Pentax

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Pentaxa po mojem mnenju čez 10 let ne bo več...

edit: nova tema, spremenjen naslov

Nazadnje uredil moderator:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ne verjamem. tale K10d jim je po moje dal kar zalet...
wink-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
beri na slo foto kake težave imajo...

hysterical-1.gif

in kje si ti v tisti temi našel, da ima Pentax kakšne težave?? V deželah tretjega sveta se je Pentax povzdignil na tretjo mesto po prodaji krepko pred Olympusa ter Sonya, glede na napovedanimi novostmi se jim bo tržni delež samo počasi večal. Drži, da je bil Pentax pred izidom k100/k10d kar v krizi ampak s temi modeli pa se je dobro usidral in če bodo tudi v naprej tako dobre novitete ven dajali za tako dobre denarja se ni za bati. Drugo pa je če si v glavi omejen na dve firmi torej Canon Nikon.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ja, je zelo jasno napisano, še posebej pa mi je všeč tisto o m42 objektivih, ki jih potolčen vsak poceni sodoben zoomček.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Ja, je zelo jasno napisano, še posebej pa mi je všeč tisto o m42 objektivih, ki jih potolčen vsak poceni sodoben zoomček.

rolleyes-1.gif

tipično zate
Glede m42. Očitno jih nisi kaj veliko preizkusil, kot tudi ne kakšnih poceni klasičnih zoomov.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Saj je pisec v linkani temi povedal dovolj...že dejstvo, da proizvajalec filtrov kupi proizvajalca fotoaparatov, pove veliko. Ia ja, celo moj plastik nikonov zoom brez težav zowna razne heliose...
evil.gif

Na foto trgu ni več prostora za 6 ponudnikov dslr. Ugani, kdo je na dnu 'prehranjevalne verige'.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Saj je pisec v linkani temi povedal dovolj...že dejstvo, da proizvajalec filtrov kupi proizvajalca fotoaparatov, pove veliko. Ia ja, celo moj plastik nikonov zoom brez težav zowna razne heliose...
evil.gif

Na foto trgu ni več prostora za 6 ponudnikov dslr. Ugani, kdo je na dnu 'prehranjevalne verige'.

dej ne smeši se z takimi izjavami, katere so nič drugega kot pravokacija. Glede lastništva očitno ne veš kako mčna je Hoya in ne vem kaj bi bilo tu slabega. Mene zanima kaj neko podjetje da na trg in nič drugega. In Pentax je v preteklem letu pokazal mnogo več kot marsikatera konkurenca. In beri še enkrat zgoraj ali pa malce poguglaj zadnje uspehe Pentxa pa potem govori kdo je na zadnjem tiru
rolleyes-1.gif

Aja no pa dej ti iz tvojega plastičnega Nikona eno crop fotko na najbolj odprti blendi pa jo bom dal še jaz iz 30€ vrednega Heliosa, pa bova videla kje so boljše barve, bokeh in ostrina.

Mah ne pozabi, itaq vem da te je sama provokacija, kakšne tvoje fotke itak še v življanju nisem videl. Važn da furaš Nikona
evil.gif
Ne vem zakaj se mnogi ne morete sprijazniti s tem da so v preteklem tako zvane firme na zadnjih titrih, velikokrat pokazale več v foto svetu kot vodilna dva. Ja biti ovca je zajebana stvar.

Nazadnje urejeno:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
No, od koga je pentax več pokazal? Od canona ali nikona? olympusa nemara? Sonya? Ja, sigmo gotovo prekaša po novostih. Sicer pa bo kmalu photokina in bomo videli, kako in kaj. Jaz o pentaxu niti nisem pisal, se sklicujem na link, ki sem ga navedel in ki ga očitno še nisi prebral. Vietnam.press. Objektive je smiselno primerjati na istem bodyu, kar pa očitno ni mogoče. Pa CA si pozabil omeniti. Pa distorzijo. Itd.

Ker tule govorimo o tehniki, se na osebno raven menda ne bova spuščala, lahko ti pa povem, da edino canon in nikon ustrezata mojim potrebam. Prvi verjetno celo še malo bolj. S pentaxom pa si žal ne bi mogel kaj dosti pomagati.

To, da se bo število proizvajalcev dslr zmanjšalo, pa je jasno že vsakomur, kdo bo izpadel, bomo pa še videli. Če je neka firma bila pred 20 leti oh in sploh, še ne pomeni, da je danes tudi tako. V 21. stoletju se od preteklih zaslug in pozicije ne da živeti in preživeti. Si že kdaj slišal za contax recimo?

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
ja z k10d je Pentax pokazal veliko več od marsikaterega konkurenta o čemer pričajo praktične vse osvojljive nagrade kar jih je skoraj mogoče (ja vse večje nagrade je pobral ravno k10d). Kit objektive je res nesmisleno primerjati, ker vsi vedo da so Canonovi ter Nikonovi v kurcu in to močno, sploh glede na konkurente, pa naj bo to Pentax, Sony ali Oly.
To da si s Pentaxom ne moreš pomagati, ni problem Petnaxa ampak zgolj tvoje prepričanje, iz tehničnega vidika pa je to prava buča. Sigurno da bo kdo izpadel, razumljiv in nikjer ne trdim da je Pentax kralj med vsemi ni pa v podnu tako kot napeljuješ ti ampak je solidna izbira za marsikaterega amaterskega userja v dslrju. Ja poznam contax, in?
Vedeti moraš da sta ravno velikana zaradi teh "manjših" konkurentov prisiljena v marsikateri nadaljni razvoj. Misliš, da bi Canon in Nikon vrgla ven kit z stabilizatorjem, če ga nebi vsi ostali konkurenti imeli vgrajenega v sam body, dvomim ali pa vsaj ne še tako hitro, tako da vse to je samo plus, da se morajo ti mali toliko močneje truditi za bolj ali manj droptinice na trgu in dobro jim uspeva.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
No, če smo konkretni...canon je dal ven obe enki in 40d, nikon d300, d3, oly e-3 plus nižjerazredna 410 in 510, sony A700...pentax je pa pokazal veliko več po tvoje s k10, ki je itak lanska roba? Mislim...

Nikonovi kit objektivi so kar v redu zadeva, ampak jaz sem seveda govoril o tem, da za objektivno primerjavo nekega heliosa in plastik kita potrebuješ enak oz še bolje, kar isti body.

Ok, en preprost primer: rad bi v treh sekundah naškljocal recimo 20 fotk. Kako naj to naredim s pentaxom? Dslr-jem kajpak.
confused-1.gif
Veš, videl sem že precej profijev med delom, pa nihče nima pentaxa. Razsvetli jih!

Moderatorja prosim, če zadnja dva posta oddvoji od teme in da posebej, saj v topic ne sodita, sem pa pripravljen pakulu odgovarjati še naprej, ampak seveda v ločeni temi. Nočem, da se tole sprevrže v popoln off topic samo zato, ker nekomu ni všeč moje in mnenje še nekoga o trenutnem stanju pri pentaxu in stanju na dslr trgu, ki se bo kaj kmalu skrčil, photkina pa bo gotovo že nakazala nekaj v to smer...

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Citat:
in stanju na dslr trgu, ki se bo kaj kmalu skrčil, photkina pa bo gotovo že nakazala nekaj v to smer...

Nekaj mi ni jasno ...

Če se Pentax-u tako 'slabo piše' ... Zakaj npr. razvijajo potem nove produkte? Jutri bodo predstavili aparat, ki bi znal s svojo ceno spet lepo 'zdrmat' DSLR trg in pevzeti mesto, ki ga ima sedaj K10d - če se to zgodi, potem verjetno ne more biti vse tako črno ... Zgolj moje mnenje, lahko da se motim.

LP, kostevc

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ja, puške v koruzo menda ne bodo vrgli, ampak se borijo. Saj tudi rdeči in rumeni krepko garata, pa imata po moje precej boljše možnosti za obstanek. Rumeni je v določenem trenutku zaspal in rdeči dominira v profi razredu. Jasno je bilo, da mora rumeni nujno dati ven nekaj, kar bo superiorno napran rdečemu, sicer se slabo piše in res, d3 je zadetek v polno. Minili so filmski časi, ko si dal lahko nov body ven vsakih 10 let in mehanika je bila precej manj komplicirana kot je digital. In le redki proizvajalci bodo uspeli držati tempo, možno pa je, da bo fotkičem v formi, ki jo poznamo danes, kaj kmalu odklenkalo in bomo dobili nekakšne hibride med fotoaparati in kamerami, ne vem.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
No, če smo konkretni...canon je dal ven obe enki in 40d, nikon d300, d3, oly e-3 plus nižjerazredna 410 in 510, sony A700...pentax je pa pokazal veliko več po tvoje s k10, ki je itak lanska roba? Mislim...

Ja kot si povedal, k10d je lankoletni model, večina od teh kar si ti naštel pa so trg šele zaplavali in za te ima Pentax ravno jutri konkurente, kot se je govorilo, da sva malce ON topic, se šušlja o k20d in k200d. Ampak v obdobju ko je izšel k10d je kar dobro zatresel trg, o tem si malce poglej po forumih pa se bo marsikdo strinjal, k10d pa še vedno velja za enega izmed best buyev v tem cenovnem razredu

Citat:

Nikonovi kit objektivi so kar v redu zadeva, ampak jaz sem seveda govoril o tem, da za objektivno primerjavo nekega heliosa in plastik kita potrebuješ enak oz še bolje, kar isti body. ...

Ja to je pa žal nemogoče, se pa vidi kakovost izdelav posameznih kitov in kje je plastika kje pa ne. Pentaxovi in Olyevi kiti ne poznajo plastike kot jo pozna Canon - to je žal dejstvo. Primi vse te kite v roko pa boš sam hitro videl. Pa pojdi potem še v temo slikat z 400d in kitom ter recimo k100d in kit pa boš videl hitrosti in podobno. Ja direktne primerjave je pa težko delati, se pa vseeno vidi s katerimi kiti na nekem bodiju lažje shajaš.

Citat:

Ok, en preprost primer: rad bi v treh sekundah naškljocal recimo 20 fotk. Kako naj to naredim s pentaxom? Dslr-jem kajpak.
confused-1.gif
Veš, videl sem že precej profijev med delom, pa nihče nima pentaxa. Razsvetli jih! ...

Ah dej prosm te ne bodi smešen. Naštej mi 5 aparatov ki to zmorejo..jih ni..niti 40d ali kaj podobnega..aja omenil si profije..no in jaz sem zgoraj omenil, da je Pentax dobra alternativa (ali pa Oly/Sony) za marsikaterega amaterja in ne za proje, tako da ja to drži. Ampak povej mi koliko uporabnikov tu na naših forumov poznaš da rabijo 7fps..morda 10 vsega skupaj? Imaš pa načeloma prav, kot že rečeno pa Pentaxa nisem omenjal kot pro uporabo.

Citat:

Moderatorja prosim, če zadnja dva posta oddvoji od teme in da posebej, saj v topic ne sodita, sem pa pripravljen pakulu odgovarjati še naprej, ampak seveda v ločeni temi. Nočem, da se tole sprevrže v popoln off topic samo zato, ker nekomu ni všeč moje in mnenje še nekoga o trenutnem stanju pri pentaxu in stanju na dslr trgu, ki se bo kaj kmalu skrčil, photkina pa bo gotovo že nakazala nekaj v to smer...

ne pravim da mi ni všeč tvoje mnenje, nasprotno, rad bi ti samo prikazal, da ni vse samo Canon in Nikon katere vedno opevaš, da ima konkurenca marsikaj dobrega na trgu ampak jim tako slabo uspeva samo zaradi prepričanja ljudi kakršnega imaš ti.
Ko sem sam vstopal v DSLR svet sem imel na pultu pred seboj Canona, Olya, Nikona in Pentaxa. Katerega koli od vstopnih rezredov bi si lahko omislil ampak sem na podlagi ponujenega odločil za Pentax. Če te zanima zakaj točno, ti z veseljem povem. Mi pa ni žal, čeprav imam roko na srce trenutke slabosti, ker bi imel kakšen objektiv ki ni namenjen za Pentaxa ampak se mi je do sedaj še vedno iskazalo da je vedno alternativa. Edina pizdarija je da ni toliko robe na našem trgu, rabljene mislim. Vse ostalo pa mi je čist ok.

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Ja, puške v koruzo menda ne bodo vrgli, ampak se borijo. Saj tudi rdeči in rumeni krepko garata, pa imata po moje precej boljše možnosti za obstanek. Rumeni je v določenem trenutku zaspal in rdeči dominira v profi razredu. Jasno je bilo, da mora rumeni nujno dati ven nekaj, kar bo superiorno napran rdečemu, sicer se slabo piše in res, d3 je zadetek v polno. Minili so filmski časi, ko si dal lahko nov body ven vsakih 10 let in mehanika je bila precej manj komplicirana kot je digital. In le redki proizvajalci bodo uspeli držati tempo, možno pa je, da bo fotkičem v formi, ki jo poznamo danes, kaj kmalu odklenkalo in bomo dobili nekakšne hibride med fotoaparati in kamerami, ne vem.

To imaš prav - se že nekaj govori o tem, da se bo kmalu z DSLR snemalo video posnetke - s tem bodo po DSLR segali še tisti, ki so dosedaj to imeli kot 'slabost' DSLR ... In verjento bo vsem proizvajalcem 'težko', saj imajo rdeči in rumeni neko prednost, tradicijo, ... ar jim prinaša velik + pred ostalimi ... Samo svet sigurno ne more bit in ne bo črno/bel (v našem primeru rumeno/rdeč) - res je, da imaš za Canon ali Nikon kot uporabnik na voljo največ dodatne opreme in objektivov ... In tisti od ostalih ponudnikov, ki ne bo 'zaspal' pri objektivih - bo po mojem mnenju sigurno držal vsaj delno 'korak' z vodilnima ... Vsekakor je pa to dobro za nas - večja konkurenca - več razvoja - več inovacij - in posledično 'če bo sreča' nižje cene na trgu ...

lp, kostevc

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
1. Trdil si, da je pentax pokazal več od konkurence. Dokazal sem, da to ni res. Sledijo neki izgovori o razredih.
2. Povedal sem ti, da s canonom in nikonom lahko naredim zadeve, ki jih s pentaxom ne morem. To mojo trditev si označil kot 'buče'. In me celo obtožil, da sem ovca. Ko sem ti dokazal, da imam prav, smo spet brali kopico smešnih izgovorov. 5 aparatov? Ni problema. Kaj praviš o canon 1d seriji z 1,3 cropom? Zdaj so kje že, pri mark III? In samo nikon ima zgolj 4 dslr, ki to zmorejo. Zato 'ovce' uporabljamo rdečo in rumeno robo, saj nam le-ta omogoča, tisto, kar nam recimo pentax ne.
3. Tema in pentax? Ne, hvala. Ta tvrdka nima af modula, ki bi ga jaz želel uporabiti v zares slabi svetlobi.

Na trgu bodo ostali samo tisti dslr ponudniki, ki so sposobni nuditi celovito, zaokroženo ponudbo in pa mogoče kakšen nišni specializiran proizvajalec. In to je to.