Pirotehnični izdelki (kaj, kako, zakaj, itd. ...)

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Drži. Posploševanja je ogromno, preveč. Predvsem pa me moti, da največ težav povzroča neprimerna uporaba petard, kupljenih v tujini, ki so praviloma bistveno močnejše od izdelkov, ki se legalno prodajajo v Sloveniji.
Dovolj bi bilo, če bi MNZ stopil na prste preprodajalcem. To početje prepoveduje že Zakon o eksplozivih v 36. členu, 5. odstavek. Tistim, ki močne petarde kupijo sami v tujini pa bi lahko stopili na prste v trenutku neprimerne uporabe.
Dosti bi pripomoglo tudi javno osveščanje uvoznikov in prodajalcev pirotehnike glede varne uporabe in posledic neprimerne uporabe. Pri tem ne mislim le na telesne poškodbe temveč tudi možno kazen ter tveganje civilnih tožb s strani oškodovanih.
Pomislite samo, koliko bi tehtala civilna tožba nekoga, ki bi bil ob bližinskem poku petarde ob sluh, deležen opeklin in psihičnih travm. To je največje tveganje predrznežev in upam, da bo kdo od njih prej ali slej končal na sodišču.

Lahko pa tudi prepovedo vso prodajo pirotehnike v Sloveniji. Bodo ljudje pač hodili ponjo v tujino in jo povsem legalno prepeljali čez mejo.

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Mislim, da do raznega trganja rok pride predvsem pri eksperimentiranju s petardami oz. izdelovanju "ultramočnih petard".

Sam sem zmetal na tisoče zelenih piratk in rdečih megic in nikoli se mi ni zgodilo nič.Pač prižgeš in takoj iz roke.

Zdaj spuščam smao še rakete.Tu pa sploh nima kaj iti narobe, paziš pač, da je ne usmeriš proti kakšni hiši, da je dost placa, lepo namestiš, prižgeš, pobegneš stran in to je to...Pri pravilnem postopku ne more biti nesreče niti, če raketa sploh ne odleti, ampak jo kar raznese.

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Rakete in baterije so bolj varne, saj se prižgejo na vrvico. Morajo pa biti dobro usmerjene in fiksirane.
Petarde so problem, kadar je vžig na kapico. 100% zanesljivosti pri tem ni možno zagotoviti. Lahko pride do predčasnega vžiga in posledično poškodb. Verjetnost je zelo majhna, a obstaja. Tudi zato imajo močnejše petarde vžigalno vrvico.

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Te tako močne petarde se pri nas legalno ne prodajajo.Pravzaprav pri nas legalno ne moreš kupiti niti zelenih piratk.

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
Te tako močne petarde se pri nas legalno ne prodajajo.Pravzaprav pri nas legalno ne moreš kupiti niti zelenih piratk.

To si popolnoma prav napisal. V Sloveniji so legalni registrirane in se prodajajo samo razne 'mini' petarde ...

Po mojem mnenju so problem na črno uvožene močne petarde iz tuijne (AU, ITA), kjer prepordajalci iščejo samo nizko nabavno ceno - ne glede na kvaliteto ali varnost izdelka. Potem pa poskušajo to za čim višjo ceno prodati v Slo ... Sedaj si pa zamislite, kaj se lahko zgodi.

LP, kostevc

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Kje se pa da najugodneje kupiti 9mm naboje za tole?

waltherppnormal1x1.jpg

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik kostevc pravi:
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:

To si popolnoma prav napisal. V Sloveniji so legalni registrirane in se prodajajo samo razne 'mini' petarde ...

Po mojem mnenju so problem na črno uvožene močne petarde iz tuijne (AU, ITA), kjer prepordajalci iščejo samo nizko nabavno ceno - ne glede na kvaliteto ali varnost izdelka. Potem pa poskušajo to za čim višjo ceno prodati v Slo ... Sedaj si pa zamislite, kaj se lahko zgodi.

LP, kostevc

In zakaj se sploh to dogaja? Ker naša pametna država dovoljuje legalno prodajati samo tamale petarde, ki počijo v rangu pasje bombice.

Zakaj smo mi bolj papeški od papeža? Če lahko zelo močne petarde z vžigalnimi vrvicami čisto legalno kupiš v Italiji, zakaj pri nas to ni mogoče?

Zato pa ljudje eksperimentirajo, kupujejo na črnem trgu...in prihaja do nesreč!

Naj država legalno odpre trg s petardami tipa cobra, pa bodo ljudje te izdelke kupovali legalno, črni trg bo crknil, eksperimentiranja in domačega izdelovanja "močnejših petard" bo manj in s tem tudi manj nesreč.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:

In zakaj se sploh to dogaja? Ker naša pametna država dovoljuje legalno prodajati samo tamale petarde, ki počijo v rangu pasje bombice.

Zakaj smo mi bolj papeški od papeža? Če lahko zelo močne petarde z vžigalnimi vrvicami čisto legalno kupiš v Italiji, zakaj pri nas to ni mogoče?

Zato pa ljudje eksperimentirajo, kupujejo na črnem trgu...in prihaja do nesreč!

Naj država legalno odpre trg s petardami tipa cobra, pa bodo ljudje te izdelke kupovali legalno, črni trg bo crknil, eksperimentiranja in domačega izdelovanja "močnejših petard" bo manj in s tem tudi manj nesreč.

Črn trg ne bo crknil, ker se bo po vsej verjetnosti še vedno dalo dobit cenejšo robo izven uradnih pirotehniških trgovin. In iluzije, da bo manj izdelovanja domačih petard so smešne. Tisti, ki je nagnjen k temu, da bo doma razne pizdarije pacal, jih bo, pa če bo mel v radiju 5km 10 trgovin, ki bodo legalno prodajale bomberje pa kobre.... pač nekateri so psihopati, ki radi sami pacajo. Če bi imeli namen "uporabljat" petarde klase cobra itd, bi jih lahko mirno kupili... saj si tudi sam ugotovil, da teh zadev ni težko dobit iz italije.

Tukaj si pa lahko preberete kako nardit bombo al pa kej...... pol se pa pejt preventivo, če taki psihopati po svetu hodjo:)

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113

Pribljižno 3/4 je kupljenega z mojim denarjem, nekaj pa je še prispevala punca in od nje matka. Letos bo dolg ognjemet
evil.gif