Plačilo s kartico - diskrecijska pravica lokala?

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Ima lokal pravico določati kakšen je minimalen znesek pri plačilo s (kreditno) kartico ali so obvezani sprejeti vsa plačila, če sprejemajo kartice?

Preden se začne usuvati drek - izkušnja iz restavracije, kjer imajo minimum 50 eur, za manjše zneske te pa kelnarca pošlje na bankomat.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.516
781
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Pritozis se izdajatelju kartic, pa naj jim vzamejo moznost uporabe kartic ... Kolikor vem, je tako, da ni omejen znesek... Ce te poslje na bankomat, pa se ob placilu lepo zahvalis in naredis se "reklamo" za tak lokal
smile-1.gif
...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.487
455
83
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Pritozis se izdajatelju kartic... Kolikor vem, je tako, da ni omejen znesek... Ce te poslje na bankomat, pa se ob placilu lepo zahvalis in naredis se "reklamo" za tak lokal
smile-1.gif
...

Če te pošje na bankomat ji daš vedeti, da v tem primeru ostane brez plačila - obenem jo pošlješ do vhodnih vrat, kjer je nalimana slika tvoje kreditne kartice.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
naredis se "reklamo" za tak lokal
smile-1.gif
...

Ja?
evil.gif

Topli val, Kobarid.

Imam občutek, da jim nekaj mečejo v Sočo in so malo čudni. Sem bil kakšen mesec nazaj v precej znanem Kotlarju in je bila tudi dokaj obupna postrežba. Recimo, da preživim, da ne dajejo vode iz pipe, ampak da se natakarici ne sanja katero rdeče in katero belo vino je odprto, je pa za middle range restavracijo katastrofa.

Mislim, da me v Kobaridu nekaj časa ne bodo videli na kosilu....
tongue-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Ja kaj pa ješ v takih hoh gostilnah da ne nabereš 50EUR?!
evil.gif

Sicer pa mislim da morajo sprejet plačilno kartico ne glede na znesek, tako da se lahko kar slikajo in če imajo preveč stroška s tvojo kartico lepo odideš napitan zastonj.

"Hiša franko" si že obiskal v Kobaridu?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Ja edini baje ki je še na nivoju v okolici, ostali stari lokali so postali pa wannabe "nivo". Enako se je za izogibat Jazbeca ker se delajo nekaj visoki (zaračunavanje pogrinjkov posebej ipd.).

Tam v centru (skrito za pročelji glavne ulice) za nekaj običnega pojest je pa še picerija Fedrig (ambient precej ok, hrana zelo solidna [jasno to je picerija tako da kulinaričnih presežkov v smislu ponudbe ni pričakovat]).

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Če imajo kartico napopano na vratih, jo morajo sprejeti za kakršenkoli znesek. Verjetno v tej oštariji zneski pod 50€ skrivnostno izginejo iz blagajne. Če plačaš s kartico, se to ne more zgoditi.
smile-1.gif
Če bi se to zgodilo meni, bi jedel zastonj.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
same teorije pa nič uporabnega...
mene tudi zanima. 50€ je vseeno kar visok znesek. vem pa da so včasih večkrat imeli meninmalni znesek 1000sit.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
To ni teorija. Tudi časopis za 1€ sem že plačal s kartico, pa se ni nihče zmrdoval. Saj izdajatelju plačujejo % od zneska, torej je vseeno, če je znesek 1€ ali 1000€.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
KSZ

Haha, sami pamateni alterji ste se sedaj oglasili od petega sporočila naprej.

1. Nihče ni dolžan sprejeti tvojo kartico, ne glede na znesek. Politiko poslovanja s plačilnimi karticami je stvar podjetja.
2. Izdajatelju kartice bi jih prijavili, naj jim odvzamejo terminal? Haha, podjetje izdajatelju kartice plačuje uporabo terminala v svojem lokalu. Boli [cenzura] izdajatelja kartice, če le ta terminal dejansko uporabljajo in kako politiko poslovanja imajo.

Pbutec

20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Pa še pojasnilo, zakaj imajo nastavljen minimalni znesek za plačilo s kartico ...

Banka za uporabo kartice na terminalu zaračuna 0,10-0,15€ (odvisno od banke) fiksnega stroška + v procentih zneska opravljene transakcije.

Torej? Če se folk navadi plačevat cigarete pa kavico s kartico, bodo bankrotiral od stroškov uporabe terminala.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
To mene boli kura.c! Na vratih ob znaku kartice s katero je plačljivost v lokalu možna, to NE piše.

Vstanem, in grem. Brez da plačam. Pa se lahko vsi jebejo kokr se znajo
smirk-1.gif

Pbutec

20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
To mene boli kura.c! Na vratih ob znaku kartice s katero je plačljivost v lokalu možna, to NE piše.

Vstanem, in grem. Brez da plačam. Pa se lahko vsi jebejo kokr se znajo
smirk-1.gif
Pogoji plačevanja s kartico ponavadi pišejo v ceniku lokala. Za dotični lokal avtorja teme ne vem, ampak to pač oni sami vedo kak rešujejo pritožbe strank. Vprašanje je bilo, ali so dolžni sprejeti kartico? Odgovor: NISO.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Pokaži kje piše v zakonu in pravilih, da niso v kolikor imajo plačevanje omogočeno!

+ torej moram predno naročin hrano, preverit cenik, kjer bom zagotovo zasledil droben tisk: 50€ minimalno s kartico...
bonk.gif

Pbutec

20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Pokaži kje piše v zakonu in pravilih, da niso v kolikor imajo plačevanje omogočeno!
Glej, najet imam POS terminal. Tvoje kartice pač pri plačilu ne bom sprejel. Ti meni dokaži, kje piše da sem jo dolžan sprejeti in kakšne so sankcije, če je ne sprejmem. Lahko ti zavrnem tudi kovance. V končni fazi lahko zavrnem tudi tvoje bankovce.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Pa še pojasnilo, zakaj imajo nastavljen minimalni znesek za plačilo s kartico ...

Banka za uporabo kartice na terminalu zaračuna 0,10-0,15€ (odvisno od banke) fiksnega stroška + v procentih zneska opravljene transakcije.

Torej? Če se folk navadi plačevat cigarete pa kavico s kartico, bodo bankrotiral od stroškov uporabe terminala.

In prav kavico brez cigaret sem že velikokrat plačal s kartico, ker gotovine načeloma nikoli nimam pri sebi. Pa se nikjer niso zmrdovali. Seveda sem pred naročilom preveril, če imajo kartične nalepke.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.627
3.992
113
Poznam lastnika lokala, ki kartice jemlje samo od gostov od katerih sam hoče in za zneske, ki jih sam določi. So bili že kregi, nihče mu ni dokazal nobene napake - pa so mu obljubljali vraga in pol. Edino nekaj slabe reklame je dobil... ki zaradi cen in ponudbe ni vzdržala.

Če vzame kartico je povsem diskrecijska pravica lokala. Lahko trdi da mu ne dela POS terminal če hočeš plačat premali nesek... zdaj pa ti dokazuj da dela. (A en pred tabo je plačal s kartico? Ja smola, prej je delal, zdej ne dela)

erikson

Guru
25. avg 2007
22.761
6.537
113
Prodajalci (oziroma študentka, ki ti streže) pogosto ne poznajo vseh stroškov, ki jih ima delodajalec.

Odvisno je tudi kakšne pogoje so jim dali.