Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
409
142
43
Kako se obnese pokrov na pant? Se nekako tudi sam nagibam k pant verziji, ker mi ni preveč všeč ideja držanja pokrova v roki oz. ga zatikati v držalo. Kakšni predlogi oz. plusi in minusi panta oz. klasičnega pokrova?
Zakaj si se odločil za Webra in ne recimo za Napoleona?

To mene tudi zanima. " Pant " verzija me odbija samo zaradi tega, ker sem skeptičen okoli tesnenja v zadnjem delu pokrova. Osebno sem bolj navajen na "pokrov" varijanto. Moje mnenje pač. Pa pant varijanta je nekaj zelencev dražja. V končni fazi bo pa isti učinek :cool:
 

atomc

Pripravnik
3. sep 2007
39
1
8
Kot ti je predlagal JakeTheSnake ali pa si nabavis slow'n'sear pripomoček
na youtubu imas dosti video vsebin
 

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
Pozdravljeni,
sem tako nekako tudi sam smoukal meso dobre 1/2 ure ( v mojem keramičnim) , ker nekako niso veliki ljubitelji smounkanga mesa. Je bi na koncu vseeno zelo okusno. Ta čas je bita temperetura dobrih 90°C. Napako sem naredil, ker sem v štartu del preveč oglja.
twinman, uporabil sem "Očetovo Oglje " in to v glavnem cerovo ( rdeča nalepka).
To oglje tudi da več od sebe, če boste samo s tem žarili, mojstri. Pozornost.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Evo sem nabavo zraven Q-ja še MasterTouch premium.
Zaj pa malo testiram in že vidim da bom 5 žaklov briketov skuro preden dam prvo meso not :D
Kak mate najboljšo varjanto za držat temp za dimljenje not. Kaj naj uporabim? Na voljo mam dve košari in oni novi rostfraj ščist.
Začetek bo neka cufanja svija. Ampak nimam nobene predstave kolk oglja pa kak dolgo bo hica.

Zaj sem dal levo desno košari in spodnjo na minimum, zgornjo pa neglede na to kak dam hudič ne pade pod 180°C.
Za pulled pork oziroma za vse je dost na eni strani, obe košari sta za steak prkurt. Lohk daš košaro, lohk tud sam oglje ali brikete na eno stran. Natreseš v košaro skor polno briketov ali oglja, na drugo stran posodo z vodo. Prižgeš samo nekaj briketov in pičakaš, da ti T zleze na 110 do 140 stopinj. Pol daš not meso. Za začetek je kos vratovine vrhunska stvar za vtrgano svijo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: gr69

luka51

Guru
16. avg 2007
14.410
5.685
113
Zakaj weber in ne Napoleon?
Preprosto ker je Q3000 po 10 letih (1x po nesreči prekurjen) še vedno normalno delujoč brez težav, čeprav je od prvega dne zunaj na dežju. In mi res ni zaj tople vode za odkrivat.

Kako se obnese pant?
Ja zadnji del ne tesni v nulo. je mogoče 2mm špranje. To bom rešil, da malo popilim nosilec, da bo šlo nižje)
Drugač pa nevem kak je brez panta. Pa tudi tega sem vzel predvsem zaradi rostfraj rešetke in deflektorja, predvsem pa ker 5750 ni blo nikjer več za dobit, razen raztavnega v Obiju :D. Sem mel na Grillshopu naročenega in so mi po 14 dneh javli, da ni dobavljiv.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.410
5.685
113
Ma ja saj bom zaj predn meso ruknem not potestiral te varjante pa da vidim. Raje skurim 2 vreči praznega, kot da lačn gledam zažgano meso :D
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Če hočeš indirektno potem kot prvo odstrani eno košaro iz žara. Samo eno košaro napolni. Pri meni je Webrov dimnik nekje na polovico napolnjen. Loputo spodaj daj na polovico, loputo zgoraj pa zapri nekje na 2/3 luknic. Temperatura bi mogla bit na okol 110-120.
 

uuuu123

Pripravnik
16. sep 2016
101
13
18
Zakaj weber in ne Napoleon?
Preprosto ker je Q3000 po 10 letih (1x po nesreči prekurjen) še vedno normalno delujoč brez težav, čeprav je od prvega dne zunaj na dežju. In mi res ni zaj tople vode za odkrivat.

Kako se obnese pant?
Ja zadnji del ne tesni v nulo. je mogoče 2mm špranje. To bom rešil, da malo popilim nosilec, da bo šlo nižje)
Drugač pa nevem kak je brez panta. Pa tudi tega sem vzel predvsem zaradi rostfraj rešetke in deflektorja, predvsem pa ker 5750 ni blo nikjer več za dobit, razen raztavnega v Obiju :D. Sem mel na Grillshopu naročenega in so mi po 14 dneh javli, da ni dobavljiv.
Vidim, da nas je vec takih, ki smo narocil na grillshop in izvisel...kje si ga potem vzel? Jaz sem cist napaljen in sem si ogledal ze vse yt posnetke, potem pa dobil obvestilo, da nimajo zaloge

sem pa narocil webra 5755, ker je pisalo, da je kao zaloga... mal se mi zdi neumn pr kraljizara kupovat, ker je slabsi za 5750 za 50 eur drazji od 5755 na grillshopu...

zdej gledam kr keramicnega masterbuilta 300s. Kaj menite?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Jeba je ker se od mene pričakuje v prvo, da 10 ludi nafujtram :) in to že v nedeljo. To niso heci :D
Je pa seveda tudi rezerva pripravlena. Tak, da v sili obrnem čevape, perutničke in bederce.
Dva kosa vratovine, tist prenese tud mal višje temperature. Sol poper česen, paprika. Spečeš do notranje temperature vsaj 90 stopinj, če maš, dimiš z sadnim lesom, počivaš vsaj pol urce in pol natrgaš. Vmes špricaš z jabolčnim sokom. Ko meso doseže 70 stopinj lohk zaviješ v folijo. Bo bolj sočno in hitreje. Pazi, tam okol 70 stopinj se ti lahko drži tud do dve uri.
Omakca, paradižnikova mezga, tista v steklenicah, jabolčni sok, jabolčni kis, sol poper, česen in temni sladkor. Kuhaš urco pa pol proti koncu dodaš maslo. Med sladkim, kislim in slanim mora bit balans.
Ameriška solata...Zelje, sol, poper, gorčica, mal majoneze in grški jogurt, po potrebi mal kisa.
To vse skup rukneš v na maslu popečene bombetke.... Noben več niti pomislu ne bo na čevape....
Aja, pa zgodi morš začet.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
V soboto speč perutke, to nimaš kej zakacinit. Rukneš jih na 150 na rahel dim dokler niso notri do ene 60 stopinj, pol pa na direkt zapečeš. Tok da vidoš kako se ti žar obnaša. Pa predvsem brez bojazni, ne boš zakacinil.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.410
5.685
113
To o receptih in te finte sem zaj nagruntal v 14 dneh kaj sem čakal na žar :). (Pol sem v Obiju vzel).

Les za dimit bo domača 100% bio japka za katero se ve, da zadnjih 50 let ni kemije vidla. Kaj je blo pa prvih 50 let se je pozablo :). Kis in jabolčniv sok tudi iz teh istih drev.
 

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
To mene tudi zanima. " Pant " verzija me odbija samo zaradi tega, ker sem skeptičen okoli tesnenja v zadnjem delu pokrova. Osebno sem bolj navajen na "pokrov" varijanto. Moje mnenje pač. Pa pant varijanta je nekaj zelencev dražja. V končni fazi bo pa isti učinek :cool:
Tesnenje zadaj, pri pantu, ni problem - če že, se ne prilega optimalno spredaj oz. ob strani. Res pa je, da ko se pokrova s pantom navadiš, da ga samo dvigneš, mu tudi kako špranjo oprostiš.