Pentax k-r vs. Nikon D3100

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Če je slučajno že kje tema o Pentax k-r se opravičujem ampak iskalec je ni našel.
Zanima me kateri izmed aparatov bi priporočali nekomu, ki vstopa v svet SLR. Do zdaj sem imel Canon S5, vendar aparat enostavno ne premore vsega, kar bi rad počel z njim.

Glede na tehnične značilnosti bi rekel, da je Pentax boljši, kaj pa osebne izkušnje?
Hvala za mnenja
smile-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
A za nikona 3100 pa je nabor velik? Oz. tadobre stvari sploh grejo gor, glede na to da nima motorčka?
smile-1.gif

Mislim, da se zelo ponavljaš glede izbora leč za pentax. Ne, nima tako bornega izbora leč. Le izbor je malo drugačen od tistega kar ti pričakuješ in poznaš.

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Hm, zanimivo, da se oba nagibata k Nikonu. Kar se leč tiče, verjamem da je več izbora za Canon in Nikon (najbrž tudi za Sony), ampak se mi zdi, da vseeno dobiš kar rabiš tudi pri Pentaxu (low-light, macro, zoom, tele).

Ali je Nikon boljši samo zaradi dodatne opreme zanj ali je tudi body boljši?

Edit:
@brgo: to da nima motorčka je tudi mene zelo zmotilo...sicer ne vem, če je to utemeljeno glede na to, da še nisem imel SLR-ja. Se mi pa zdi pomanjkljivost po svoje.

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Ne jaz se ne nagibam k nikonu (kot vidiš imam pentaxa). Sem bil samo malo sarkastičen, ker vem kakšni bodo odogovori
smile-1.gif

Itak da je k-r boljši fotoaparat. Je pa res, za nikona boš lažje kupil dodatno opremo, ker jo prodaja vsaka trafika.

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Dobiti opremo je sigurno lažje (rabljeno sploh po vsej verjetnosti), ampak kar se kvalitete tiče pa pomoje da dobiš za Pentaxa podobno kot pri Nikonu...le iskati moraš bolj
smile-1.gif

Bi pa tako ali tako najprej uporabljal kit objektiv in potem videl kaj rabim in to tudi kupil.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Pentax dela odlične fotoaparate, ampak dostopnost leč je pri nas kar problem. problem je mogoče tudi v tem, da recimo nekega zglednega objektiva ala 70-200 f/2.8 nima, ampak okej, to so zdaj že stvari malce predaleč.

za čisto osnovo so Pentaxi odlični, oz. ne samo za osnovo, tudi za napredovat, samo se boš precej namatral dobit leče za bolj zahtevno delo. je pa res, da kar ma Pentax leč, da so menda zelo dobre - no, sej, vse leče primarnega proizvajalca so ponavadi zelo solidne.

imam kolega, ki je delal s Pentaxom, ampak profi dela ni mogel opraviti s pri nas dostopno opremo - zato je zamenjal tabor in zdaj lahko dela normalno. to je mogoče en problem glede Pentaxa, ki pa je, kot sem že rekel, v osnovi zelo dober sistem. in cenovno tudi lažje dostopen od marsikaterega drugega.

kar se tiče pa Nikona - trenutni Nikonov nabor leč dela na vseh fotoparatih na trgu. stare leče pa verjetno res ne delajo, oz. delajo, samo ni AF-ja. čeprav, po drugi strani pa sam opažam pri teh napihnjenih megapikslih, da starejše leče ne dohajajo več novih senzorjev.

(opazil to pred kratkim na 7D, ko sem gor za par posnetkov gor obesil najstarejšega 70 - 200 f/2.8 in tudi ko delam s 16-35 f/2.8 se v določenih pogojih kažejo napake, pogojene s tem problemom).

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pentax ima kvaliteto in velik nabor predvsem pri fiksnih objektivih. Kar se tiče standardnih zoomov sta canon ali nikon boljša v profi razredu, ampak od tam si po mojem še zelo daleč in za pentaxa je kar nekaj dobrih tovrstnih zadev na voljo (recimo pentaxovi 16-45 f4, 17-70 f4 in 16-50 f2.8, plus sigme in tamroni)... Edino področje kjer je po mojem pentax res podhranjen je profi tele območje. Tam je praktično mrk pri pentaxu in lahko računaš kvečjemu na sigmo.

Če pa ne veš kaj bi in boš za začetek vzel samo kit objektiv pa nimaš kaj zasrat karkoli že vzameš. Tak komplet lahko kadarkoli prodaš in greš na drugo znamko.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Meni je jasno, da s pentaxom težko posegaš v resno profi področje (saj nima niti FF fotkiča), sploh pri športu ipd. Ampak daj no, ne bo vsak postal profi in mogoče boš samo zafrknil nekoga, ki ni pripravljen investirat tisočev € v sistem... Zame recimo je slr samo orodje s katerim naredim spodobne slike ko grem na potovanje
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
hehe, zanimivo je predvsem to, da bi sam precej nucal 16 - 50 f/2.8 format objektiva, ga pa ravno pri Canonu in Nikonu v profi seriji ni. zanimivo, ne?
grin1.gif

zato je pa fino, da je na voljo več sistemov in si nekdo pač omisli prav tistega, ki mu ponudi najbližji pribižek njegovim potrebam.
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Meni je jasno, da s pentaxom težko posegaš v resno profi področje (saj nima niti FF fotkiča), sploh pri športu ipd. Ampak daj no, ne bo vsak postal profi in mogoče boš samo zafrknil nekoga, ki ni pripravljen investirat tisočev € v sistem... Zame recimo je slr samo orodje s katerim naredim spodobne slike ko grem na potovanje
smile-1.gif

sej sm s svojim predzadnjim postom precej umiril tehtnico, z zadnjim še bolj.
grin1.gif

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Se mi zdi da se debata kar razvija
smile-1.gif
super.
Od česarkoli profesionalnega sem normalno še daleč in dvomim da bom kdaj prišel na to raven.

Kar se tiče sprobavanja fotkičev, bi bilo to res najboljše se mogoče zapeljati do trgovine, ki ima oba in narediti nekaj slik. Če je to sploh možno seveda. Drugače pa kar se tiče nabave objektivov...trenutna miselnost je nabaviti nek zoom objektiv poleg običajnega 18-55 kit objektiva. Je pa res, da je to čisto laično razmišljanje in ni nujno da bom sploh potreboval kaj takega in bom rajši kupil kakšno low light zadevo

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Kaj ti bo pasalo boš pogruntal šele čez čas. Jaz sem recimo po 1 letu teleobjektiv prodal, ker nisem naredil niti 5 slik. Pa še te na silo
wink-1.gif

Če te bo zanimalo še kaj glede pentaxa lahko prideš na pentaxov forum in še kaj povprašaš. Fantje tam zrihtajo tudi dobre popuste za opremo.

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Najbrž se bom res odločil kar za Pentaxa. Gledal sem kit komplet na fotomarket za 720€ (18-55 objektiv). Za začetek bo najbrž zadosti.
Hvala obema
smile-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Vseeno pojdi na forum zgoraj in si preberi ugodnosti za člane. Pri Beseničarju mislim da dobiš 15% popusta na MPC za pentax in tamron opremo. Po mojem izračunu bi kot član moral dobit komplet za cca. 650€.

LP

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
@brgo: Rabil bi račun na podjetje. Bi potem vseeno lahko dobil popust pri Beseničarju?

@primus: Si to videl v Mercator tehniki ali v navadnem Mercatorju?

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pojdi na forum in vprašaj, kaj te pa stane.

EDIT: evo, sem pobrskal posebej zate

ali lahko pri beseničarju kupim objektiv z članskim popustom in ga kljub temu vzamem na firmo(odbit davek)? Lahko.

Nazadnje urejeno: