nova peč na drva

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
se opravičujem, ampak bom kar v tej temi nadaljeval.
kupujem nov kotel na drva.
nimam namena vlagat celo premoženje v kurilnico, ker se mi ne zdi smiselno..
ogledal sem si tudi linke, ki jih je predlagal @NigelM
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Dobro preberi TO

Dajte najprej izračunati kolikšno moč zares potrebujete, včasih se je delalo precej na oko in "od viška glava ne boli".
V vsakem primeru pa sistem z zalogovnikom energije!

tale možakar (Mihael Peternelj) , ki je vložil približno 14.000€ v kurilnico, je takoj na začetku omenil, da je nameraval kupiti najcenejši litoželezni kotel SIMME v merkatorjevi železnini, obenem pa je takoj na začetku ugotovil, da je to šrot od šrota..
vendar zakaj..??
zakaj je to tak šrot, koneckoncev omenjajo trgovci da prodajo ogromno litoželeznih kotlov simme in viadrus, in da niso slabi...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ma to kupuješ za dolgo časa in glede na to, da mamo pri nas tudi kurilnico za 15k€ + je bla peč od tega "samo" 5k€.

Isti k*** so mi potem naračunali za podobno stvar sam da je bila peč solidna (VW Term LT). Zalogovniki morajo bit, baker mora bit, pumpe morajo bit, elektronka mora bit, bojler mora bit, ekspanzije ogromne morajo bit, varovanje kotla mora bit....ipd.

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
ok, recimo da sem staromoden in me zanima izključno cheep klasika.
so vredu ti kotli viadrus, sime...
če se ne motim, je tudi kotel buderus logano g211 dejansko simov kotel. isti je tudi junkers kotel.
torej verjetno tile sime kotli niso slabi, če jih tudi buderus prodaja pod svojim imenom..
kaj pa viadrus, zadnje čase se jih kar veliko proda...

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
če ti kdo predlaga nadražjo varianto ga boš klel, če pa najcenejšo ga boš poslal v krasne,če pa izbereš nekaj srednjega pa mogoče sam ne boš zadovoljen,ker boš pozneje ugotovil da bi bilo boljše da si dal več dearja pa bi vse špilalo kot mora. moraš najprej pri sebi razmisliti kako boš kuril ,ali boš vsakoi toliko ur v kurilnici i gledal ali si peč preveč nabutal, ali premalo ...... skratka kakšne so tvoje želje,pol pa ti lahko svetujemo kaj bi bilo boljše. najprej pa povej koliko si sploh pripravljen plačati to tvojo kurilnico???
sprasujem se.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Je to ta deb**, ki trdi, da zalogovnik nikakor ni potreben?

Ne trdim....samo je nekaj takih bebcev v Slo. Priporočat ti pa tko nemorem, ker nisem sprobal veliko drugih. Lahko greš gledat naokoli razne sisteme in se tako odločiš.

Bi ti pa priporočal, da je minimum, kar "zahtevaš" od peči, sesalni ventilator in s tem odpadejo skoraj vsa jajca na trgu in ostanejo solidni izdelki.

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
če ti kdo predlaga nadražjo varianto ga boš klel, če pa najcenejšo ga boš poslal v krasne,če pa izbereš nekaj srednjega pa mogoče sam ne boš zadovoljen,ker boš pozneje ugotovil da bi bilo boljše da si dal več dearja pa bi vse špilalo kot mora. moraš najprej pri sebi razmisliti kako boš kuril ,ali boš vsakoi toliko ur v kurilnici i gledal ali si peč preveč nabutal, ali premalo ...... skratka kakšne so tvoje želje,pol pa ti lahko svetujemo kaj bi bilo boljše. najprej pa povej koliko si sploh pripravljen plačati to tvojo kurilnico???
sprasujem se.gif
torej, najprej imam namen montirat čisto navadno peč na drva. menjujem pa zato, ker bom zamenjal tudi energent, do sedaj sem se ogreval na olje. ogrevam 160m^2. drva imam svoja.
verjamem da so peči na pirolizne pline boljše in ekonomičnejše, nasploh učinkovitejše, ampak trenutno ne vidim smisla investirat 15.000€ v kurilnico, raje imam malce bolj potratno peč in porabim dva metra drv več.
predvsem me zanima kaj menite o teh litoželeznih kotlih, oz. so morda varjene iz pločevine boljše..?
kaj predlagate.. kolko kW sploh potrebujem za tako kvadraturo..?

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
odvisno od toplotnih izgub objekta, željene temperature in načina ogrevanja. Radiatorji, talno, ...

LPM .

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
jqa ,napiši vsaj nekaj podatkov: kakšna so okna ,fasada ,izolacija podstrešja oz. podstrehe da se da izračunati moč kotla. kaj se pa tiče litoželeznih peči so kar v redu le kutišča so bolj mala tako da jo je treba bolj pogosto nalagati. če boš imel čisto navadno peč ne rabiš zalogovnika le varovanje peči proti pregrevanju urediš kot mora biti i to je to
zmaga.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
in zakaj bi računal? Saj že ima peč na kurilca. Tam naj preveri, kako močna je. Tudi letna poraba kurilca ti nekaj pove o izgubah objekta.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Citat:
Uporabnik redTDI pravi:
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
sprasujem se.gif
torej, najprej imam namen montirat čisto navadno peč na drva. menjujem pa zato, ker bom zamenjal tudi energent, do sedaj sem se ogreval na olje. ogrevam 160m^2. drva imam svoja.
verjamem da so peči na pirolizne pline boljše in ekonomičnejše, nasploh učinkovitejše, ampak trenutno ne vidim smisla investirat 15.000€ v kurilnico, raje imam malce bolj potratno peč in porabim dva metra drv več.
predvsem me zanima kaj menite o teh litoželeznih kotlih, oz. so morda varjene iz pločevine boljše..?
kaj predlagate.. kolko kW sploh potrebujem za tako kvadraturo..?

Bom predlagam kar imam sam doma, hiša je 100m2 tlorisne površine od tega cca. 170m2 ogrevane (dve nadstopji), izolacija nada (0), okna so stara toliko kot hiša (50 let). Poraba nafte za ogrevanje cca. 2000l, poraba drv malo manj kot 20m3.

Strošek modifikacije kurilnice pred cca. enim letom in pol (spuščala stara peč) je nekaj čez 2k eur, že prej sta bila dva ločena ogrevalna kroga (ogrevanje in bojler) z dvema ločenima viroma energije (trdo gorivo in kurilc).

Vgradili smo peč od Timexa (slovenska), konkretno tole 2-32kW ker košta 1k EUR, mislim da ima celo 5 let garancije. No ni pomembno, podobnih peči je še polno, pri nas smo gledali da sprejme caa. 0.5m polena ker pač delamo sami drva in je metrce najlažje dat na pol!
grin1.gif

Bistveno je da smo ohranili stari kotel na tekoče gorivo, vgradila se je še Seltronovna elektroska regulacija za nadzor 3 elementov. Preklop med pečmi je elektronski (el. motorček).

V praksi vse skupaj pomeni da regulator spremlja parametre in zahteve po ogrevanju in po svoji logiki krmili ogrevalne kroge in peči (no vpliva lahko na peč na nafto, drv še ne zna nalagat).

Recimo ogrevalni krog je vezan na sobni termostat, ko pride s termostata zahteva da se vključi gretje krmilnik pregleda temperaturo kotla na trda goriva in če je zadostna preklopi ventil na na ta kotel in vkluči črpalko. Če temperatura ni zadostna vključi peč na tekoče gorivo in preklopi ogrevanje tja. Enako je z bojlerjem, recimo pri nas je nastavljen tako da se na drva ogreva na 70C če pa pade pod 45C (in peč na drva ne dela) se vključi pa ogrevanje na nafto.

Sumarno stvar pomeni da nastaviš sobni termostat zjutraj da ob 7h začne delovat (če peč na drva ni topla vključi peč na nafto), ob 7:30 vstaneš v toplo hišo, zakuriš na drva in delaš dalje kar pač delaš (vmes samo drva nalagaš), vso regulacijo ureja elektronika in ti imaš toplo. Zveče isto, če zaspiš pred TV ob 9h in pozabiš nalagat v peč boš imel ob 1h zjutraj toplo če imaš tako nastavljen termostat. Jasn je udobje premo sorazmerno z ekonomiko in večkrat to narediš manj prihraniš, tako da na koncu se navadiš vstat v mrzlo hišo in zakurit (samo naložiš drva na žerjavico ki si jo pustil prejšni večer), zvečer pa kuriš dokler ne greš spat in preden zapreš terostat še malo naložiš v peč.

Glede peči za 5k in več, pa zalogovnikov itd. se ne splača v kolikor imaš tako kombinacijo kot sem opisal. Pri nas smo lani od zime pa do danes porabili 300-400l nafte in 20m3 drv (vključeno ogrevanje vode) s tem da je bilo vedno toplo in da je udobje vezano na gumb (oz. termostat). Tistih 10k ki bi jih dali za "avtomatizirano" peč pa zalogovnike ne bi prišparali v 20 letih, v tem času bi jasno vse te peči pocrkale in jovo na novo. ROI je torej na strani poceni peči za poceni energent v kombinaciji z enostavninim a dobro krmilnim dražjim energentom (namesto nafte uporabiš lahko tudi elektriko, plin, ...).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Včasihje veljalao da so litoželeni boljši od plehnatih. KAko je danes pa žal ne vem, sumim da je dandanes podobno - vse pa povezano z znamko.

Jaz bomkupil najcenejšo in najmanjšo peč na drva...menda okoli jurja. Sicer bo kot backup oz. za kurjenje svinjarije, tako da samo da bo.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Tebi manjka samo en zalogovnik (ki si ga lahko sam narediš), pa sploh ne boš rabil več kurilnega olja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Tebi manjka samo en zalogovnik (ki si ga lahko sam narediš), pa sploh ne boš rabil več kurilnega olja.

Ni čisto enako, da pokriješ jutranje in večerne potrebe po toploti ko se ti ne da kurit je sicer ok, stvari bi delovalo. Velikokrat deluje že na principu toplotnega zalogovnika v sami peči oz. v žerjavici (če zvečer pozno naložiš peč je zjutraj peč topla na 90C, žerjavico imaš in samo naložiš na vrh).

Večji problem je v prehodnih obdobjih ko pač pritisne zvečer mraz, greš do termostata vključi se peč na nafto za tiste dve ure in imaš normalno toplo. S 15k vredno investicijo noš moral pa še vedno za 2h toplote zakurit cel sistem oz. ker se to ne splača boš bil na mrazu ali pa uporabljal druge vire (elektrika je draga, princip toplotne črpalke (klima) pa ni poceni v sami investiciji pa še ne bo toplo povsod).

Enako je trenutno s toplo vodo, čez poletje ga ogrevamo 70% na drva, ostalo večinoma na nafto (ima tudi el. grelec, ampak preračunano je ceneje na nafto kljub izgubam [boljer ima 300l]). ČE imaš neko fancy peč s 100% izkoristkom je za ogret 300l vode ne boš vklapljal, torej spet ti ostane dražje gretje vode z elektiko ali pa toplotna črpalka z višjo začetno ceno.

Sej pravim, jst sem veliko kalkuliral gor in dol in je to trenutno idealna rešitev s stališča udobja, enostavnosti uporabe in prihranka. Nafta je sicer vsako leto držaja, ampak trenutno kot sekundarni vir relativno poceni in deluje.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Blablabla....

Mate vsi za 999€, za kar smo mi vrgli 14k€.
bonk.gif
Sem tudi jaz probal poceni oz ceneje skoz prit pa ni šlo...in to cca. pol leta.

Mamo pa zdaj to famozno 15k€ kurilnico (-1500 ekosklad), Buderus SVF30 (isto kot ETA), 2x 1000l zalogovnika ipd. ostalo kot spada zraven, mešalni krogi, regulacija ipd.

Ko je res mrzlo pod -10 je treba še malce naložit, drugače pa 1x na dan uletim v kurilnico, zakurim v 5min komplet in GREM. Nadomestili smo 2500-3000l kurilca, ki ga ne bo treba kupvat nikoli več, udobje pa smo še dvignili, razen teh par minutk za zakurit dnevno. V bojlerju imam tudi grelec, pa ni priklopljen na štrom, ker se ni nič rabil, poleti zakurim par bukovih kosov in ostanke papirja/žaganja, pa mam 10 dni toplo vodo.

Še 12€ za el. grelec je blo škoda dat dodatno.
smirk-1.gif
In teh famoznih 13500€? Lani ni šlo nič kurilca -2k€, letos ne bo šlo nič -2k€...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Blablabla....

Mate vsi za 999€, za kar smo mi vrgli 14k€.
bonk.gif
Sem tudi jaz probal poceni oz ceneje skoz prit pa ni šlo...in to cca. pol leta.

Mamo pa zdaj to famozno 15k€ kurilnico (-1500 ekosklad), Buderus SVF30 (isto kot ETA), 2x 1000l zalogovnika ipd. ostalo kot spada zraven, mešalni krogi, regulacija ipd.

Ko je res mrzlo pod -10 je treba še malce naložit, drugače pa 1x na dan uletim v kurilnico, zakurim v 5min komplet in GREM. Nadomestili smo 2500-3000l kurilca, ki ga ne bo treba kupvat nikoli več, udobje pa smo še dvignili, razen teh par minutk za zakurit dnevno. V bojlerju imam tudi grelec, pa ni priklopljen na štrom, ker se ni nič rabil, poleti zakurim par bukovih kosov in ostanke papirja/žaganja, pa mam 10 dni toplo vodo.

Še 12€ za el. grelec je blo škoda dat dodatno.
smirk-1.gif
In teh famoznih 13500€? Lani ni šlo nič kurilca -2k€, letos ne bo šlo nič -2k€...

Ja glej edina razlika med tvojim kotlom in mojim je v tem da si ti dal 15k EUR jst pa 1k eur, kuriva pa ista drva. Izkoristek je recimo malce boljši, sicer pa tudi v našo peč ne bašemo drva vsaki dve uri kot kdo misli (to delaš pri kiperbušu) ampak je čisto ok da ko se enkrat ogenj vžge (ja res ni ventilatorja ki bi poskrbel da je vžig takojšen) nabašeš not 8-10 0.5m drv in to gori potem 6-8h (ja 2x dnevno moraš naložit, cela jeba).

Skratka ekonomsko je najcenje poceni in kvaliteten klasičen kotel (tak bo držal 20-30 let brez vzdrževanja), če želiš še udobje je najceneje kar sem omenil, torej kombinacija. Pirolitični kotli z 1001 elektroniko, ogromni hranilniki vode pa se ne splačajo ne na kratki rok ne na dolgi rok (ko bo kaj crknilo se javi), vsaj ne v klasični družinski hiši.

Je pa nekaj res s stališča ekologije je navadna peč na drva najhujši strup, ampak dokler sam živim skoraj sredi šume kjer mi medvedi in zajci delajo družbo se ne sekiram preveč za okolje! Verjamem pa da bo šla zakonodaja v smeri eko standardov tudi pri nas, trenutno gre samo za vzpodbude, kmalu bo šlo pa tudi preko prohibicije.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Bom še malce napisal, drugače nisem mislil, ker nima smisla, ker ne poznaš zadev in bi zelo dolgo trajalo da bi prišla na "čisto".

Razlika med mojim in tvojim kotlom je, da na tvoj način cenene izvedbe jaz sploh ne bi šel na drva.
smirk-1.gif

Pa cenovno.., "moj" kotel 4500€ (vljučena subvencija), zraven regulacija seveda ne samo gol kotel brez vsega http://www.buderus.si/kotli-polena-sfv.html . Ostalo do 13500€ je bila KURILNICA in ne samo peč tko da debilizem prve klase da napišeš 1k€ proti 15k€. O izkoristkih, kvaliteti udobju ipd. sploh ne bi.

Gori tebi 6-8 ur v glavi, drva se kvečjem cmarijo tok dolgo v tvojem kotlu, razen če je nalagalni prostor 1x večji ali pa peč pod 20kW.

Piroliza sploh ne veš kaj je, se bi lahko podučil. Jaz sem te zadeve konkretno moral preštudirat, ker je 15k€ še vedno bolelo ampak maksimalno, kar sem lahko "znižal" ceno je, da bi z VW term LT30 prišel na 13k€ mogoče 12k€ ostalo razliko napram buderuski pa vse pobaše Seltron, da vse skup sploh funkcionira....sama doplačila za elektronko, vodenje mešalnih krogov ipd.

Na tak "sistem" kot ga furaš ti, pa pač nekateri nismo pripravljeni it. Prvič mi je škoda drva (tudi lastnih, ker je še vedno nekaj dela), drugič se pa nikakor ne odpovem udobju vremenske regulacije, mešalnih krogov, zalogovnikov za cel dan ali 14 dni poleti ipd.