Pentax K20D

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Ravno prodajam svojo dobro staro minolto z vso opremo in kupujem nekaj novejšega. Gledam pentaxa k20d, ki mi nekako najbolj ustreza, ker je cenovno ugoden in nudi veliko. Poleg tega je dodatna oprema dosti cenejsa kot pri nikonu ali canonu in en kup manualnih objektivov se lahko gor da, kar meni zelo ustreza. Sony me je razočaral tako s ceno kot tudi s sliko, tko da a700 ne pride v poštev. Uglavnem, ima kdo k20d in da ga uporablja že lep čas. Predvsem me zanima kako zna komunicirat s flešom (metz,sigma,pentax) in če ga slučajno kdo za makro uporablja. Še tole me zanima. A tisti AF gumb lahko hitro prestavi iz mf na af, ne glede na to, v katerem načinu si?

Nisem ga sicer še v živo sprobal, ampak po slikah zgleda lepo trdno narejen in da lepo sede v roko..seveda z gripom. Mi je zelo pomembno, da se aparat lepo drži, ker ga imam po par ur v rokah in je zoprno, če ni dobro narejen. Moja minolta 7d je tle prekašala vse v vseh razredih
smile-1.gif

hvala

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Minolta Dynax 7D ( kupljena 2.2.06, porabljenih cca 10k zaklopov, račun in podaljšana garancija)
+ VC-7D grip
+ 12 baterij
+ žično prožilo
+ 2gb in 1gb kartica
+ m42 adapter
= 450 eur

Minolta 18-70 kit = 50 eur
Minolta 50 f1.7 = 100 eur
Minolta 70-210 f4 = 200 eur
Minolta 35-105 f3.5 - 5.6 = 50 eur
Minolta 3600HSD + mehčalec = 150 eur
Kenko Makro AF obročki, 3 velikosti = 80 eur
Telekonverter 1.3x = 100 eur
Off shoe cord za fleš (Minolta OC-1100) = 50 eur
----
komplet = 1100 eur

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
No takole, jaz imam razred slabši K200D. Oprema za pentax ni kaj dosti cenejša kot za canon ali nikon. Izbira objektivov je vsekakor nekoliko manjša (zelo rado se zna tudi zgodit, da recimo kakšna sigma obstaja v HSM verziji za C/N, za pentax pa ne, cena pa jasno enaka). Manualne objektive za pentax b.p. spariš tudi s canonom/nikonom, samo dokaj poceni adapter rabiš. S kvaliteto slike in samim aparatom sem drugače zelo zadovoljen, je pa pri K200D nujno slikanje v raw, ker JPEG preveč sprocesira (k20 mislim da nima tega problema). Aja, pa AF zna biti nekoliko počasnejši kot pri konkurenci, to je načeloma edina zaresna slabost pentaxov. Kaj več ti bodo dejanski lastniki povedali, mislim pa, da ti ne bo žal, če kupuješ aparat tega razreda za takšen denar.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Po moje ti noben aparat ne bo sedel v roke kot Minolta ali A700. A700 je meni ergonomsko najboljši od vseh primerljivih, samo si razočaran glede kvalitete slike.

Meni Oly E3 odlično služi, ni pa ergonomsko idealen ([censored] ga, noben aparat ni idealen). Objektivi so med dražjimi a so vredni svoje cene.

Če pa gledaš poceni alternative, Grčija je zgleda evropski raj, kjer se tudi Oly najde presenetljivo poceni. Jest sem E3 kupil leto nazaj za 900€ + 50€ shipment, ko je bil pri nas 1550€. Malo posurfaj tele grabljice:

http://photoagora.gr/

Recimo E30 + 12-60SWD pride dobrih 1500€, kar je super cena. Tko, še mal za razmišljat
grin1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik disco pravi:
Ravno prodajam svojo dobro staro minolto z vso opremo in kupujem nekaj novejšega. Gledam pentaxa k20d, ki mi nekako najbolj ustreza, ker je cenovno ugoden in nudi veliko. Poleg tega je dodatna oprema dosti cenejsa kot pri nikonu ali canonu in en kup manualnih objektivov se lahko gor da, kar meni zelo ustreza. Sony me je razočaral tako s ceno kot tudi s sliko, tko da a700 ne pride v poštev. Uglavnem, ima kdo k20d in da ga uporablja že lep čas. Predvsem me zanima kako zna komunicirat s flešom (metz,sigma,pentax) in če ga slučajno kdo za makro uporablja. Še tole me zanima. A tisti AF gumb lahko hitro prestavi iz mf na af, ne glede na to, v katerem načinu si?

Nisem ga sicer še v živo sprobal, ampak po slikah zgleda lepo trdno narejen in da lepo sede v roko..seveda z gripom. Mi je zelo pomembno, da se aparat lepo drži, ker ga imam po par ur v rokah in je zoprno, če ni dobro narejen. Moja minolta 7d je tle prekašala vse v vseh razredih
smile-1.gif

hvala

Komunikacija s fleši je odlična, vsaj jaz še nsiem naletel na težavo. Fino, je da imajo že osnovni pentaxovi fleši wireless proženje notr Ergonomija je zame osebno super, sploh z gripom. Fotkal sem tudi že več ur v močnem dežju (seveda z zatesnjenim objektivom) in ni bilo nobenih težav.
Cene objektivov so pa za člane forumov neverjetno nizke (mnogo ceneje kot za nikon/canon), nekatere tudi cenejše kot v kakšni nemčiji.

Za kaj več pa najbolje da skočiš na pentaxov forum:
http://pentax.mojforum.si/pentax.html
(z registracijo boš videl tudi ostale rubrike)

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Pa če te zanima kakšna res res ugodna ponudba za k20d mi piši na ZS.

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:

Cene objektivov so pa za člane forumov neverjetno nizke (mnogo ceneje kot za nikon/canon), nekatere tudi cenejše kot v kakšni nemčiji.

To misliš za nove objektive?

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Hvala vsem za komentarje. K20d mi je sedel predvsem zaradi tega, ker ima veliko gumbov in se da veliko nujnih nastavitev hitro spreminjat...no, razen ISO. Sicer jih ima dosti manj kot moja Minolta, ampak ok. Kar se tice ergonomije sem sicer samo po slikah gledal, ampak ponavadi imam prav. Tudi velikost mi ustreza, da je malo manjsi kot sedanja minolta. Seveda gledam z gripom. Ce ga ni gor, se mi zdi, da mi bo aparat (katerikoli reflex), kar iz roke padel. Se ena prednost pentaxa, da ima poceni grip
smile-1.gif
.

Kolikor sem gledal objektive jih je kar veliko manualnih oz. kaj so tisti, ki nimajo avtofokusa, majo pa moznost spreminjanja zaslonke prek aparata. Pentax-A al neki tazga. Nisem še čist preštudiral njihov sistem.

A se da preko gumba za AF menjat med MF in AF, v kateremkoli načinu? Torej če imam gor AF objektiv in bi rad na hitro prešaltal na manualno, naredil sliko in potem nazaj na autofokus? To dela?

Hvala

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik disco pravi:
Kolikor sem gledal objektive jih je kar veliko manualnih oz. kaj so tisti, ki nimajo avtofokusa, majo pa moznost spreminjanja zaslonke prek aparata. Pentax-A al neki tazga. Nisem še čist preštudiral njihov sistem.

Pri Pentax-A in Pentax-M lahko nastavljaš zaslonko v bodyju. Se pravi, da poleg M načina uporabljaš tudi Av in druge. Nimajo pa avtofocusa. Ostali manualni objektivi delajo samo v M načinu z ročnim focuso,. Imajo pa nekateri (vsi?) Pentax-K objektivi avtomatsko zaslonko, ki je ves čas odprta in se zapre na nastavljeno vrednost šele ko sprožiš. Pri M42 objektivih pa mislim da to ne dela in moraš vedno ostrit pri polno odprti zaslonki, ki jo zapreš preden slikaš (naj me kdo popravi).

Citat:

A se da preko gumba za AF menjat med MF in AF, v kateremkoli načinu? Torej če imam gor AF objektiv in bi rad na hitro prešaltal na manualno, naredil sliko in potem nazaj na autofokus? To dela?

Dela.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Pri manualcih na Pentaxu tudi ne pozabit da dobiš potrditveni fokus (znotraj okularja) ko je fokus "točno" točno ročno nastavljen, kar je lahko v veliko pomoč.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
No, sam da javim, da sem uradno zamenjal tabor in sedaj uporabljam k20d. Sicer je step-down kar se tiče bodija in ergonomije, ampak še vedno se mi dopade. Pogrešam namenski ISO gumb in kompenzacijo fleša na kakšnem dialu.

Evo...prvi makroti z 18-55 kit in raynox predlečo z vgrajenim flešom. Ni bohvekaj...je pa, glede na objektiv in fleš, čist ok.