Podjetje in avto - vprašanje

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Pozdrav,

zadnje dni razmišljam o variantah nakupa avtomobila.
Recimo, da imaš/si zaposlen v podjetju, katero ti nudi določen (poltovorni) avto za vse službene (in privatne) poti. Podjetje tudi krije vse stroše v zvezi z avtomobilom - zavarovanje, registracija, nafta, servisi, gume, vinjeta,... Potrebni so potni nalogi.

Vprašanje: ali je bolje, da podjetje tudi v prihodnje kupi zaposlenemu nov avto in mu ga tudi vzdržuje (kot napisano zgoraj), ali, da se podjetje odloči za varianto, kjer zaposlenemu izplača mesečno določen znesek kot plačo (recimo 1000€), s katerim si potem zaposleni sam kupi avto in ga vzdržuje v celoti? (plus za podjetje je, ker ni potrebno pisati potne naloge, plus za zaposlenega pa, da si kupi kakršenkoli avto želi)?

Kakšno je vaše mnenje?
Meni se zdi edini večji minus to, da mora podjetje na "dodatek" pri plači plačati še vse prispevke, kar letno nanese kar nekaj €, vendar po drugi strani, če je podjetje tvoje, tako narediš nekaj zase (višja pokojninska osnova).

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.596
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
Pozdrav,

zadnje dni razmišljam o variantah nakupa avtomobila.
Recimo, da imaš/si zaposlen v podjetju, katero ti nudi določen (poltovorni) avto za vse službene (in privatne) poti. Podjetje tudi krije vse stroše v zvezi z avtomobilom - zavarovanje, registracija, nafta, servisi, gume, vinjeta,... Potrebni so potni nalogi.

Vprašanje: ali je bolje, da podjetje tudi v prihodnje kupi zaposlenemu nov avto in mu ga tudi vzdržuje (kot napisano zgoraj), ali, da se podjetje odloči za varianto, kjer zaposlenemu izplača mesečno določen znesek kot plačo (recimo 1000€), s katerim si potem zaposleni sam kupi avto in ga vzdržuje v celoti? (plus za podjetje je, ker ni potrebno pisati potne naloge, plus za zaposlenega pa, da si kupi kakršenkoli avto želi)?

Kakšno je vaše mnenje?
Meni se zdi edini večji minus to, da mora podjetje na "dodatek" pri plači plačati še vse prispevke, kar letno nanese kar nekaj €, vendar po drugi strani, če je podjetje tvoje, tako narediš nekaj zase (višja pokojninska osnova).

Če je lastnik vozila zaposleni v firmi in ga uporablja za službene namene, se piše kilometrino in nanjo se ne plačujejo prispevki...

Sem pa v podobni dilemi kot ti... po eni strani je najbolje imeti avto na fizično osebo, po drugi pa če imeš "TOVORNEGA" si lahko poračunavš ddv...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Le po kateri strani je najbolje imeti avto pisan nase, razen lenobe pri nalogih, se nikakor ne morem spomniti enega dobrega razloga ?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

O tej stvari razmišljam kot solastnik podjetja (2 lastnika) -> da je za oba pravično, se mi zdi najbolje tak sistem, kot sem ga opisal zgoraj.
Vsekakor se pri tovornem vozilu odbije še DDV, vendar v tem primeru se mi zdi najbolj "pravično" do obeh tako izplačilo in potem vsak kupi kar potrebuje in želi.

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Le po kateri strani je najbolje imeti avto pisan nase, razen lenobe pri nalogih, se nikakor ne morem spomniti enega dobrega razloga ?

Ker je ceneje?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Nikakor ni ceneje kupiti avto nase, kot pa na podjetje.
- če je tovorni, odbiješ DDV
- v vsakem primeru pa gredo na podjetje stroški
- goriva
- servisov
- zavarovanja, registracije in vinjet
- nakupa samega vozila seveda

Da ga pa kupiš kot fizikalec, si moraš pa zato izplačati dobiček, ali ga dobivati ven s plačami, kar je vse bistveno dražje kot pa nakup avta na podjetje, kjer ga daš v stroške in tako zmanjšaš dobiček.

Če se pa motim me pa le popravi.

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Pozabljaš boniteto. Pri lastnem avtu si lahko izplačuješ kilometrino, kjer si z manjšim avtom lahko kar nekaj v plusu.

igi

Guru
13. okt 2007
5.596
1.203
113
Celje
Osebni avto (brez povračila ddv) v vrednosti recimo 20k€ in 8 letno amortizacijo imaš letni strošek pri nakupu na firmo 2500 + servisi + gorivo + registracija - boniteta (če jo pišeš)
wink-1.gif

Po drugi strani pa lahko napišem dosti več kilometrine kot 2500€.... Pri tovornem je malenkost drugače.... pa tudi ne velik.

Pač si izdračunaš kaj se ti bolj izplača. Jst sem si in sem zaenkrat lasnik kot fizična oseba....