Plezalni pas,...

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Danes sem preganjal moji dve oranzni ljubici - ena slisi na ime Husqvarna druga pa na ime Stihl po smrekah(ciscenje vej).
Nekje do visine pet metrov je se nekako bilo - za kaj vec pa sem raje odnehal - eno sem ocistil do cca. 10 metrov.
Ker bi rad se kaksno in se nekaj casa tlacil "ljubo zemljo" sem se odlocil, da kupim plezalni pas - tu pa se zatakne
crazy1.gif

Kolikor sem do sedaj Goooglal sem naletel pradvsem na "hlace" - rad bi se nekaj pasov preko ramen (verjetno je boljse).
Verjetno ima kdo kaj izkusenj z plezanjem in mi lahko malo svetuje znamko,model,...
BDW: za varovanje bo verjetno dovolj jeklena pletenica 5mm - navadna vrv in motorka mi nekako ne gresta skupaj .

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Vse kar bo poceni bo kritično.

Dobro(sigurno) je pa drago.

Imaš pa tukj alpiniste in ti bodo več povedali...

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
spodnji del pasu, potem pa obstaja še zgornji del, ki je namenjen predvsem za zimske vzpone.obstaja, ti sam poišči.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Če potrebuješ za varovanje potem vzemi cel pas in ne v dveh delih. Take pri nas uporabljajo predvsem jamarji in pa tudi ERP-ovci, ne pa toliko alpinisti.
Predlagam, da greš v Iglu ali kako podobno trgovino, kjer ti bodo znali svetovati pri izbiri (poleg modela tudi velikost.).

Je pa seveda vprašanje, kako se boš varoval. Škripci, karabini, varovalna ograja... kdo ti bo pomagal !?
Ko mi plezamo je vse dobro premišljeno in preverjeno. Če sam nisi tega še nikoli počel... no ja.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Js ti dam enga če hočeš. Za plezat ni za delat je pa dober. Povej s kje si pa ti ga šenkam. Če pa hočeš pa ti še pokažem kako se to dela. Podrl sem ogromno dreves na dvoriščih, nad strehami, ob daljnovodih - par cm od žic.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Hvala za ponudbo
cool-1.gif

V ponedeljek se odpravim v Iglu pogledat tega :
08CS9211.jpg

Upam, da bo tam kaksna trgovka ki zna kaj svetovati in ne samo prodajati kruh in sadje .

nexi

Pripravnik
18. maj 2009
89
0
6
Ljubljana
se strinjam, ta res ni ql...na prvih urah plezanja sem imela takega sposojenega in je bilo ...grozn...grozn...kr vleče te...predvsem tja kamor ti ne bi šel..z glavo naprej...hvala bogu so me oblekli potem v enga petzla (samo spodnji del) in tako se vsaj nekajkrat na leto še vedno znajdem v plezalkah...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Kaj je za streho ne vem, ampak v neki knjizi se prebral, da je ravno take vrste pas najvarnejši...zraven pa je zelo ilustrativna fotka nekoga, ki je uporabljal pas za samo spodnji del...

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
To, da je ta pas slab je buča! To so pasovi, ki so za varovanje najboljši. Samo spodnji del je lahko za varovanje ekstremno nevaren.
Fiksna točka nikakor ni čisto pod vratom. V kolikor je pas pravilno nastavljen je točka na grodnici, približno v višini pleksusa.

Poizkusi ti enemu GRS-jevcu razložiti, da se boš varoval le s spodnjim pasom pa se ti bo smejal v faco.

Pa še ena povezava: http://www.schloffer.si/viinska_varovalna_oprema ... In nikjer ni le spodnjega pasu!

Je pa res, da mi vrvno tehniko rabimo le za kaj takega: http://www.volontar.net/galerija_prikazi.php?pid=307

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Dej ne se zajebavat pa kup najcenejši spodnji del pasa, sam da ti je prav. NE komplicirat z nekimi zgornjimi deli itd... Konec koncev sem tudi jaz bil včasih GRS. Teoretično je cel pas že varen vendar Robert ne bo v njemu samo visel ampak bo moral še kaj narest. Za te stvari pa je cel pas neuporaben ker v njem binglaš kot šunka.
Cela študentska leta sem se preživljal z višinskimi deli. Delal sem marsikaj, od čiščenja oken, barvanja fasad, dimnikov, obžagovanja dreves, podiranja dreves na 4 kvadratnih metrih, betoniranja, urejanje brežin in nameščanja zaščitnih mrež itd... Najboljši biznis je bil, ko sem moral na zamljišču ob kamnolomu, ki se je nagnil in nekoliko zdrsnil podret vsa drevesa. Ni blo važno kam pade itak je vse viselo navzdol. Visel sem na vrveh.

Čistit drevesa v pasu je super in celo lažje kot če bi žagal kje na tleh. Moreš pa mal vedet par stvari, vozlov, uporabit osmico, vrv je fajn met v vreči pripeto na rit, da se ti ne zavozla itd...

Če te zanima ti pokažem...

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Samo nekaj me zanima... ti misliš plezat z jeklenico? Kak pa se misliš varovat, da bo zadeva ves čas 100% napeta? Ker če ne bo, ma bolje da na tla padeš, ker na statiko se varovat je samomor
rolleyes-1.gif
(vrv se razteza z razlogom...)

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Samo nekaj me zanima... ti misliš plezat z jeklenico? Kak pa se misliš varovat, da bo zadeva ves čas 100% napeta? Ker če ne bo, ma bolje da na tla padeš, ker na statiko se varovat je samomor
rolleyes-1.gif
(vrv se razteza z razlogom...)

hehe preveč babic - kilavo dete. To se ne bo dobro končalo...
evil.gif

A si predstavlaš da visiš na drevesu pa si z motorko odrežeš nogo. Pol pa noga pade na tla pa si jo še zlomiš povrh! Pol ti jo pa kirurgi prišijejo nazaj pa dobiš za povrh še direkt gips. hahaha

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
To, da je ta pas slab je buča! To so pasovi, ki so za varovanje najboljši. Samo spodnji del je lahko za varovanje ekstremno nevaren.
Fiksna točka nikakor ni čisto pod vratom. V kolikor je pas pravilno nastavljen je točka na grodnici, približno v višini pleksusa.

Poizkusi ti enemu GRS-jevcu razložiti, da se boš varoval le s spodnjim pasom pa se ti bo smejal v faco.

Pa še ena povezava: http://www.schloffer.si/viinska_varovalna_oprema ... In nikjer ni le spodnjega pasu!

Je pa res, da mi vrvno tehniko rabimo le za kaj takega: http://www.volontar.net/galerija_prikazi.php?pid=307

Točno nekaj takega sem kupil danes - CASSIN – G-One
zmaga.gif

Šel sem k plezalnemu krožku in povprašal instruktorja - pravi, da on uporablja samo spodnji del.
Potem grem v Iglu in tam ravno eden kupuje vrvi - tudi on uporablja samo spodnji del.

Ampak jaz sem trmast in sem kupil kompletnega - nekako varneje se bom počutil z naramnicami
wink-1.gif

Za varovanje okoli debla sem vzel 5mm jeklenico, ki jo bom oblekel z PVC cevjo - na njej bo par zank za prilagajanje debelini debla (da ne opletaš levo-desno).
Varovanja po višini teoretično ne rabim saj smreko čistim od zgoraj navzdol - v primeru zdrsa se jeklenica ustavi pri prvi veji (max. 1 meter) - vsekakor pa imam namen kupiti tudi cca. 50m kvalitetne vrvi.
Dosedanji vložek je bil cca. 100 eurov - ampak to je zanemarljivo, ker bom čez cca. 15 let prodal precej kvalitetnejši les - se pravi sem denar vložil v "Kmecko banko"
aplauz.gif

Če bo OK poročam v ponedeljek - drugače pač ne
evil.gif