Plačilo praznika

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Nisem vedela kje naj odprem to temo,pa jo bom tukaj.Gre se za plačilo prazničnega dodatka za delo oziroma za nadomestilo ko je praznik med tednom.Predvsem me zanima za socialne zavode in zdravstvo.Kateri zakoni oziroma kolektivna pogodba to ureja in kako imate urejeno to pri vas,če je kdo iz tega segmenta zaposlenih?Pri nas se je začelo prakticirati da če ne delaš na praznikne dobiš nič,ne ur in ne nadomestila,čeprav si po letnem planu na ta dan v službi.
Hvala za vaše odgovore.

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Mi smo pri prejšni direktorici to imeli urejeno glede na plan dela,sedaj pa se je začelo varčevanje tudi na naših nadomestilih,pa tudi vikendov nimamo prostih(če je vse ok imaš enega v mesecu prostega).

Francoz

Pripravnik
Citat:
Uporabnik garbo pravi:

Pri nas se je začelo prakticirati da če ne delaš na praznikne dobiš nič,ne ur in ne nadomestila,čeprav si po letnem planu na ta dan v službi.

Bravo. Saj to je pa še petkrat slabše, kot v Yu.

Tito mi je dal, če se prav spomnim, za naduro + 50%, za nedeljsko delo (največ dvakrat letno) pa + 100%. Ob praznikih pa itak nismo nikoli delali, ker so državo vodili komunisti, ne pa kapitalisti... In če so počivali člani ZK; so počivali tudi ostali.
cheer.gif

Današnji podatek iz časopisa: 116.00 upokojencev v Sloveniji ima MANJ kot 400 evrov penzije. Še preveč, bodo rekli nekateri, kajne...
bonk.gif

Se vidimo na delavskem shodu 17. novembra...

Nazadnje urejeno:

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Mi imamo plačano rednih 8 ur brez malice normalno.
Če pa se na praznik dela, dobiš plačano 8 rednih ur + praznične nadure (170%)

Da bi pa zastonj delal, potem pa sam tole
10.gif

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
tudi mi dobimo plačano neko nadomestilo, če ne delamo. ne vem, koliko nanese, samo dobimo. (moje plačilne liste ne razumem najbolj
redface-1.gif
) seveda brez dodatka za malico. prav tako se nam te ure štejejo v fond (oz. je v tistem mesecu pač 8 ur manj v "fondu" ur, ki jih moramo opraviti)
če pa na praznik delamo, je plačilo isto kot za nedeljo.

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Mi imam izračunan povprečen fond ur na mesec in to je 174,če imaš pa kaj več pa pač prenašaš,ostaja ti dopust in podobno;po delovnem vikendusi pa prost tam v torek ali sredo.Torej nihče ne ve od tu pristnih kateri členi to urejajo?

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
tako piše v kolektivni pogodbi zdravstva in socialnega varstva (odlomek iz 84. člena) :

Za delo na dan državnega praznika in dela prostega dne po zakonu pripada delavcu dodatek v višini 130% od osnove.

za kaj bolj podrobno in če so kakšne izjeme (se mi ni dalo cele pogodbe brati...), jo pa najdeš na tej strani...

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
žal imaš prav. ko sem vse skupaj malo bolj natančno prebrala, sem opazila, da je tudi pri nas marsikaj drugače, kot piše na papirju...
jezen.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
V zdravstvu je tako, da imas placano 8 ur ce je praznik med tednom (pon. - petek). Ce pa imas "flexibilen delavnik (takega imam jaz), to pomeni da delam kakor sem napisan (vec razlicnih izmen), potem imam placano takrat ko sem napisan na razporedu. Ce sem pa na razporedu prost, nimam placano nic. Isto je z dopustom, vcasih vzamem samo 3 dni dopusta pa sem skoraj 2 tedna doma. Ce pa delam 24 imam placano 24ur dodatka. Uglavnem, kje v zdravstvu ti ne placajo praznika, mogoce samo kaksen privatnik?!?

Tisto prvo velja vecinoma za bolnice in ambulante. Jaz sem na nmp.

LP

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Saj je bilo pri nas tudi tako,sedaj pa direktor zahteva varčevanje in ukinja plačilo na tak dan.

clarus

Pripravnik
5. sep 2007
35
0
6
Ne direktorju - lastniku. ta je tisti, ki postavi zahtevo - plan - po določenem % dobička. Direktor pa ga mora pričarati. Najlažje je s takimi umetniškimi odločitvami. Kaj pa inšpekcija za delo - to včasih malo pomaga.

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Direktor je itak plačan po ind.pogodbi,lahko se mu gre samo za podaljšanje mandata z vladne strani;inšpekcija za delo pa gleda samo papirje,in ti pač morajo odgovarjati vladni usmeritvi.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz delam v zdravstveni ustanovi in če na dan praznika nisem na razporedu ne dobim nič. Medtem,ko žena dela vsak dan po osem ur je za praznik lepo "plačano" doma. Tukaj ne vidim nobene logike, njej država "podari" ure na dan praznika medtem, ko moram jaz oddelati vse ure v mesecu.