Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Schime

Guru
22. nov 2008
1.992
775
113
Prvo se moraš odločiti za kaj bo žar uporabljen in kako pogosto ga imaš namen uporabljati. Na podlagi tega se naprej odločiš kaj boš nabavil.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Bge je “izoliran” kar pomeni avtomatsko manjse izgube (manjso porabo oglja).
Ostalo ne morem komentirati.
Osebno uporabljam proq

Je pa po drugi strani potrebno predogrevanje šamota tako da si za spečt rundo čevapov na istem s porabo oglja in na slabšem pri času. Kamado tipi žarov so ok za nonstop uporabo (profi uporabniki) in za daljše (low'n slow) peke.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.655
113
Uzameš navaden les in oglje.....sposodiš/kupiš SAČ.... In ga daš v SAČ se družit z krompirčkom čebulco...začimbami...in kančkom belega vina....ne zalivaj preveč ker vsaka stvar po mal spusti vodo...in maš lahko preveč župce nakonc in kuhane zadeve namesto spečenih...
 
Nazadnje urejeno:

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Hvala, tole bo opcija za drugi kos, sicer ne poznam naziva ampak ce bi tisto razsekal bi dobil majhne kremenateljce. Tole pa bi naredil na drug nacin, v dimu. NIma nihce takih izkusenj?
 

atomc

Pripravnik
3. sep 2007
39
1
8
Pozdravljeni, kupujem pokriti žar pa me zanima kje je bolje imet termometer ob zračniku ali nasproti , zanima me še kako se obnese kontrola zraka napram Webru pri novih Napoleonih , kjer dviguješ in spuščaš posodo za pepel
hvala za odgovor
 
  • Všeč mi je
Reactions: KillaKHAN

BigPoppa

Majstr
19. jul 2007
1.291
357
83
Pozdravljeni, kupujem pokriti žar pa me zanima kje je bolje imet termometer ob zračniku ali nasproti , zanima me še kako se obnese kontrola zraka napram Webru pri novih Napoleonih , kjer dviguješ in spuščaš posodo za pepel
hvala za odgovor
Jaz imam po novem webra master touch in sem opazil, da bi bil termometer bolje poziconiran, če bi bil na isti strani kot zračnik. Ko pečeš indirektno in obrneš pokrov tako, da je zračnik nad mesom je termometer direktno nad izvorom vročine in tako nekako neuporaben...
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
A kdo pozna kakšno primerljivo alternativo Webrovemu oglju, po možnosti z nižjo ceno?

Oglje al briketi?
Brikete imata super Lidl/Hofer, črna pakunga. Hitro se vžgejo (relativno), in držijo od oka ene dve uri za pečt na polno, tretja ura je malo švohnejša. Tisto oglje, ki sem ga probal jaz, se proti tem briketom skrije... Webrovega oglja nisem probla. Če dobro pomislim, ga tudi videl nisem. vse kar sem videl od webra so briketi. Mogoče nisem dobro gledal.
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Kakšna je razlika med tem dvema žar starterjema glede na to, da je cena za črnega 8 eur, za srebrnega pa 20 eur? Okej, tisti črni nima toliko lukenj, to jih lahko tudi sam zavrtam... a sem kaj spregledal?


pribor-za-zar-mq-starter-z-lesenim-rocajem-2911665.jpg



pribor-za-zar-biva-starter-za-oglje-2911438.jpg
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Pa zakaj qurca se se tolk zapičl v te štartarje? Kupiš enga in greš z njim do žara. Če se češ kitit pred frendi, vzami vebra, če znaš pripravt meso potem je vseeno kaj vzameš. Vzami največjega pa je.