Plačilo po predračunu

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Pozdravljeni!

Imam zanimiv primer in prosim za mnenja / ideje.

Lansko leto sem izdal na povpraševanje stranke predračun za izdelavo spletne strani. Glede na osnutek, ki sem ga pripravil sem zahteval 100% avans pred pričetkom izdelave. Stranka je predračun poravnala v celoti.
Nato sem kar nekaj mesecev dobesedno prosil, da mi posredujejo gradivo, ker se rok izdelave šteje od dneva dostave gradiva kar je logično. Kar naprej so bili izgovori na vodilne, da nimajo časa itd. da bodo takoj, ko bo to možno. Jaz sem seveda v tem času izdal že tudi avansni račun zaradi obračuna davka.

Nato me pokliče pred nekaj meseci vodilni podjetja in pove, da oseba, ki je vodila projekt ni več zaposlena pri njih in da ne želijo imeti te storitve pri nas, ker ni nič vedel itd. Seveda je to smešno, da vodilna oseba, ki podpisuje plačilne naloge ne ve kaj plača. Očitno je prišlo pri njih do neke kolobocije in sedaj je seveda slaba volja.

Sedaj zahtevajo, da jim denar vrnemo, ker ne želijo naročiti storitve. Jaz se seveda sklicujem na to, da je v predračunu lepo pisalo, da z 100% avansom potrjujejo predračun in projekt. Obenem nam je seveda v interesu, da stvari dokončamo, ker smo imeli že tudi nekaj stroškov (priprava koncepta, plačilo ddv).
Vodilni v podjetju neprestano grozi z tožbo, vendar iskreno rečeno ne razumem kakšne argumente ima. Jaz imam vendarle dokumentirano tudi naše pozive po dostavi gradiva.

Je že kdo imel takšen primer? Prav čudno je vse skupaj.
Najbolj enostavno je morda res vrniti denar s tem, da odštejem razliko za naše stroške, vendar se tukaj gre za princip, ker so oni naredili napako in ne mi. Sedaj pa je slaba volja proti nam usmerjena brez potrebe.

Hvala za ideje/nasvete.

I

Izbrisan uporabnik #488

Pravno gledano ste upravičeno do povrnitve škode, razliko pa bo potrebno vrniti.

Dejstvo je, da so odstopili od pogodbe, ali pa je bila razvezana, ker je iztekel rok. V vsakem primeru so dolžni povrniti škodo.

Specificiraj jim škodo, razliko pa nato vrnite in roka.

Pogodba je bila veljavno sklenjena in sicer so vašo ponudbo sprejeli s plačilom 100% avansa. Razlo za neizpolnitev pogodbe je na njihovi strani, tako da je zadeva čista.

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Ja pravno gledano je vse na moji strani. Sem pozabil prej omeniti tudi, da bi morala stranka če ne prej pri avansnem računu že reagirati in ga zavrniti, pa tudi tistega niso.

Tako, da ta varianta, da odbijem stroške mi je najmanj všeč, ker bi pač rad zaključil projekt. Ali je kakšen način, da stranko pravno pozovem, da dostavi gradivo, ker v nasprotnem primeru ne bo dobila niti spletne strani niti dela denarja?

Hvala in LP

I

Izbrisan uporabnik #488

Kot je videti, so se pri njih spremenile okoliščine in bi bilo pri pogodbi nesmiselno vztrajati iz njihove strani...

Po moje ni variante, da bi ti izpolnil pogodbo, sploh ker brez njihovega sodelovanja tega ne moreš...