Pivičko nefiltrirano

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Boljše da pišem v ta forum ker gre zgolj za konzumni del proizvodnje piva
grims-1.gif

Od danes naprej je mogoče kupit U... pivo nefiltriranega v steklenici ( pol litra, gajbica 10 flaškonov). Cena 12 eur. Zaenkrat zgolj v diskontu a bo šlo po trgovinah.
Jutri gremo nabavit in testirat ( osebno me najbolj skrbi datum uporabe...a ok).

cheer.gif

(Se opazi da so jih prevzeli nizozemci..meni sebno je pivo postalo neprimerno bolj pitno...že filtrirano...da o nefiltriranem ne debatiramo).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Bolj poln in bogat okus, ker ima več ekstrakta, pa še vedno enako piten (vsaj Union). Ampak ne se ga preveč nasekat z njim, lahko bodo drugi dan Kristusove muke.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Nefiltrirano pivo vsebuje kvas, ki je sestavni del fermentacije. Na sobni temperaturi kvas nadaljuje fermentacijo in s tem spremeni okus piva, scasoma ga tudi pokvari. Pivo se filtrira, da se odstrani kvas in s tem doseze enak okus, podaljsa se tudi rok uporabe.
Da se iz piva odstrani kvasovke, morajo biti filtri precej gosti, zato prefiltrira tudi veliko ostalih snovi, ki pivu dajo okus, posledicno ima nefiltrirano pivo bolj poln okus.
Kvasovke so manj aktivne na nizjih temperaturah zato bo najbolje da imas nefiltrirano pivo vedno na hladnem.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Nefiltrirano Union je odličnega okusa, sploh za ceno, če je tole zgoraj res.
cheer.gif

Je pa tak, da se precej prdi po njemu. Včasih se je reklo, dobar pasulj daleko se čuje, zdaj se bo počasi še za pivo začelo...

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.843
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
grims-1.gif

Od danes naprej je mogoče kupit U... pivo nefiltriranega v steklenici ( pol litra, gajbica 10 flaškonov). Cena 12 eur. Zaenkrat zgolj v diskontu a bo šlo po trgovinah.
Jutri gremo nabavit in testirat ( osebno me najbolj skrbi datum uporabe...a ok).

cheer.gif

(Se opazi da so jih prevzeli nizozemci..meni sebno je pivo postalo neprimerno bolj pitno...že filtrirano...da o nefiltriranem ne debatiramo).

Ko grem v center na pivo naročam samo še tega, dober in cena sprejemljiva...

Prav včeraj sem googlal, ali je t kje v trgovinah na voljo ali ne... kje se ga da dobiti, v katerem diskontu?

nahrung002.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Z vidika konzumerja...pivo kot tako je bolj motno, je pa bolj polnega okusa (ima tisti pravi žmoht
aplauz.gif
).

Problematično je edino to da pri filtriranem imaš tri dovolj, pri nefiltriranem pa po tretjem dobro žejen postaneš
evil.gif

Se je pa začel pojavljat po kafičih in ko boš ob priliki v kakem za štos vprašaj če imajo nefiltriranega.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
grims-1.gif

cheer.gif

Rok uporabe naj te ne skrbi, ker je zagotovo pasterizirano. Kar se pa Nizozemcev in njihovega prevzema tiče....ne ga srat no. Daj enkrat resno poizkusi tisti šrot od Heinikena. Kvečjemu v to smer bo šlo. Tole afnanje z nefiltriranim je pa pač posledica porasta crafta v Sloveniji. V bistvu samo pozitivno.
Ko bodo pa dojeli, da pivo ne sodi v zelene steklenice, potem dobijo pa spet mojo rahlo pozornost.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Rok uporabe je 3 mesece (ravnokar izvedel).

Afnanje gor, afnanje dol...pivo je meni dobro
wink-1.gif
(kolikor mi včasih nista bila dobra ne Union ne Laško) mi je postal Union sila piten. Še posebej nefiltriran (za Laško ne morem nič rečt ker ga že dolgo nisem pil).

Glede barve steklenic se kaj dosti ne sekiram. Zdaj bom prvič nabavil v steklenici (nefiltriran je itak zavit v papir).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
A se ne govori da bo Heineken razdelil slovenski konglomeratni trg tako da bo locil premium (Laško) od scalnice (Union)? Glede na to da so cene obeh trenutno na premium nivoju EU domnevam da bi se mogel Union pocenit in postat še večja scalnica!
evil.gif

Aja kaj je fora novega nefiltriranega Uniona, razen pollitrskih pakiranj je enak kot v 0.33 "premium" seriji?

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Zadnjič v pivnici sem naročil Laško nefiltrirano in je bil precej bolj čist kot Union nefiltriatno, skoraj kot filtriran Laško. Tudi po okusu ni bil preveč drugačen kot filtrirano Laško, je union precej boljši. Mogoče kdo ve v čem je catch?

Kar pa se Heinekena tiče, okus svojega piva skrivajo/reklamirajo tako, da pivo skoraj zamrznejo in s tem ubijejo v okuse oz. priokuse katere ima. Načeloma to počnem, če mi pivo ne rata najbolj, pa da je vsaj za spit...
rolleyes-1.gif

"Pivo je manj grenko in lažje za pitje"
uf-1.gif
Se mi zdi ta to vse pove o kvaliteti Heinekeina.
2435775-20160513_155356.jpg

Priponke

• 2435775-20160513_155356.jpg
    2435775-20160513_155356.jpg
    99,9 KB · Ogledi: 1.272

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sicer bolj tema za kam drugam, ampak ok. Komercialni lagerji so optimizirani za ekonomičnost, tako da se jih dela malce drugače kot ostala piva, vseeno pa je potrtebno upoštevat nekatere osnovne principe pivovarstva. Bistven problem pri lagerjih je čas "zorenja" (lagering) ker pivo ki zori zahteva opremo in ta je draga. Če pivo zoriš 3 tedne namesto 4 si že prišparal ohoho denarja. Filtracija je zato pri komercialnih lagerjih obvezen proces če ne želiš motnosti in jasno tudi okusa/arome, ker se pač ne da tako hitro spucat piva po naravnem procesu.

Tako da moja teza št. 1, laško pivo je precej bolj hmeljno orientirano in posledično za ohranitev okusa uporabljajo bolj prepustne filtre, posledično je pivo dalj časa v zorilnih tankih in se naravno bolj ščisti.

Teza 2. je da union uporablja več neslajenih dodatkov (koruza, pšenica) ki jih laško ne (kolikor vem uporabljajo samo slad + ječmen) tako da je možno je da ima Union več beljakovin.

Tu je potem tudi razlika v okusu, Union ima veliko dodatne "svinjarije" in večino primarnih okusov/arom odstrani na filtru zato je nefiltriran precej drugačen, Laško ima manj dodatne svinjarije, mogoče dalj časa zori piva in jih manj filtrira, zato je razlika med filtriranim in nefiltriranim manjša.

Glede clean (crisp) lagerjev je Heineken še odličen, ameriški light lagerji so totalna voda. Vsekakor degradacija piva, ampak to se da pit oz .se da pit na veliko (kar popij 10 IPA pa poročaj kako je šlo). Sicer glede "čistih" lagerjev, je nekako tako kot bi primerjal vodke, v osnovi 99.9% etanol in čista voda, ampak razliko med Grey goose ali pa Hoferjevo za 5 EUR pa vseeno opaziš (če ne drugega v denarnici).

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
A se ne govori da bo Heineken razdelil slovenski konglomeratni trg tako da bo locil premium (Laško) od scalnice (Union)? Glede na to da so cene obeh trenutno na premium nivoju EU domnevam da bi se mogel Union pocenit in postat še večja scalnica!
evil.gif

Aja kaj je fora novega nefiltriranega Uniona, razen pollitrskih pakiranj je enak kot v 0.33 "premium" seriji?
O kakšni premium 0,33 seriji govoriš? Nefiltrirano je zdaj prvič pakirano. Mogoče najprej probaj pivo, preden "šinfaš"
smile-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Sicer bolj tema za kam drugam, ampak ok. Komercialni lagerji so optimizirani za ekonomičnost, tako da se jih dela malce drugače kot ostala piva, vseeno pa je potrtebno upoštevat nekatere osnovne principe pivovarstva. Bistven problem pri lagerjih je čas "zorenja" (lagering) ker pivo ki zori zahteva opremo in ta je draga. Če pivo zoriš 3 tedne namesto 4 si že prišparal ohoho denarja. Filtracija je zato pri komercialnih lagerjih obvezen proces če ne želiš motnosti in jasno tudi okusa/arome, ker se pač ne da tako hitro spucat piva po naravnem procesu.

Tako da moja teza št. 1, laško pivo je precej bolj hmeljno orientirano in posledično za ohranitev okusa uporabljajo bolj prepustne filtre, posledično je pivo dalj časa v zorilnih tankih in se naravno bolj ščisti.

Teza 2. je da union uporablja več neslajenih dodatkov (koruza, pšenica) ki jih laško ne (kolikor vem uporabljajo samo slad + ječmen) tako da je možno je da ima Union več beljakovin.

Tu je potem tudi razlika v okusu, Union ima veliko dodatne "svinjarije" in večino primarnih okusov/arom odstrani na filtru zato je nefiltriran precej drugačen, Laško ima manj dodatne svinjarije, mogoče dalj časa zori piva in jih manj filtrira, zato je razlika med filtriranim in nefiltriranim manjša.

Glede clean (crisp) lagerjev je Heineken še odličen, ameriški light lagerji so totalna voda. Vsekakor degradacija piva, ampak to se da pit oz .se da pit na veliko (kar popij 10 IPA pa poročaj kako je šlo). Sicer glede "čistih" lagerjev, je nekako tako kot bi primerjal vodke, v osnovi 99.9% etanol in čista voda, ampak razliko med Grey goose ali pa Hoferjevo za 5 EUR pa vseeno opaziš (če ne drugega v denarnici).

Če sem pošten po 10 IPAH, kar je ekvivalent skor 20 Heinikenom nebi stal na nogah in po obeh bi bilo jutro in doopoldne mukotrpno.
ALE drugače stopi v glavo, kot lager.

Kar se tiče pa neslajenih žit....oboji jih uporabljajo, tako Laško, kot Union.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
evil.gif

O kakšni premium 0,33 seriji govoriš? Nefiltrirano je zdaj prvič pakirano. Mogoče najprej probaj pivo, preden "šinfaš"
smile-1.gif

Srednji je klasičen ležak, nefiltriran (v ponudbi cca. 2 leti že):
union-triple.jpg

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
evil.gif

smile-1.gif

Kdo šinfa. Nefiltriran Union ni nič novega in seveda tud nič posebnega. Je OK pivo ni pa to nek specialen presežek, da bi se ga pakiralo v fensi flaše. So pač zavohali priložnost, ker je stvar ratala predvsem v LJ precej popularna. Dosti raje bi videl njihova specialna piva iz malega sistema v steklenicah. Par je blo vrhunskih.

Nazadnje urejeno:

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Sem mislo, da je govora o pivu...
evil.gif

off
Ni ga čez temno, pa naj bo to laško, kozel, guinness ali kaj četrtega.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Sem mislo, da je govora o pivu...
evil.gif

off
Ni ga čez temno, pa naj bo to laško, kozel, guinness ali kaj četrtega.

Seveda je govora o pivu. Sam pivo je dosti širši pojem, kot si marsikdo predstavlja...
nahrung002.gif