Plačilo za praznik 1.november

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Moraš vedeti, da v zdravstvenem varstvu ni tega kot pri tebi, da si praznik doma, kljub temu da ti urnik kaže delovni dan. Se dela nonstop, ni važno ali je petek ali svetek.

Veš kaj več kot jaz? Jaz delam 24/7/365. Po urniku ki je isti leta vnaprej
grin1.gif

Praznik sem pa doma samo ko pridem na vrsto, enkrat jaz, enkrat sodelavec
wink-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Kaj je sploh tvoj point? Ali si doma ali pa delaš, koga briga, si pač na vrsti. Vprašanje je, ali ti ga plačujejo v skladu z zakonom. Kot sem napisal so do vključno 31.10.2016 v njeni firmi plačevali praznike, sedaj pa se je s 1.11. očitno nekaj zalomilo.

I

Izbrisan uporabnik #9334

ksz

Državni prazniki pri nas so tule. To so dela prosti dnevi in so plačani - če bi delavec po delovni pogodbi takrat moral biti na delu. Dvanajst jih je, Janša nam je odvzel trinajstega, 2. Jan. (nič hudega, še teh 12 je preveč
evil.gif
). Če sovpadejo na dela prost dan (npr. na nedeljo), niso plačani.

1. november je državni praznik že vsaj 100 let in je plačan praznik ter dela prost dan. Tisti ki pa mora takrat vendarle delati, dobi pa dodatek.

Tisti ki tule pravite, da vam ga ne bodo plačali - vaši delodajalci so v prekršku. Če vam ga zares ne bodo plačali, poročajte, bom še jaz začel s to prakso
uf-1.gif

Nazadnje uredil moderator:
I

Izbrisan uporabnik #9334

@ Utiševalec, da se malce opravičim za včerajšnji izbruh -

Na živec mi gre (tazadnji ki mi je menda še preostal, je pa močan
grims-1.gif
), ko se gredo zdravniki razna dežurstva in podobne finte. Tudi v gospodarstvu imamo podobna dežurstva, sploh vzdrževalne službe, pa nikoli nismo uspeli vzpostaviti podobnega stanja.

Torej : če je delo dolgo 16 ur, pripada delavcu 12 urni premor, pa kosilo, pa še nekaj zadev. Tudi fiziološko je pri daljšem delu učinek negativen, zato je tak razpored dela z nadurami in dežurstvi zgolj mahinacija za večjo plačo!

Saj pride do kriznih obdobij, ko je treba zobe stisnit in pač narediti kar je treba, ne pa da postane to stalna praksa! Delavca na ta način goniš kakih 14 dni, potem pa enostavno pregori! Zato so tisti trije dnevi z dežurstvi vred pri zdravnikih samo pesek v oči nam, preostali raji, ki ne znamo tako učinkovito manipulirati.

Ja ja, zdravniki in župniki!
rolleyes-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

Tisti ki tule pravite, da vam ga ne bodo plačali - vaši delodajalci so v prekršku. Če vam ga zares ne bodo plačali, poročajte, bom še jaz začel s to prakso
uf-1.gif

No, niso mi ga in mi ga ne bojo plačali. 1.11. seveda. Ker takrat po urniku nisem imel delovnega dneva. In ni nihče v prekršku. Sam jaz nategnjen, ker bom moral fizično narest teh 8 ur več kot en ki je tisti dan bil doma in po urniku v službi.

Ampak ti je pač samo narava mojega dela
wink-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kaj je sploh tvoj point? Ali si doma ali pa delaš, koga briga, si pač na vrsti. Vprašanje je, ali ti ga plačujejo v skladu z zakonom. Kot sem napisal so do vključno 31.10.2016 v njeni firmi plačevali praznike, sedaj pa se je s 1.11. očitno nekaj zalomilo.

Point je v urniku! Če so s 1.11. spremenili urnik in takrat ni imela planiranega delovnega dneva, ni nič narobe.
Če pa se je nekaj zalomilo, potem pa bojo popravili...

Pa še en primer Pošte Slovenije: Če pride praznik na soboto, so vsi delavci, ki delajo na poštah doma. Tisti, ki imajo frej soboto majo pač frej soboto, tisti, ki bi pa morali biti v službi, pa jim pošta NE plača več praznika, niti jim ne gre v fond ur, ampak jim pač pobrišejo tisti dan, kot da so prosti. Seveda morajo to soboto prinesti notri drug dan...

In to delajo zavestno, kljub dvema sindikatoma od letos (ali lani ne vem točno).

Sindikate itaq skrbi samo za trgovke pa zdravnike...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Ti zgleda še vedno ne razumeš, kaj je delo v zdravstvu. Če po urniku delaš, potem v vsakem primeru delaš, ker nekdo mora ljudi na futrati. In takrat seveda nikakor ne moreš biti zaradi praznika doma in dobiti plačan praznik. Ljudje so lačni in ti si tam ...

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

To preprosto ne more biti res. Na izplačilni listi vsak mesec so prikazane delovne ure kot tudi dodatki. Če ima mesec 176 del. ur skupaj s prazniki, dopusti, bolniškimi itd, mora biti na koncu bruto 176 del. ur ! Če jih ni, ti davčna obračun zavrne.

Prav tako ti davčna obračun zavrne, če prikažeš 177 del. ur (jebiga, je pač eno uro več delal) - tisto dodatno uro moraš postaviti kot naduro z dodatkom vred.

Zakaj se pa pod obvezno pošiljajo tisti M obrazci skupaj s plačami?

Tako je bilo, ko sem še sam colenge obračunaval. Sedaj mi to dela deklica tam spodaj nekje in verjamem da je isto. Razen če ni spet Furs v malori in je popustil uzde, tako da si lahko nekateri posvečeni kot Vegrad, Primorje, SCT itd privoščijo neplačevanje prispevkov delavcem - ter nikome ništa
rolleyes-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Veš kaj je pravilen odgovor?

Firma tebi obračunava kot je njej najugodneje, na FURS pa pošilja prirejene podatke, ki so v skladu z zakonodajo.
No, kakšno firmo pa pri tem celo dobijo (pa ne FURS, v konkretnem primeru ZPIZ ker je oseba za 4 ure v invalidski upokojitvi) in sledi kazen ter popravljanje stanja (kompenzacija vseh preveč obračunanih ur na način da je doma)...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Torej naj gre Gardy lepo tja gor v pisarne direktorja za jajca potegnat (če ga s tem ne bo preveč ujezil
17758-icon_confused.gif
))

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
To preprosto ne more biti res. Na izplačilni listi vsak mesec so prikazane delovne ure kot tudi dodatki. Če ima mesec 176 del. ur skupaj s prazniki, dopusti, bolniškimi itd, mora biti na koncu bruto 176 del. ur ! Če jih ni, ti davčna obračun zavrne.

Ti ne razumeš, da moj delavnik ni 40 ur na teden od ponedeljka do petka, ampak delamo vse dni v tedni, petke in svetke, po določenem urniku. Konec leta imam na koncui enako ur kot nekdo ki dela 8 ur med tednom. Vmes pa ne. Vsak mesec se ure razlikujejo, odvisno kako ti pride urnik.

Eno je "normalni" delavnik, drugo pa je delo v izmenah. In v tem primeru je tako kot ti pravim. Že zadnjih 15 let kar tko delam
grin1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ti zgleda še vedno ne razumeš, kaj je delo v zdravstvu. Če po urniku delaš, potem v vsakem primeru delaš, ker nekdo mora ljudi na futrati. In takrat seveda nikakor ne moreš biti zaradi praznika doma in dobiti plačan praznik. Ljudje so lačni in ti si tam ...

Delam praktično isti urnik v drugi branži. S tem, da če slučajno pride praznik se med sodelavci dogovorimo, kdo bo tisti dan doma. Verjamem pa, da se v zdravstvu ne da
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Prav in lepo, da je še kdo pri nas kje, ki je pripravljen malce delati.
grin1.gif

Sedaj razloži, pod katerim argumentom ti govorijo, da ne boš imel plačanega državnega praznika? Prvi november je državni praznik, bil je na torek, vsi delodajalci ga moramo delavcem plačati. Zakaj ga torej tvojemu ni treba - kako imaš delovni urnik narejen, je pa seveda popolnoma tvoja oz. interna zadeva. ?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Prav in lepo, da je še kdo pri nas kje, ki je pripravljen malce delati.
grin1.gif

Sedaj razloži, pod katerim argumentom ti govorijo, da ne boš imel plačanega državnega praznika? Prvi november je državni praznik, bil je na torek, vsi delodajalci ga moramo delavcem plačati. Zakaj ga torej tvojemu ni treba - kako imaš delovni urnik narejen, je pa seveda popolnoma tvoja oz. interna zadeva. ?

Ker 1.11. NISEM imel delovnega dneva. Bil sem prost po urniku. Tako, kot je v nedeljo prost nekdo, ki dela od pon-pet po 8 ur.
Zato
smile-1.gif

In ja, če bi ta dan imel pisan delovni dan, bi ali imel plačan praznik in bil doma, ali pač delal in dobil dodatek.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pišuka, kako je filozofija lahko tako globoka veda
rolleyes-1.gif
!
Pa vseeno se mi zdi, da je zadeva na spolzkih tleh. Bom vprašal punco jutri zjutraj, kaj misli o tem
confused-1.gif
(mater sem en naiven človk!), me prav zanima.