Plačilo na roke

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Živjo

Včasih slišim, kako se nekateri izmuznejo dohodninin....šef jim nakazuje minimalno vsoto ostalo pa na roko. Večina se to dogaja pri s.p.jih pri državnih pa lahko samo sanjaš.
Pametno ja potem pa otroc dobivajo še pomoč od države....kaj mislite o tem...je kaznivo prikrivanje realnega dohodka, kaj lahko davčna naredi (nič ali????).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Kaznivo seveda je. Fašeš lahko kazen, če te dobijo, ampak te težko, da te. Razen, če te kdo prijavi z konkretnimi dokazi.

Ampak s tem si delaš tudi škodo, ker se ti bo za penzijo obračunalo manj. Če si pa kak ndebuden mladenič, kateri še sploh nima delovne dobe, pa ti o itak vseeno..ker se za panzijo gleda le določeno obdobje in ne celotna delovna doba.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa ni samo to... Vse bolniške (100%, 75%, 50%) se obračunavajo od ODja, ki ti ga uradno izplačuje preko plačilne liste...
Torej zboliš, se poškoduješ... dobiš nič, dela na roko pa itak ne dobiš, ker nisi na šihtu... Tako da je to zelo dvorezen meč...

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Bivši direktor DURSa Ivan Simič je v Hri-baru dejal, da ni problem, če dobiš denar na roko, samo prijavit ga moraš.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Saj pravim..če je kak mladenič, ki bo mogoče leto, dve tako delal, potem ni sile. Če seveda ne bo šel delat v kako težko industrijo, pa se lahko poškoduje. Če pa bo delal kako "easy" delo..pa naj malo prešverca, da si finančno opomore.

Potem pa kr rajši večja osnova pa je.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
seveda je sila.

Delavci ki so placani na roko ustrezno manj prispevajo v drzavno blagajno. Ker imajo uradno nizje prihodke kot jih imajo v resnici pa jim drzava priznava tudi olajsava do katerih niso upraviceni.

tisti ki ob tem zamahne z roko in trdi da tistih 200 eur, ki jih drzava ob vsakem takem delavcu mesecno izgubi, ni nic takega, naj se spomni ko bo jamral zakaj ne zivimo bolje v tej drzavi in zakaj so davki tako visoki.

Zaradi placevanja na roko, so podjetja v dolocenih branzah, ce poslujejo posteno, lahko povsem nekonkurencna.

Ti trust pa zacni ze nekaj delat in ne samo hipoteticnih vprasanj postavljat.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Apollo8 - se popolnoma strinjam s tabo.

Ker skoraj vsi kao to delajo je stanje tako kot je v državici tej. Če bi se uprli in rekli, ne na roko pa ne, bi bilo drugače. Samo za to so potrebna jajca. Pa vlada naj zniža davke, ker trenutno so res too much visoki, pa bo takoj boljše.
Itak, da si s tem, ko jemljemo gotovino naredimo več škode kot koristi.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ja tudi meni gredo močno na organ razni sp-ji katri si prikazujejo minimalca dejansko pa živijo na veliki nogi, vlečejo visoke otroške dodatke, plačujejo minimalno za vrtec...itd.
Mi redno zaposleni pa plačujemo zanje, na koncu pa nimamo vele plačniki nobenih privilegijev recimo v zdravstvu napram minimalcem.Če imam recimo 2500€ bruto pomeni da plačam neprimerno več v prpračun kot nekdo kateri si je prikazal 500€bruto. Na koncu imava pa enake osnovne pravice.
Ker se to ne da spremeniti je najbolje iti med sp-je in tudi sam bom lahko plačeval praktično nulo. Penzijo sem pa že zaslužil ker imam več kot dvajset let relativno dobre plače.
Saj poznate tisto ;če ne moreš proti njim se jim pridruži....

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ja, maš prov. Samo v nekem trenutko se bo pa zadeva popolnoma porušila. In takrat bo najebala trenutna populacija upokojencev, ker ne bo država več kje imela vzeti denarja. In takrat bo znalo priti do hudih nadzorov in pritiskov, ki bodo počistili z "kvazi siromaki".

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Ja tudi meni gredo močno na organ razni sp-ji katri si prikazujejo minimalca dejansko pa živijo na veliki nogi, vlečejo visoke otroške dodatke, plačujejo minimalno za vrtec...itd.
Mi redno zaposleni pa plačujemo zanje, na koncu pa nimamo vele plačniki nobenih privilegijev recimo v zdravstvu napram minimalcem.Če imam recimo 2500€ bruto pomeni da plačam neprimerno več v prpračun kot nekdo kateri si je prikazal 500€bruto. Na koncu imava pa enake osnovne pravice.
Ker se to ne da spremeniti je najbolje iti med sp-je in tudi sam bom lahko plačeval praktično nulo. Penzijo sem pa že zaslužil ker imam več kot dvajset let relativno dobre plače.

Sam si lahko izbiras osnovo samo v prvem letu poslovanja, potem ti jo pa diktira DURS.

Zakaj tega nisi ze naredil, ce je tako zelo ugodno ?

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Poznam kar nekaj firm, ki daje svojim zaposlenim uradno minimalca ostalo pa v obliki potnih stroškov, saj je ta denar neobdavčen. Država bi morala za take privatnike poskrbeti, sam po moje jim ni v interesu, ker tudi sami na tak način fino služijo.

Pri kar nekaj firmah, ki jih poznam so tudi že bili inšpektorji saj jih je nekdo prijavila pa se ni nič zgodilo. Kako lahko utemeljijo, da dela oseba z diplomo na delovnem mestu recimo vodje proizvodnje za minimalno plačo mi ni jasno. Če bi država poskrbela za take goljufije bi v državno blagajno konkretno kapnilo, sam kaj k davki kljub temu ne bi bili nižji. Po moje bi ga DU še bolj na veliko srala, ker s tujim kurcem je lahko po koprivah opletat.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Saj sem napisal da se podajam med zasebnike , trenutna plača pa tud ni tako slaba, tisti recimo da je, je dejansko, zato mi ne gori pod nogami.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Poznam kar nekaj firm, ki daje svojim zaposlenim uradno minimalca ostalo pa v obliki potnih stroškov, saj je ta denar neobdavčen. Država bi morala za take privatnike poskrbeti, sam po moje jim ni v interesu, ker tudi sami na tak način fino služijo.

Pri kar nekaj firmah, ki jih poznam so tudi že bili inšpektorji saj jih je nekdo prijavila pa se ni nič zgodilo.

Vidiš, jest pa poznam obraten primer. Firma je sistematično zaposlenim del plače izplačevala skozi fiktivne potne stroške. Seveda so bili slednji sumljivo veliki in vsak mesec enaki
bonk.gif

Rezultat: precejšnja kazen + plačilo vseh manjkajočih dajatev za nazaj. In to se je zgodilo, kaj pa vem, 6,7 let nazaj Danes niso dacarji verjetno nič manj strogi, prej obratno.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
očitno ni glih obratno oz. to ne velja za vse ... ja korupcija dela svoje

Ja problem pri teh firmah, ki jih jaz pozna je ta, da imajo močne zveze pri politiki. Pa ni samo to, da inšpektor ni nič odkril. Recimo vem tudi za primer, ko se je določena firma prijavila na razpis in bila zavrnena. Dovolj je bil samo en telefonski klic, in čudežno se je na računu znašlo 13.000 €. Povrh vsega se je pa član komisije, ki je obravnaval to firmo moral še opravičit, da si je drznila jih najprej zavrniti. Svinjarija ti povem.

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Poznam kar nekaj firm, ki daje svojim zaposlenim uradno minimalca ostalo pa v obliki potnih stroškov, saj je ta denar neobdavčen.

Tako so delali v naši firmi nato smo šli v stečaj in tožili firmo za razliko od zajamčenega OD do "pogodbenega" ODja za 5 let nazaj + obresti, ki so bile takrat kar precejšnje.
Se je v letu po stečaju natekel kar lep kupček denarja na račun.
cheer.gif

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Kaj pa če ti v pogodbi o zaposlitvi piše da prejemaš minimalno plačo, ustno pa si recimo dogovorjem za 1000 neto? Potem pa tega ne moreš naredit. Tu se na daleč vidi, da se dogajajo nepravilnosti pa nihče nič ne naredi. Ne more biti cela firma na minimalcu od skladiščnika do vodje.

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Je že kar nekaj let od takrat in takrat se je tako delalo. Vsi na minimalcu, razlika do polnega OD se je pa izplačala v blagajni na roko. (verjetno kot potni strošku, ne vem točno).
Vendar, ko je vodstvo začelo najemati kredite za tekoče poslovanje ter odprodajati premoženje smo se delavci uprli, ker smo videli, da ni več rešitve in bi v nadaljevanju agonije ostali brez vsega. Pripravili smo organiziran stečaj. Delavski svet je odstavil direktorja eden od naših je postal v.d.direktor ter začel s pričetkom stečajnega postopka. Mi smo skopirali plačilne liste za 5 let nazaj, najeli odvetnika vložili na sodišče in se zmenili za provizijo 5%. Stečajni upravitelj je prodal firmo za ne vem koliko milijonov DEM, ter nam 100% poplačal terjatve (v tistih časih je bila letna inflacija 30%). Takrat nas je bilo še 400 zaposlenih.
Vse je teklo kot po učbeniku od začetka do konca stečaja, ter seveda izplačila.
cool-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Saj sem napisal da se podajam med zasebnike , trenutna plača pa tud ni tako slaba, tisti recimo da je, je dejansko, zato mi ne gori pod nogami.

Veliko srece
smile-1.gif

Dvomim, da ti bo tako zelo vsec, kot si trenutno predstavljas, ima pa tudi svoje prednosti ... le da bi nevemkako ceneje prisel skozi ni ena od njih.