pobran navoj od grelne svečke

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
naj crkne familija pa naj se pes poščije v gobec temu mehaniku ki je menjaval grelne svečke na mojem avtu.

na eni je totalno pobran navoj. koma komaj sem jo ven šraufal. pride ven pa brez navoja oziroma čisto pobran.
kaj naj zdaj? sploh ma smisel novo na silo not šraufat al glavo dol in popravlat navoj?
je kaka šansa da je navoj v glavi iz tršega materjala kot na bosch svečki? neupam na silo not šraufat da ne nardim še večje pizdarije.

motor je 1.9 jtd 116km

jakkaa

Pripravnik
19. mar 2009
352
0
16
ljubljana
Glava je iz mehkej materiala kot grelna svečka, ni problem v mehaniku k je postran zažulu, ampak v tem da niso ble uzun 200 let in se je navoj prpeku na svečko in je šlo vse skp pol vn... postran narint sploh ne moreš, ker je svečka predolga... Jst bi dal novo notr, jo namazal s kkšnikm lepilom za te namene in ne pipaj več nikdar... ta avto itak kresne tud pr -15 brez ene grelne svečke...
Moje mnenje...glavo dol vlečt zarad tega...nikoli, živ ne...

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
to kako pri -15 vžiga vem. in zaradi tega tudi menjujem svečke. mi je že 2 leti nazaj nekaj jamral. zdaj mi pa spet jamra. uglavnem menjava je bla nujna.

to da bi se pa svečka in navoj zapekla pa težko verjamem. ker zadeva zgleda točno ako kot šrauf nasilo zašraufan mimo navoja

jakkaa

Pripravnik
19. mar 2009
352
0
16
ljubljana
dostkrat se zgodi, da zgleda tko...aluminij se kr zažge v navoj in ko hočeš odšraufat, gre vse ekup vn...
confused-1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Namaži svečo po navoju z zelenim Locktite številka mislim da je 620 in če navoj še vsaj za silo drži bo to za vedno. Dodaj trdilec!
Tudi plavi bo vredu ta je za razstavljive zveze, zeleni zalima za vedno....

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
vleko mam itak gratis (član amzs) tak, da bom spravo do majstra v pondelek avto. pa da rešimo nekak.
problem je ta da je itak treba najprej pol mašine stran vzet na vrhu da bomo sploh kaj vidli.
ker je to glih prva svečka (tam pri zobatem jermenu) kjer je največja gužva. upajmo da bo :D

človek v dobri veri gre sveče menjat, da bo avto srečn zdaj tri tedne ko bo bolj v alpskem zraku in pol te tak zajebe :D

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
No zdaj pa hecne odgovore na stran in se gremo res pogovorit o tem problemu
smile-1.gif
To so bile najbrž šale da naj novo svečko not zalepi in dodaja razne trdilce itd...? A se v takšnem primeru ne da not puša?

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
dostkrat se zgodi, da zgleda tko...aluminij se kr zažge v navoj in ko hočeš odšraufat, gre vse ekup vn...

Res je, če pa boste navoj na svečki podrgnili odnosno namazali s čisto navadnim svinčnikom, pa bo grafit preprečil, da se zapeče.
Za uničen navoj v glavi motorja pa obstajajo Helikoil vložki, ki se vstavijo in je problem za večno rešen. Jaz sem že precej problemov rešil na ta način, vendar imam samo dimenzije za dolgi in kratki navoj M 14x1,25. (vžigalna svečka pri bencinskem motorju).
LP Janko

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Tu je še slika, kako vložek izgleda, moram pa dodati, da je za vsako dimenzijo navoja potrebno imeti še originalni navojni sveder in orodje, s katerim se ga vgradi.

LP Janko

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.781
221
63
Citat:
Uporabnik janko pravi:
Tu je še slika, kako vložek izgleda, moram pa dodati, da je za vsako dimenzijo navoja potrebno imeti še originalni navojni sveder in orodje, s katerim se ga vgradi.

LP Janko

ampak v tem primeru mora glava dol z avta, ker predvidevam, da se navoj ne vrezuje v glavo, ce je le ta se na motorju... ali pac?

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18

[/QUOTE]

ampak v tem primeru mora glava dol z avta, ker predvidevam, da se navoj ne vrezuje v glavo, ce je le ta se na motorju... ali pac?

[/QUOTE]

Če je dostopno z bor mašino, naredim kar na vozilu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.929
113
pri taščici
Sem tudi jaz slisal (enbkrat med menjavo na servisu pri 2.2dti) da za poskodbe navoja najveckrat ni kriv mehanik, ampak kot so ze napisali, same okoliscine

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.781
221
63
Citat:
Uporabnik janko pravi:

[/QUOTE]

[/QUOTE]

kaj pa opilki?

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik janko pravi:

[/QUOTE]

kaj pa opilki?

[/QUOTE]

Ko vrežem navoj, motor zaženem in opilke lepo izpiha, ni pa problem, če slučajno kakšna malenkost ostane, ker aluminij takoj zgori.

LP Janko

jakkaa

Pripravnik
19. mar 2009
352
0
16
ljubljana
Pri JTD-ju dostopno sploh ne...edin če daš dol sesaln ror, pa pumpo pa... bi mogoče šlo... Jst nebi kompliciral, novosvečko bi z loctite-om namazal, pa notr zašraufu in gas pa počas...

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
pri jtd je tole prvo svečko še menjat problem, če ne umakneš par stvari. kaj šele kaj vrtat.
čez pole ure gre avto na servis in bomo vidli. al bo šlo kr tak z kakim lepilom, al pa sesalni kolektor dol in vložek.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
edina pametna rešitev je nov navoj, samo enega se ponavadi ne da dobiti ampak komplet orodje , lepila so vsaj zame preveč nesigurna rešitev da pol nekje ostanem ko svečko vrže ven

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
evo že zrihtano :D
sploh ni blo sile. za navojnim svedrom malo popravljen navoj in drži kot more :
juhej. sn mislo da je stanje hujše

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Pravilo se tem vložkom reče Heli Coil. So pa zelo dobri, ja.

coils.gif

Da si sposodim temo.

Mene zanima kje se nabavi tele vložke?
Imam problem z karterjem, ker je tudi navoj precej uničen in se mi ne da tega jemat dol,.ker je treba pol avta razmontirat :p