Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.148
357
83
Goriska
Zdravo!

Prosim za malo pomoči..., in sicer rad bi se lotil priprave govejih prsi (brisket) pa me zanima sam način priprave od A-Ž, se pravi začinjanje in sam postopek...

Pekel bi/bom v webru 5775 :)

Rad bi prvič v življenju probal peči nekaj indirektno in seveda na oglju ne na briketih, če seveda to gre...

Hvala že vnaprej vsem za nasvete :)
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Zdravo!

Prosim za malo pomoči..., in sicer rad bi se lotil priprave govejih prsi (brisket) pa me zanima sam način priprave od A-Ž, se pravi začinjanje in sam postopek...

Pekel bi/bom v webru 5775 :)

Rad bi prvič v življenju probal peči nekaj indirektno in seveda na oglju ne na briketih, če seveda to gre...

Hvala že vnaprej vsem za nasvete :)
en nasvet, za prvic, dej kej lazjega. Recimo baby back ribs al pa pork butt. Vsaj dokler ne osvojis drzanja temperature. Brisket je precej zahtevna zadeva za prvic in ga lahko precej zavozis.
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Brisket ni nič kaj bolj težak za pripravit pravilno od piščanca. Tko da jest bi ti rekel, kar pogumno. Je pa res, da preden rukneš prisket v webra, rukni vsaj ene prerutničke, al pa eno celo piško. Je pa fajn, če znaš kuhat, ker če si tud tukaj začetnik bo malo težje.

Bistvo je potrpežljivost. Pripravi brisket tko kot ga Franklin. Pol pa na eno stran oglje, na drugo pladenj z vodo, zakuriš tako, da par kosov oglja vžgeš in postaviš na vrh, rešetka ti to omogoča, tud polniš prek tistih vratc v rešetki. Upam, da imaš termometer za meso in termometer za žar. Za silo bo tud vgrajeni termometer OK, samo z navadnim za meso vsaj preveri kje si, kar čez dimnik. Temperaturo pelješ med 100 in 120 stopinj. Nabavi si šprico za rože in jo napolni z mešanico jabolčnega kisa in jabolčnega soka 50/50. Špricaj brisket na enih 45 minut. Zavedaj se, da vsakič ko vebra odpreš, ti bo temperatura sjkočila in se po zaprtju umirila. Temperatura mesa ti bo naraščala tam nekje do 65 stopinj linearno, v tej točki brisket zaviješ v folijo. Po tem ti bo temperatura kar lep čas stala na 65 do 70 stopinj, lahko tudi nekaj ur. Zadevo pripelješ tam do 92 stopinj, potem pa zavito pustiš počivat v deki vsaj 40 minut, pol narežeš...njami.
Imaš par youtube videov, kako webra zakurit.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Saeed in urby20

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
409
142
43
Zanimivo....Gledam nekaj okoli žarov na oglje....V začetku maja sem naročil žar na oglje v dotični trgovini. Plačal sem 89.60eur. 14 dni nazaj je še bila ista cena.
Gledam sedaj ceno za isti model in kao "črni petek" popust za 98.90 eur ?! Nateg ??

zar.png
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Mah ta kralj zara je bl tko. Mene so en skor en mesc nategval z enim zarom k sm ga kupu in placu.

od slo bbq stacun, bi zaenkrat samo zarovnije res pohvalu.
 

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Če mate kako možnost kupte v njemački Webrčka, jst sm nouga Master-Touch GBS E-5750 dobu za 200€, tle pr ns je 300€+...
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.148
357
83
Goriska
Se tudi jaz strinjam, da so žarovnije daleč najboljša izbira, kar se tiče smokerjev, drugače za webre pa bi priporočal, ko sem sam naroča pri njih tukaj:



Pomoje top deal za 200€ za takega webra, sicer iz prejšnjih sezon razstavni model ampak vseeno zelo dobra cena.
 

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
729
75
28
Se tudi jaz strinjam, da so žarovnije daleč najboljša izbira, kar se tiče smokerjev, drugače za webre pa bi priporočal, ko sem sam naroča pri njih tukaj:



Pomoje top deal za 200€ za takega webra, sicer iz prejšnjih sezon razstavni model ampak vseeno zelo dobra cena.

podpisem, ze ene 3 vzel od tu, dostava hitra (nazadnje med prvim valom corone) cene super glede na slo. Izkusnja bp.
 

Ss304

Fizikalc
31. jul 2020
122
139
43
Imam vprašanje glede termometra..sam sem ga pred leti kupil v Merkurju za 20€, navkljub ceni mi je do sedaj dobro sluzil...sedaj nekaj nagaja žica ki pelje iz aparata v sondo..in gledam MEATER...ga mogoče kdo poseduje?rabim kakšen feedback ali je ok,oz.kaj ni...
 

Priponke

  • 81cp7Ts4eOL._SL1500_.jpg
    81cp7Ts4eOL._SL1500_.jpg
    94,8 KB · Ogledi: 170

Ss304

Fizikalc
31. jul 2020
122
139
43
No,razen baterije je drugo OK? Sem si rekel,da kupim enega boljsega,pa nočem sedaj 100e vlozit v neki mišmaš...tale IGrill me moti kabel...