Podjetje d.o.o. po novem višji ustanovni kapital?

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Pozdravljeni!

Nekaj se govori okrog, da naj bi se spremenil zakon glede ustanovitve d.o.o. in da naj bi bil ustanovni kapital po novem precej višji. Govori se tudi o številkah 40.000 EUR, kar je noro glede na to, da ima Nemčija 38.000 EUR.

V času krize to ravno ni spodbuda za podjetnike, da bi odprli podjetje.

Je še kdo zasledil kaj takšnega?

LP

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Prvič slišim... razmišljanja mejbi so, ampak kaj več od tega imo ne be.

Sicer pa bmk - smo v EU in lahko doo odpreš kjerkoli. Za ostalo pa je bog ustvaril Delaware.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Eh, samo več profita za tiste, ki za druge odpirajo d.o.o.-je.

Še vseeno ga boš lahko poceni kupil, ker ti nihče ne brani, da ustanovni kapital naslednji dan že dvigneš.

Še ena v neskončni vrst oslarij naše vlade. Po drugi strani pa s tem lepo priznavajo, kako veliko inflacijo imamo od osamosvojitve naprej. Nekoč je bil dosedanji ustanovni kapital kar velik znesek, danes je drobiž.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Ustanovni kapital mora biti "vedno na voljo", uporabi pa se ga lahko zgolj za nakup opreme, strojev...

Če se ga dvigne, mora biti to urejeno s posojilno pogodbo, pomeni da mora nekdo to vrniti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Narobe sem se izrazil, naj se s.p. malce preoblikuje, da bo ostal zgolj za obrtnike, etc...

Ne pa da imamo neke predelovalne firme, s 100 zaposlenimi ali še več, a subjekt zadaj je pa s.p.

"one man band" je komot s.p....vse kar je pa več pa naj bo pač d.o.o....ker d.n.o...to je šele bedarija in leglo drhali.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
A imaš ti jajca bit s.p. in imet firmo s 100 zaposlenimi ? Vem da ne, ker če zaideš v težave ti gre vse ,firma bajta ,z vikendom in avtom vred.
Pri doo-ju spraviš firmo v propad pa nikom ništa.

Nazadnje urejeno:

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.812
113
40
MB
problem je ker večina firm začne kot s.p. pol pa se širijo pa imajo naenkrat nekaj deset zaposlenih pa nemorejo naredit d.o.o. ker pač noben s.p. ne posluje čisto legalno pol pač jeba
evil.gif

in ja .... dosti je s.p. z 50 al pa 100 zaposlenimi
smile-1.gif

imi

Pripravnik
30. sep 2011
264
5
18
A d.o.o. pa vedno posluje legalno? Prosim vas, ne mi trositi pravljic. Vem za kar nekaj pravnih oseb, katera si računovodske standarde in praila razlagajo čisto po svoje. Večini to uspeva že nekaj let (niso imeli pregleda davčne inšpekcije), tako da mislijo da je tako vse ok.

Vsekakor ne bi delal razlike med s.p in d.o.o. glede poštenosti poslovanja. Tako v eni ali drugi obliki so možne različne poti.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Narobe sem se izrazil, naj se s.p. malce preoblikuje, da bo ostal zgolj za obrtnike, etc...

Ne pa da imamo neke predelovalne firme, s 100 zaposlenimi ali še več, a subjekt zadaj je pa s.p.

"one man band" je komot s.p....vse kar je pa več pa naj bo pač d.o.o....ker d.n.o...to je šele bedarija in leglo drhali.

Jaz sem s takšnimi s.p. vedno lepo sodeloval, to je meni samo dokaz zdrave rasti podjetja in tega, da lastnik stoji za firmo, ker tudi odgovarja s celotnim premoženjem.
Kar nabijaš ene predsodke. Kar malo si poglej, če je kakšen od tajkunčkov imel s.p. ali so imeli prav vsi kaj drugega.
smile-1.gif

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Ko berem tole mi je jasno, zakaj nismo in nikoli ne bomo Švica. Oz., da sem bolj realen - zakaj nas vsi ostali prehitevajo.

Mešanje tajkunov in podjetnikov na eni strani (ne, ti res nimajo nič skupnega - t.i. tajkuni izhajajo iz managerskih vrst in so podprti s politiko) je res nesmisel (da ne zapišem kaj gršega) prve vrste in razlike se pač raja ne zaveda. Posledično so kao vsi podjetniki slabi.

To ali s.p. ali d.o.o. poslujeta legalno ali ne ni stvar organizacijske oblike temveč morale oseb, ki družbe vodjijo. Večina podjetnikov še vedno posluje legalno - iščejo sicer sivine a bodimo realni - zato, ker jim naša država drugega ne omogoča. Tu bi morda izločil posamezne dejavnosti, ki iz sivine prehajajo v črnino (črna ekonomija) - neizdajanje računov pri npr. gradbenikih, brisanje računov pri npr. gostincih... tam naj pa država naredi red. A krivi smo si potrošniki sami. Ko sem obnavljal stanovanje (vse urano, preko računov) sem poslušal komentarje predvsem tistih, ki nimajo podjetij v smislu ... "pa kaj je s tabo, to je ja dražje".

To, da naj bo s.p. za obrtnike in d.o.o. za ostale je pa tudi bedarija. Zakaj pa npr. informatik ne bi smel imeti s.p.? Ali bi to po novem klasificiral kot obrt? Tisti, ki imajo s.p. in 100 zaposlenih so pač po mojem prepričanju nespametni, saj bi se jim davčno in pravno gledano bolj splačalo imeti npr. d.o.o., saj s tem, da imajo s.p. jemljejo preveč nepotrebne odgovornosti (vsa njihova lastnina). Nima pa to nič skupnega ali je to "drhal" ali ne. Kaj sploh je po tem definica drhali? Skupina mladih, ki skupaj odpre d.n.o., ker nimajo denarja za d.o.o., oblika jim pa za razliko od s.p. omogoča deljeno lastništvo - je to definica drhali?

Res sami znalci. In, če gledam na to, da verjetno nekateri imate ali vsaj ste imeli podjetja...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.936
113
v lokalni ostariji
glede na to, da poznam prevoznika ki je imel 100 kamionov a delal je preko S.P-ja:) mislim da se je zdaj "prestrukturiral" v d,o,o je pa zeloloo dolgo delal preko S.P....

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Ti je že Ganesh lepo napisal, jest lohk dodam samo še
stupid-1.gif

Zaradi mene lahko nekdo preoblikuje popoldanski prevajalski s.p. v d.d. in plačuje stroške skupščine in ostalega, če mu je tako ljubo.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.882
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ustanovni kapital mora biti "vedno na voljo", uporabi pa se ga lahko zgolj za nakup opreme, strojev...

Če se ga dvigne, mora biti to urejeno s posojilno pogodbo, pomeni da mora nekdo to vrniti.

In v čem naj bi bila tukaj ovira da ga naslednji dan ne bi mogel v celoti dvigniti?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Lahko se ga dvigne, ampak potem to pomeni, da tisti, ki ga je dvignil postane dolžnik podjetja. Ker si ga je izposodil.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.882
113
Ja? Še enkrat vprašam, v čem je torej težava? V tem da je treba napisat pogodbo in se podpisat na obe strani ali v tem da imaš v knjigah terjatev do samega sebe in na katero se pozabi trenutek po tem ko je nastala?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Zato pa se posluje preko TRRja in zaradi tega mora biti denar na TRR, ka pomeni, da je sled za njim ostala. In se točno vem kam je šel in h komu, potem pa mora imeti podjetje "papir" za kaj takega, če nima, bo nekdo odgovarjal.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.882
113
Ja? Še vedno me zanima kje je v vsem tem kakšen problem, oziroma ovira da tega nebi delal?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Ni ovire, ampak nekdo bi lahko dobil vtis, da ustanovitveni kapital pomeni samo denar, ki je na TRR nekaj časa, potem pa si ga lastnik lepo izplača in "ga več ni".

Če bi bili pri nas vsi postopki okrog pravnih oseb pravilni, narejeni v razumnih časih, bi tudi stečaji potekali veliko bolj normalno in bilo bi manj "nategnjenih" ljudi. In zaradi tega je bolje, če je ustanovitvenega kapitala več, da je potem na voljo več sredstev za morebitne stečaje, etc... ne pa teh 7500 eur...to je za tri plače, nič torej.