Ko berem tole mi je jasno, zakaj nismo in nikoli ne bomo Švica. Oz., da sem bolj realen - zakaj nas vsi ostali prehitevajo.
Mešanje tajkunov in podjetnikov na eni strani (ne, ti res nimajo nič skupnega - t.i. tajkuni izhajajo iz managerskih vrst in so podprti s politiko) je res nesmisel (da ne zapišem kaj gršega) prve vrste in razlike se pač raja ne zaveda. Posledično so kao vsi podjetniki slabi.
To ali s.p. ali d.o.o. poslujeta legalno ali ne ni stvar organizacijske oblike temveč morale oseb, ki družbe vodjijo. Večina podjetnikov še vedno posluje legalno - iščejo sicer sivine a bodimo realni - zato, ker jim naša država drugega ne omogoča. Tu bi morda izločil posamezne dejavnosti, ki iz sivine prehajajo v črnino (črna ekonomija) - neizdajanje računov pri npr. gradbenikih, brisanje računov pri npr. gostincih... tam naj pa država naredi red. A krivi smo si potrošniki sami. Ko sem obnavljal stanovanje (vse urano, preko računov) sem poslušal komentarje predvsem tistih, ki nimajo podjetij v smislu ... "pa kaj je s tabo, to je ja dražje".
To, da naj bo s.p. za obrtnike in d.o.o. za ostale je pa tudi bedarija. Zakaj pa npr. informatik ne bi smel imeti s.p.? Ali bi to po novem klasificiral kot obrt? Tisti, ki imajo s.p. in 100 zaposlenih so pač po mojem prepričanju nespametni, saj bi se jim davčno in pravno gledano bolj splačalo imeti npr. d.o.o., saj s tem, da imajo s.p. jemljejo preveč nepotrebne odgovornosti (vsa njihova lastnina). Nima pa to nič skupnega ali je to "drhal" ali ne. Kaj sploh je po tem definica drhali? Skupina mladih, ki skupaj odpre d.n.o., ker nimajo denarja za d.o.o., oblika jim pa za razliko od s.p. omogoča deljeno lastništvo - je to definica drhali?
Res sami znalci. In, če gledam na to, da verjetno nekateri imate ali vsaj ste imeli podjetja...