Peči na drva

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Letos bo treba zamenjat 25 let staro "ferotermko" in gledamo doma nove peči na drva. Hmm, ponudba je ogromna, cene precej različne, nekatere celo neverjetno (5.000 EUR in več).

Oče je gledal peč Orlan, ima kdo kakšne izkušnje?

Mogoče svetujete kaj drugega? Potrebujemo 25kw peč.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Sem že sam nekaj spraševal na to temo.

Če se ti zdi 5k veliko pojdi pogledat podsvojostreho-tam dajejo za kotlovnice 10-14k€.
evil.gif

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
ORLAN je dejansko Veissman Vitolig 150 oziroma obratno. Poleg te peči obvezno rabiš zalogovnik tople vode velikosti minimalno 800 litrov. Poleg tega rabiš še Ladomat, ki "miksa" sistem vode itd. Peč deluje na sistemu pirolize, to je odvoda gorljivih plinov. Drva v teh pečeh ne gorijo ampak gori njihov plin.

Moje izkušnje iz njo so dobre, ob kvalitetnih drvah brez problema gori 12 do 16 ur brez nalaganja novih drv . Po tem času ti pa še voda iz zalogovnika ogreva 6 ur recimo hišo (odvisno od izolacije hiše seveda). Ob vgradnji elektronike nadzora ogrevanja (recimo Seltron) se sistem obnaša povsem identično kot bi recimo kuril na korilno olje. V sobi s termostatom nastaviš temperaturo v sobi, lahko uporabljaš programe ogrevanja, skratka skoraj vse.

Problem pri teh sistemih je ta, da so vsaj monterji cca 3 leta nazaj bolj kot ne zgubljeni (še posebej pooblaščenci od Veissmmana). Na začetku sem imel tudi jaz težave, ampak sem stvari malo naštudiral z preizkušanjem. Z nasvetom pri težavah sem pomagal tudi 3 drugim uporabnikom, tako da so bile težave očitno tudi drugje. Vendar sedaj mislim, da so se vsi že kaj naučili in ne bo težav.

Če bi se še enkrat odločil bi verjetno izbral isto. Ne rečem, da je to najboljša peč v teh sistemih z pirolozo, daleč od tega. Ni pa najslabša ... je neka zlata sredina. Imaš recimo boljše peči od Froelinga, ampak je njihova cena
bonk.gif

Skratka če imaš prostor za zalogovnik vode cca 1000 litrov, potem nakup ni slaba zadeva.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Ja seveda. Ravno v tem je "čar" in bistvo vsega. Peč namreč shranjuje topoloto v zalogovnik vode (energije). Potem pa sistem to energijo (vodo) uporablja za gretje hiše recimo. Jaz imam recimo 850 litrski zalogovnik, pa če bi vedel prej ali pa imel več prostora bi dal 2 krat po 850 litrov.

In kot sem omenil že zgoraj ... ko ti peč nič več ne gori, se ti hiša še vedno ogreva z energijo, ki je v zalogovniku. Po domače povedano pomeni to takole. Zvečer ob 18.00 zakuriš in ogrevaš hišo ter polniš zalogovnik. Ob 6.00 ti peč ugasne (vse pogori) in ti sistem ogreva hišo do večera (odivsno seveda do kakšne temperature si prej imel ogreto hišo in kakšno temperaturo si nastavil v sobi).

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Se strinjam, zato pa sem višje napisal, da monterji od Veissmana nimajo pojma o pojmu.
Sicer ne morem reči, da pa imam zaradi 900 litrov težave, to sploh ne, ampak nebi škodilo res 1800 litrov.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kolk so pa višje izgube zaradi takega velikega zalogovnika? Kaj pa cena takega sistema?

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
O % ne vem. Lahko ti povem, da je zalogovnik precej izoliran. Enkrat sem za hec testiral za koliko se ohladi po 24 urah brez gretja. Napolnil sem ga na temperaturo 80 st. in po 24 urah je bilo cca 75 stopinj, skratka zanemarljiva izguba.

Ceno ne vem kakšne so sedaj. Pred cca 3 leti, ko smo prvi to dajali v hiše je bila peč, zalogovnik, Ladomat in varnostni sistemi (vodna spirala, ki je v peči, če bi se ta slučajno pregrela čez 105 stopinj) cca milijon starih SITov.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Poleg tega pa imaš še bojler za toplo vodo v pipah, ali je to kar v tem zalogovniku?

zlatorog87

Pripravnik
14. jan 2008
177
1
18
na Seniku
bojler je posebej. na zalogovniku je 10cm izolacije tak da velikih izgub ni. vse skupaj pa stane 8k€+ montaža, odvisno tudi od firme..

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Smo se pogovarjali z dvema, ki imata te peči in nihče nima zalogovnika vode. So pa izredno zadovoljni s pečmi.

8k€ za peč
uf-1.gif

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Smo se pogovarjali z dvema, ki imata te peči in nihče nima zalogovnika vode. So pa izredno zadovoljni s pečmi.

8k€ za peč
uf-1.gif

Še en dokaz več na mojo trditev, da monterji nimajo pojma o pojmu. Imeti takšno peč in ne imeti poleg zalogovnika je tako, kot da bi se v Ferariju z 450 KM vozil v kabini iz stiroporja ... še sam ne veš kdaj te bo "razfukala"
frown-1.gif

Pri takšni peči (pri takšnem načinu delovanja) je zalogovnik nujna stvar, drugače je boljše imeti navadno staro peč na drva.

Pa cena ni 8 k€, ampak cca 2500€.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Najbolje bo da par ponudnikom rečeš za predračun, sicer pa pazi, strošek ne bo samo peč+zalogovnik ampak še cel kup stvari. Naj opišem na mojem primeru (par let nazaj, 5?).

Sama peč je stala okoli 450 kSIT (atmos - najcenejša tega tipa z vpihovanjem zraka, dela v redu samo monter je bil bolj tako), cel račun je pa bil 1.2 mSIT, na srečo smo dobili povrnjeno 280 kSIT (subvencija). Pozanimaj se, če te subvencije še obstajajo, mora pa peč zadoščati pogojem. Npr. eden od pogojev je bil 50 l zalogovnika za vsak kw moči peči.

Mi imamo 2x800 l zalogovnika, v enem je 240 l potopni bojler za sanitarno vodo, ki je reguliran tako, da ko radiatorji ne grejejo več, ostane tople vode še za dve tuširanji. Če vzameš vse v kompletu, si vezan na zalogovnike, ki jih prodaja monter. Ti pa so lahko okrogli ali oglati, izolirani ali ne. Priporočam izolirane, saj je naknadna izolacija dokaj mukotrpno opravilo, ko stojijo zmontirani 10 cm od stene, zraven pa prideš le z ene strani. Preverjeno v praksi. Premisliti moraš tudi kam jih boš postavil, ker so večji kot sama peč, in tudi kako jih boš spravil v prostor. Mi smo imeli velike težave, čeprav bi po deklarirani širini moralo iti brez težav, vendar so bile težave z raznimi štrlečimi nastavki za cevi. Zaradi velike prostornine zalogovnikov je potrebna tudi večja ekspanzijska posoda, ki jo je tudi potrebno nekam dati. Prej smo imeli 35 l na steni, sedaj 150 l na tleh.

Navaditi se boš moral tudi na nov način kurjenja. Prej zakurili, po 15min že začelo gret, sedaj traja 45min, da se cel krogotok peč, ladomat... ustrezno zalavfa. Seveda pa sedaj toplota traja bistveno dlje kot prej zaradi zalogovnikov.