Peka mp3 in "brisanje" vmesne tišine,..?

Maj

Zelenc'
30. sep 2007
29
0
1
47
Gorenjska
Zmedenko.si
Pozdravljeni.

Imam dva vprašanja v zvezi s snemanjem mp3.

1. Zanima me, če je možno posneti mp3je na cd tako, da bi potem radio preskočil tisto parsekundno tišino med vsakim posnetkom?

2. Ker mi gre na živce menjavanje CDjev bi rad mp3je posnel na DVD, a ga žal radio zavrne kot error cd.

Zanima me ali je slučajno možen kak način, da bi radio nekako prelisičil in bi dvd prepoznal kot cd?
To mi je padlo na pamet ko sem v Nero Expresu videl neko funkcijo, ki naj bi dvd spremenila v avdio cd.
Vendar kljub temu, da sem dvd posnel s to funkcijo kot "avdio cd" mi ga radio spet zavrne kot ERROR CD.

A slučajno obstoja kak način, da bi avtoradio znal predvajati tudi mp3 na dvdju.

Hvla za pomoč.
Lp

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
1. V Nerotu v oknu za snemanje audio cd-ja izberi ''No pause between tracks''

2. DVD in CD sta popolnoma različna formata. In ne, ni nobene šanse da ti bo DVD bralo v avtoradiu ali kateremkoli drugem cd predvajalniku.

Maj

Zelenc'
30. sep 2007
29
0
1
47
Gorenjska
Zmedenko.si
Hvala, si dobil zvezdice
wink-1.gif

Doslej sem pekel mp3 cd-je kar kot podatkovni cd(cd iso)
bonk.gif
in tam seveda ni možnosti brez presledka.
Kaj pa pomeni tista druga(zgornja) možnost "izravnaj vse avdio datoteke"?

Funkcija v Nero expres Jukebox avdio DVD mi je dala misliti, da se morda pa le da spremeniti dvdje tako, da bi jih znali brati tudi cd/mp3 avtoradii. Škoda.
smirk-1.gif

Maj

Zelenc'
30. sep 2007
29
0
1
47
Gorenjska
Zmedenko.si
Ker pa že ravno "govorim s strokovnjakom" me pa zanima še par stvari.

1. Če pri Avdio cd napišem dodatne informacije(naslov, datum, avtor, producent, komentar), kje se te potem vidi(se recimo vidi kje na displeju pri predvajanju)?

2. Zakaj mi Nero spreminja šumnike v neke zmazke???
confused-1.gif

V računalniku imam recimo datoteko Ščip - Voščilnica in mi jo vsi programi tudi tako poimenujejo ko jo predvajajo.

Če pa to datoteko posnamem na CD mi jo pa kar avtomatsko preimenuje recimo v §£ip- Vo§£ilnica in če ta cd vstavim nazaj v računalnik mi potem tudi v računalniku pri vseh programih piše ta zmazan naslov.

Obstaja kakšna rešitev, da bi Nero naslove pesmi pustil nedotaknjene(ker marsikater predvajalnik zna brati in prikazovati šumnike) oz. bi jim recimo samo odvzel strešice in recimo Šč avtmatsko spremenil v Sc?

Lp

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Citat:
Uporabnik Maj pravi:

1. Če pri Avdio cd napišem dodatne informacije(naslov, datum, avtor, producent, komentar), kje se te potem vidi(se recimo vidi kje na displeju pri predvajanju)?
ko vstavim audio CD v JVC avtoradio, mi za trenutek izpiše naslov in avtorja

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Izravnaj glasnost pomeni to kar piše - vse datoteke ti naredi enako glasne, ker so velikokrat pesmi posnete pri različni glasnosti, pa da ti potem pri predvajanju naenkrat naslednja pesem ne vtrga zvočnikov ven
wink-1.gif

Zdaj ne vem ali sprašuješ za Audio CD (kjer dobiš na CD nekje 20 skladb) ali MP3, kjer dobiš nekje 100 skladb na CD (seveda odvisno od dolžine skladb).

No tu imaš odgovor za Audio CD:

1. če hočeš da se vidijo naslovi pri predvajanju moraš imeti predvajalnik, ki podpira CD Text - to podpirajo redki stolpi, večina DVD komponent in kar nekaj avtoradiev (npr. Pioneer) - poglej malo v navodila če piše da ti podpira CD Text.

2. CD Text ne podpira šumnikov, tak da moreš pred snemanjem naslove spremenit, nekateri predvajalniki ne podpirajo tudi znakov: & ' $ itd.

Nazadnje urejeno:

Maj

Zelenc'
30. sep 2007
29
0
1
47
Gorenjska
Zmedenko.si
Sem malce testiral tole snemanje.

Tudi pri avdio cdju mi je ob koncu pesmi naredilo 9! sekundni presledek in to kljub temu, da sem označil naj mi odstrani presledek ter odreže tišino na koncu posnetka.

Če bi tam pisalo izravnaj glasnost datotek bi seveda razumel, ker pa napiše samo izravnaj vse avdio datoteke pa nisem bil čisto prepričan.

Mi pa pri avdio CDju ne napiše naslova pa še manj pesmi gre gor tako, da ta način snemanja vsekakor odpade, ker tudi kvaliteta posnetka ni opazno boljša.

Očitno bom moral MP3je snemati tako kot doslej-torej kot CD ROM(ISO), ki pa ne omogoča izravnavanja glasnosti niti ne krajša tihih presledkov.

Ali morda obstoja še kak drug način snemanja mp3jev?

Preimenovati 20.000 skladb, ki jih imam v brezšumniško obliko se mi pa ne da povrhu pa potem pol ure iščem neko pesem, ki se začne na š.
Povrhu pa mi avtoradio šumnike prebere kot C, ki ima vmes zvezdico in je kar lepo razumljivo.

Ugotovil pa sem, da Nerota pri snemanju zmešajo podrobnosti pri pesmi(mislim, da se temu reče id3tag???) in mi zato dodatno preimenuje šumnike v neke zmazke, kjer pesem ni imela teh podrobnosti mi pesmi ni preimenoval in mi je šumnike lepo pustil.
Obstoja kak program, ki bi mi pri vseh teh pesmih avtomatsko odstranil te v glavnem povsem neuporabne podrobnosti o pesmi(id3tag) in s tem nehal mešati Nerota in razne cd predvajalnike?

Lp

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Za normalizacijo zvoka jaz uporabljam Sony-jev SoundForge. Je dosti nastavitev (tako za noobe kakor za profije) ki jih lahko spremeniš za normalizacijo komada.

Ko skladbo znormaliziram jo pač preimenujem - Š = S, Ž = Z, itd...

ŠČÆŽÐ ne boš dobil prikazanega na nobenem Mp3 playerju, ker teh znakov v standardu ISO9660 pač ni.

Komade posnamem z nerotom - glede 2 sekundnega razmika pri komadih pa: get use to it, naredi audio cd ali pa vse komade združi v eno datoteko.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.517
843
113
Z mp3-ji itaq ne moreš priti do željenega efekta, ker bi, če bi že player podpiral tak način - kako pa veš, da ni "radio" tisti, ki dela presledke, ko recimo išče in nalaga naslednjo mp3 datoteko? - še vedno prihajalo do kratkih skokov, ki pridejo zaradi same oblike zapisa mp3. Na začetku in koncu imaš malo tišine, najprej kot posledica sinhronizacije enkoderja/dekoderja in potem zato, da je končna dolžina datoteke večkratnik predpisanega števila samplov.

id3 tage pa seveda lahko odstraniš, npr z ID3-Tag (ki pa žal ni več na voljo, razen če ga najdeš na kakem mirrorju).

Maj

Zelenc'
30. sep 2007
29
0
1
47
Gorenjska
Zmedenko.si
Pa s tem SoundForge programom lahko spreminjaš vse skladbe hkrati ali moraš vsako posebej?

Ker sam jih imam okrog 20.000.

Dvosekundni premor me ne moti, moti me, ker ima precej pesmi ob koncu dolgo tišino in tako sem prav štopal in imam večkrat med pesmimi tudi do deset sekund tišine to me pa seveda moti.

A v Nerotu pa MP3je posnameš normalno kot CD ROM ISO ali kako drugače?

Pa še to ali se da kje v Nerotu nastaviti, da bi vedno pisalo(včasih predvsem pri DVDjih mi napiše običajno pa ne) koliko MB si že naložil in koliko še imaš na voljo.

Ker tisti grafični prikazovalnik je bolj tako tako in kljub temu, da naložim manj kot do rumene črte mi potem zavrne snemanje, ker sem naložil 13MB preveč in moram popravljati, zato bi rad imel napisan(mislim, da se včasih pojavi spodaj desno) tisti podatek koliko točno gre na CD/DVD.

Pa oba dobita še zvezdice za trud.
wink-1.gif

Novih pa najbrž ne bo več, ker pač nisem povšeči ljubljenčku lastnika strani in bom zato verjetno likvidiran.

Lp

Nazadnje urejeno:

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Najprej imena datotek: MP3-ji imajo ime datoteke in ID3, v katerem je napisan avtor, naslov skladbe, album itd. Tak da tudi če ti spremeniš Češplja - Železničar.mp3 v Cesplja - Zeleznicar.mp3 bo v ID3 še vedno pisalo avtor Češplja - Železničar (če MP3 ima ID3).

Imena datotek lahko množično spreminjaš s Total Commanderjem (Multi-Rename Tool), ID3 pa lahko množično urejaš s Tag&Rename (ali pa jih kar izklopiš in imaš mir).

Glede tišine med skladbami - tista funkcija v Nerotu samo izklopi 2-sekundno tišino med skladbami (ponavadi imajo audio cd-ji 2 sekundi tišine), če pa je tišina na začetku in koncu skladbe pa to seveda ostane. Za brisanje tišine lahko uporabiš mpTrim, ki ti samodejno izbriše tišino, za izenačevanje glasnosti pa MP3Gain.

Nero pokaže koliko prostora je na voljo šele ko vstaviš prazen cd, prej ne more vedet na kakšen CD/DVD boš posnel. Drugače pa lahko sproti preveriš točno koliko MB si naložil v File -> Compilation Properities, koliko MB pa dobiš na CD pa preveriš z Recorder -> Disc Info.

MP3-je pa lahko posnameš samo kot ISO, drugo ne bo delovalo.

Maj

Zelenc'
30. sep 2007
29
0
1
47
Gorenjska
Zmedenko.si
Ok Hvala.
Sedaj je iz te teme nastala že prava enciklopedija.

Samo še to mi povej kako izklopiš pri vseh pesmih te ID3tage, ker itak delajo samo zmedo.

Lep dan še naprej.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik Maj pravi:
Pa s tem SoundForge programom lahko spreminjaš vse skladbe hkrati ali moraš vsako posebej?
Ker sam jih imam okrog 20.000.

Vsako posebej
grin1.gif

Da se dobit programe ki ti avtomatsko normalizirajo vse mp3-je v mapi, samo zdajle se trenutno nobenega ne spomnim.
Normalizacija pa je zelo različna. recimo najboljša normalizacija komada je, če ga normaliziraš po RMS in ne po max jakosti v celotnem komadu. SoundForge ravno to podpira in zato ratajo komadi res dobro glasni, tudi če je en del komada po tihem, drug del pa naglas, kar pa "normalni" normalizatorji tu odpovejo...

Citat:
Uporabnik Maj pravi:
Dvosekundni premor me ne moti, moti me, ker ima precej pesmi ob koncu dolgo tišino in tako sem prav štopal in imam večkrat med pesmimi tudi do deset sekund tišine to me pa seveda moti.

Jaz to sproti naredim s SoundForge - če je komad na koncu hitro "odrezan" mu dodam še fade out efekt in to je to...

Ja, je treba kr sprot to delat. Jaz sem imel podoben problem - tako kot ti. imel sem sicer malo manj komadov, sam sem si zadal da v pol leta uredim zbirko. In sem tudi jo. Sedaj vsak nov mp3 file lepo odprem, znormaliziram, popravim - vse skupaj dela za kakšnih 20 sekund. In to je to.

Citat:
Uporabnik Maj pravi:
A v Nerotu pa MP3je posnameš normalno kot CD ROM ISO ali kako drugače?
Ne moreš drugače. Žal.

Macola20

Pripravnik
17. sep 2007
286
2
18
ksz.

Da ne odpiram nove teme.

Kateri program je najpreprostejši za skrajšanje določene MP3 datoteke.

Rad bi namreč "odrezal" prvih 10 sekund neke skladbe ostalo bi ostalo.

Ericssony

Pripravnik
2. sep 2007
210
0
16
Več ali manj si dobil odgovore na vsa vprašanja čeprav ste na koncu pomešali hruške, jabolka, orehe in lešnike
smile-1.gif

MP3-je zapeči kot podatkovni CD oz. DVD, če naprava podpira(!) branje podatkov z DVD-ja (avtoradii JVC, Pioneer, DVD predvajalniki).
In ne(!) uporabljaj šumnikov v imenih datotek (staro pravilo).

Če bi rad posamezni MP3 "porezal" oz. odstranil tišino priporočam enostaven program Mp3cut

ID3 je precej uporabna zadeva in kot vedno je uporabnik tisti, ki naredi zmedo.
Priporočam uporabo programa MP3Tag , s katerim lahko dodaš/urejaš/odstraniš tage večim datotekam naenkrat.

Od slabo pretvorjenega MP3-ja ne gre pričakovati ultra-high kvaliteto zvoka...

Pa še za konec:
CD != DVD
Data CD != Audio CD
ID3 != CD Text
odstranjevanje tišine != normalizaciji zvoka

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.079
137
63
okolica mesta
Eno vprašanje. Ko snamem mp3 in zbrišem pod /lasnosti vse internetne naslove mi pri nekaterih komadih še zmeraj napiše iz katere starni sem ga potegnil, ko poslušam komad, čeprav tega naslova nikjer pod lastnostmi ne najdem, da bi ga zbrisal. Moti me ker mi se ispisuje na predvajalniku ko poslušam mp3 komad.
Verjetno vam je znana situcija. Kaj narediti?

Hvala lp