Plačilo z mastercard ...

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Imam eno vprašanje...

Nekako že več let redno kupujem preko neta, pa na tole željo še nisem naletel in mi ni najbolj "simpatična"!

V neki internetni trgovini (amerika) sem naklikal neke zadeve. Plačilo s paypalom na žalost ni možno, zato sem izbral masterdard. Vpisal podatke, vklučno s številko kartice in datumom veljavnosti. Nikjer pa ni bilo opcije za 3 mestno varnostno kodo.

No za to kodo sedaj želijo, da jim jo pošljem preko maila.

A je to OK zgodba?

Hvala

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Tista 3 mestna koda je kot geslo. Če ti nekdo ve številko kartice, datum veljavnosti in CV kodo lahko neomejeno nakupuje po spletu, saj ima večina spletnih trgovin možnost izbrati naslov dostave drug, kot je naslov za kartico. Sam direktno plačilo z mastercard izberem le za spletna mesta, katera prodajajo artikle znanih znamk po običajnih cenah in imajo več kot ugoden povratni odziv uporabnikov po raznih spletnih forumih. Drugače uporabljam le pay pal, saj je tam v igri le znesek nakupa in ne še dodatni x znesek,

Sam preko maila ne bi pošiljal nobenih osebnih podatkov nikomur, kateremu 110% ne zaupam. Najugodnejši nakup ni vedno najcenejši!

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
ja sej meni se je sedaj prvič zgodilo to... Ni pa zadeva naročena zaradi cene, ampak zaradi tega, ker je drugje na dobim
frown-1.gif

Sem jim že sporočil, da ne bom imel zadeve!

Hvala

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Zgodba ni OK oz če je ok, je najmanj zelo nenavadno, da nekdo naknadno prosi za CVV kodo preko epošte.

Vseeno ti svetujem, da spremljaš kaj se dogaja s tvojo MC kartico. Za nakup je dovolj tudi številka, ki si jo že vnesel. Najbolje, da pokličeš svojega bančnika ter preveriš ali je bil opravljen kakšen neavtoriziran nakup. Upam, da imaš vklopljeno SMS storitev.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Glede na to, da skoraj nikoli ne slišimo za primer, da so komu (Slovencu) ukradli denar z MC (ali Visa itd.) računa, bi rekel da je strah tu malo prevelik.

Tudi, če opaziš transakcijo, katero nisi sam izvršil, lahko stvar reklamiraš.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Ker nekako dvomim, da imaš vpoglede v kartične produkte, ti lahko sporočim, da se s pomočjo ukradenih PAN številk naročajo različni artikli preko spletnih trgovin, nato pa se dostavijo na pošto kot ležečo pošiljko. Strah je povsem utemeljen, ker edina prepreka je limit na kartic ter SMS za vsako transakcijo.

Seveda jo lahko reklamiraš, vendar bodo banke zavračale odgovornost. Postopek v povprečju traja 40 dni.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Firme vedno kot prvo poskusijo zavrniti odgovornost. To še ne pomeni, da se tako tudi konča.

Ti torej imaš ta vpogled?

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
A ne obstaja še dodatno geslo (poleg št. kartice, datuma veljavnosti in CV kode ), ki ga moraš vpisati vsakič ko uporabiš kartico online? Vsaj pri NLB skupini vem da je tako.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Jaz se ne bi šel tega. Svojo kreditno kartico sem zgolj PayPalu zaupal.
Uporabi http://www.neteller.com/, kjer si nakažeš gor denar, potem ti pa oni generirajo številko kreditne kartice za enkraten nakup. In te potem ne zanima kaj se naprej dogaja, ker kartica po nakupu ni več veljavna
wink-1.gif
.
Slaba stran tega je provizija. Iz glave imam nekje 3%, kar je pa nič v primerjavi z zlorabo... In pa seveda čas, da se denar usede gor...

tony

Guru
23. jul 2007
9.748
1.531
113
Pošlji jih nekam.

Btw., pa link do trgovine nalepi, da vidimo te mojstre
smile-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.909
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Glede na to, da skoraj nikoli ne slišimo za primer, da so komu (Slovencu) ukradli denar z MC (ali Visa itd.) računa, bi rekel da je strah tu malo prevelik.

Ne bom o številkah, niti nočem strašit, ampak lahko rečem da teh primerov pri nas ni tako malo kot se mogoče tebi zdi.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Gre za kake javno dostopne podatke?
Ne, se pa banke običajno rade ''pogodijo'', da ne bi kreditne prišle na slab glas, saj vlečejo fajn denarje na ta račun.
wink-1.gif

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Men so pred 3 leti ukradl denarnico na Dunajo. Z dvema kreditnima, pa maestro, pa brez denarja, na srečo
smile-1.gif

Maestro niso zlorabli, kreditni so pa obe. Za po 400 €. Na avtomatu za karte za vlak.
Ena banka po pritožbi, zakaj se ni vpisalo PIN (sta bile s čipom), vrnila denar po 14 dneh, druga pa po dolgi proceduri, tudi na Združenju bank, po 1 letu.

tony

Guru
23. jul 2007
9.748
1.531
113
Tudi jaz poznam človeka, ki so mu na internetu na neznan način
smile-1.gif
zlorabili z računom za 500 EUR... Imel je srečo, da je imel nastavljen nižji limit od tega, in transakcija ni šla skozi... Iz banke so ga klicali takoj zjutraj, in za dobro mero takoj še blokirali kartico...

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
310
7
18
Ali mi zna kdo argumentirano pojasnit, zakaj imajo kreditne kartice sploh še magnetni trak?
Kjerkoli sem potoval, ga dejansko nikjer več ne uporabljajo že precej let..

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
glavni razlog je ta, da v Ameriki še nimajo vsepovsod vzpostavljenega sistema za čitanje čip kartic in se zato uporablja še magnetni trak

I

Izbrisan uporabnik 474

Jaz sem imel do sedaj dva primera preverjanja uporabe kartice s strani moje banke. Prvič sem dobil klic moje banke, da so v eni spletni trgovini (Anglija) imeli sum(!), da bi lahko vdrli v sistem in se dokopali do številk. Podjetje je nemudoma obvestilo vse banke njihovih kupcev in ti so takoj blokirali kreditne kartice. Izdali so mi novo kartico, seveda brezplačno.
Drugič je bilo ob nakupu is Google app store ob njihovi akciji, ko so bili top programi po 10c. Sem jih takrat kar nekaj nakupil, banka pa me je drugi dan poklicala, da je bilo opravljenih nekaj nakupov po 10c in da takšne nakupe preverjajo. Plačila so zadržali, dokler jim niem potrdil, da sem te nakupe opravil jaz.

Uporabljam pa kreditno za spletne nakupe le znotraj Evrope, v ZDA le v znanih trgovinah, za Kitajsko pa izključno PayPal. Če ga nimajo, pač smola - ni toliko poceni, da bi se splačalo...