menjal vsak mesec eno. Zdaj že več kot dve leti oz 70kkm nobene. V čem je fora mi ni jasno.

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
a maš vključene dnevne luči? tud jst sm jih kr pogosto menju dokler nisem izključu dnevnih luči. Od zdej naprej mam mir...

zjebe jih štrom ko vžigaš avto...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
imam vključene(pravzaprav so na OFF, še ponoči velikokrat, dela vse razen armature in dolgih luæi), luč se vžge po vžigu avta (ne ob kontaktu)
avto opel

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Dokler sem jih kupoval v Sparu in na Petrolu, skoraj vsak mesec. Ko sem jih kupil pri avtomehaniku, pa sem prej prodal avto.

Pri novem, pa upam, da mi ne pregori nobena.

20. okt 2008
327
25
28
Na Opel Astri v slabih treh letih in 50kkm do sedaj na srečo ni crknila še nobena žarnica - tok-tok
evil.gif

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Na avtu, ga imam od njegovih 180.000 do sedaj, ko jih ima 250.000, sem zamenjal eno, pa še to po vsej verjetnosti zato, ker mi je skoz utripala, ker je imela slab stik na konektorju. Sem to popravil in dal not eno ki je bila pri roki (rabljeno), pa dela zej že 20.000km. Pri motorju pa sem letos obrnil 50.000km (ga imam od 2000km) in mi je pri cca. 49.000km crknila zadnja pozicijska.

Torej nekako 3 leta imam obe zadevi in sem zamenjal 2 žarnici. Menjava pri obeh je sila preprosta.
cheer.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Vem za eno astro F al kaj so ze ble, vsak mesec ena zarnica spredaj. Jaz sem v 6 letih na lantri se mi zdi menjal enkrat ali pa se to ne. Zdej po dveh letih se ksenon tudi se kar drzi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
in kaj si kupil pri mehaniku? A si avto prodal v prvem mesecu?
pri njem (mehaniku)običajno jaz delam samo servis, žarnice pa kupim v "šparu" (ali drugih podobnih (avto)trgovinah)
Me pa zanima če skakanje žarnic po prtljažniku v rezervi kaj škoduje žarnici?
Ker blagodejno najbrž ne vpliva
naslednji komplet kupim v "avotrgovini) in bom na lampo napisal datum menjave....pa da vidim koliko bodo zdržale

corsol

Guru
11. mar 2010
3.082
1.038
113
"navadne " menjam na cca 15000km ali 1 leto , "long life" na 30000 ali 2 leti......
luči se ob vžigu same prižgejo.
Govorim o kratkih(dolga mislim da mi še ni crknila nobena(100 000km)

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.263
339
83
H4 in H7 sem kar menjal, je pa bilo zelo odvisno od avta. Najpogosteje definitivno na Peugeotu, kot drugega zanimivo Mercedes, na Passatu nisem zamenjal nobene v letu in pol. Pri Xenonkah je pa drugače: pri obeh modelih s ksenonkama se mi je zgodilo da je zatajil vžig, pa si jih ugasnil in vžgal pa je spet delala. Torej ne crkne takoj bi rekel temu. Cena je ubibože če ne kupiš na bolhi ali pri kitajcih - tazadnji par so mi kitajci poslali par ceneje kot dobiš eno H4 na Petrolu. Sem menjal pri prvem Audiju s ksenonko ker sem že kupil z eno crknjeno, pri tadrugem pa mi je začela zafrkavati počasi po ene 50kkm odkar sem kupil avto, pa je bila verjetno prej originalna notri. Skratka zdej imam že ene 10kkm mir.
Pod črto: dost individualno po mojem, odvisno od napeljave posameznega avta. Ko pa sem menjal še H4/H7, so se klasične bolje obnesle od tistih blu variant.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
V čem je hec, da nekateri dajejo toliko poudarka, da se pri menjavi ne smeš dotikat stekla žarnice?

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
in kaj si kupil pri mehaniku? A si avto prodal v prvem mesecu?
pri njem (mehaniku)običajno jaz delam samo servis, žarnice pa kupim v "šparu" (ali drugih podobnih (avto)trgovinah)
Me pa zanima če skakanje žarnic po prtljažniku v rezervi kaj škoduje žarnici?
Ker blagodejno najbrž ne vpliva
naslednji komplet kupim v "avotrgovini) in bom na lampo napisal datum menjave....pa da vidim koliko bodo zdržale

Dal mi je neke čisto navadne Philipsove. Opazil je, da mi ena čudno sveti (žarilna nitka je bila skrivljena) in omenil sem mu, da jih precej pogosto menjavam. Rekel mi je, da so v takih trgovinah žarnice najslabše kvalitete, pač tiste, ki pri kontroli v tovarni komaj gredo skozi. Bile so seveda nekaj dražje, zdržale pa so pri meni pol leta, potem pa ne vem.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.135
11.004
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
V čem je hec, da nekateri dajejo toliko poudarka, da se pri menjavi ne smeš dotikat stekla žarnice?

Vzrok naj bi bil, da z dotikom kože naneseš na steklo mast, ki se nahaja na koži. Ta mast naj bi se dodatno pregrevala in zato povzročala, da bi žarnica prej pregorela, tudi zaradi nezadostnega hlajenja.

Koliko to drži v praksi, torej, koliko ima tista mast vpliva na dejansko crkovanje žarnic, pa ne vem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
poglej na škatlo žarnice...
zato ker z dotikom prineseš "maščobo" z rok na steklce, kar pa ne vpliva blagodejno na samo žarnico. Ne vem pa sedajle z glave kaj ji skodi"švic" z dlani.

ja, zanimivo bi bilo zmerit el. podatke do žarnice.. kaj naj bi uničevalo žarnice (voltaža alikaj durgega)
Sicer pa avto ima 100kkm, do sedaj ni videti da bi bil kaj bolj razbit (Prmerjeno z merilcem laka, nisem še zasledil drugih datumskih oznak kot od datuma proizvodnje na vidnih delih) tako da naj bi tudi el. instalacija bila v "originalu"
edit: no mossero je tudi enakega mnenja

hgard: pol leta oziroma pri meni 10kkm je za moje zahteve "premalo". na tak čas približno jaz mejam žarnice.

Nazadnje urejeno:

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Tam nekje trikrat na leto crkne, kupujem pa najcenejše možne iz špara ali leclerca.