Po kateri strani ceste naj bi hodili pešci?

iskalec

Pripravnik
30. avg 2007
78
1
8
Po kateri strani ceste naj bi po pravilih hodili pešci, če je cesta brez pločnika? Če se prav spomnim, naj bi bila razlika za posameznika ali skupino. Koliko ljudi se že šteje za skupino?
Hvala za odgovor.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
nima veze posameznik ali pa skupina. Vsi hodijo lepo eden za drugim. Če je pločnik, se hodi po pločniku-če pločnika ni, se hodi proti avtomobilom (torej, po levi strani)..

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
A ni tako, da če si sam greš proti prometu ob skrajnem robu vozišča, če vas je pa več pa v smeri prometa na skrajnem robu vozišča... Pa seveda primerna osvetlitev ali kresnička...

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
a ne? men se tud zdi da morajo kontra hodit! Kaj pa kolesarji?

Po isti smeri kot avtomobili. BTW: osnove prometa
bonk.gif

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
a ne? men se tud zdi da morajo kontra hodit! Kaj pa kolesarji?

Kolesar, če ni kolesarske steze vozi po cestišču, torej upam, da ti je jasno katera stran je to. Če ne veš, prodaj kolo in si kupi nove najkice, Bo boljše zate, za tvoje zdravje, in za ostale udeležence v prometu.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.971
-386
113
ah kje je že to. Jest se vozim po predpisih, k se mi zdijo najbl logični.

no, sej to se mi je tud zdelo da je tako! Se pravi, pešeč eden proti prometu, skupina s prometom, kolesar s prometom, kaj pa skupina kolesarjev???
smile-1.gif
pomoje tud s prometom, a ne?

No, in na k.urac mi grejo tmle kolesarji na celovški, k pripelješ iz mcdonaldsa, valda pogledaš levo, ker na desni ni avtov, in pol spelješ, in komaj da ne zbiješ kolesarja k pelje po napačni strani. In pol on ***** pa maha! Pa kaj se dereš, če ti delaš prekršek. Sam on ne bo dobu kazni.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.971
-386
113
ah jest letno naridim 3,8 km s kolesom... tko da ne zame skrbet. Hja, in ubistvu ne vem katera stran je cestišče. sej cestišče je cela cesta - oba pasova, a ne?

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
komaj da ne zbiješ kolesarja k pelje po napačni strani.

Če sta pločnika, potem nima veze po kiri strani se kolesar vozi, ker zanj je važno le, da se vozi po pločniku (oz. če imajo posebi označen del pločnika, morjo po tisti rdeči preprogi vozt
grin1.gif
).
Če ni pločnika, vozi po cesti skupaj s prometom.

Da bi pa gruča ljudi lahko hodila s prometom, pa prosim za link, ker je ravno bistvo tega, da hodijo nasproti vozečim, da jih prej opazijo in po potrebi ukrepajo, če avto leti proti tebi-v gruči skupaj s prometom pa ti lih ne vidš, da te avto opazi al ne..
smirk-1.gif

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
No malo nerodno sem se izrazil, mišljeno je bilo, da upam, da veš po kateri strani cestišča moraš peljat. Nisem šel zdaj popravljat posta.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
ksz:

Se mi zdi, da je čedalje več 10 letnikov tu gor( sklepam po tem, da niti izpita za kolo nimajo).

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.971
-386
113
a to je res, al kaj? hm... jest sm pa skoz mislu, da se morjo tud po kolesarski stezi pelat s prometom! matr. še dobro, da itak zmer pogledam...

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Na splošno je to velik problem, ker vsaj po lj, se velik ljudi vozi kontra smer z kolesom
bonk.gif

barracuda

Pripravnik
21. nov 2008
88
0
6
Pešci po levem robu cestišča (vseeno če grupa al sam eden ker tako morajo hoditi en za drugim in ne vzporedno). Kolesarji po desnem robu voznega pasu ali kolesarski stezi. Po pločniku jim je vožnja prepovednana saj je pločnik vzdolžen pas ob cestišču ki je namenjen izključno pešcem.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
ksz..

Citat:
4. Ne glede na določbo prejšnjega odstavka smejo hoditi pešci po vozišču tam, kjer ni pločnika, pešpoti ali kolesarske steze. Pešci morajo hoditi ob levem robu vozišča v smeri hoje.
5.Izjemoma lahko pešci hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje, kjer je to zanje varneje (nepregledni ovinek, ovira na vozišču ipd.).

Več tukaj

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.131
68
48
123
Kolesarji morajo voziti po desni strani cestišča, če je pločnik in ni kolesarske steze. Če je kolesarska steza, morajo voziti na desni kolesarski stezi, razen če je kolesarska steza dvosmerna, kot je to na Cesti ljubljanske brigade pri Mercatorju.

LP

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Pa veste razlog, zakaj morajo pešci hoditi po levi?

Zato, ker če hodiš po desni, ne vidiš, kaj se dogaja z avtomobili za teboj, ki bodo šli mimo tebe.
Če pa hodiš po levi, imaš pa pregled nad prometom, ki se ti bliža in ti bo šel mimo tebe zelo blizu.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Jaz sem imel pred dobrim letom in pol eno zanimivo spiko ... Sem šel za eno sošolko peški po levi strani na eni taki dokaj neugodni, neosvetljeni in spolski cesti, a za 3 avtomobile dovolj široki, zraven pa sem rinil še kolo. Že tako sem imel slab občutek po tisti cesti, a kaj, ko sem naenkrat pred sabo videl, kako enega modela zanaša in gre z lučmi proti nama. Še preden sem se dobro zavedal, je že počilo, bum, direkt v kolo. Tipa je potem še naprej odnašalo in ga obračalo, tako da ga je na koncu ustavila ograja.
wink-1.gif

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
To si imel in pri izpitu za kolo, pa tudi pr izpitu za frčaka.. Men res ni jasno, kako vi nardite te izpite...

Citat:
Pešec, ki potiska enosledno vozilo, ročni voziček ali drugo prevozno sredstvo in organizirana skupina pešcev, mora v primeru iz četrtega odstavka tega člena hoditi ob desnem robu vozišča v smeri hoje. Pešec, ki potiska ob sebi enosledno vozilo, ga mora voditi na svoji levi strani. Določba velja tudi za osebo, ki se vozi v invalidskem vozičku.