Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Imam eno prošnjo. Dobil sem lep kos telečjih reber (mama je bila krmljena le s suhim senom), ki je po mojem mnenju top kvalitete. Dobil sem dva kosa, zgornji del reber (kotlet s hrbtenico vred) in spodnji del reber. To bi jaz popekel v Webru. Baby ribs na 3-2-1 način sem že uspešno jemal (vsaj glede na komentarje), zato bi še to teletino v Webru obdelal. Časa bo kakih 8 ur na voljo, po moje bi moralo biti dovolj. Rabim pa kak nasvet, kaj ta čas početi? Koliko na rešetki, koliko v foliji, koliko, prelito z omakco, tik pred koncem? Ali sploh kako omakco uporabiti, glede na to, da je meso ok? Hvala!
 

mihec87

Pripravnik
10. feb 2016
31
4
8
Klavrni poskus peke rebrc(stran jih nismo metali) na zanič offsetu(tisti tapoceni iz tankega pleha pa rež vsenaokoli) je dal jasen znak da je čas za webra....

Pa gledam:
https://www.casando.de/weber-master-touch-gbs-57-cm-black-50611309-produkt/
https://www.casando.de/weber-master-touch-gbs-special-edition-57-cm-black-50611310-produkt/

Kolikor razberem je razlika samo v tem da master-touch-gbs-special-edition ima gourmet mrežo iz nerjavečega jekla, master-touch-gbs pa ima mrežo kromirano....?
 

mihec87

Pripravnik
10. feb 2016
31
4
8
ProQ je videt super zadeva sem jih ogledoval oz bili v izboru, samo sem se nekako odločil za webra... Pa tako ni rečeno da nebo v prihodnosti še kak bullet smoker...
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Že gdo pekel žrebičkove steake, kakšen nasvet? V mislih imam pač klasiko sol+poper in popečeno na obeh straneh za 1-2min?
Rosbif al pljucna?
Jaz rosbif pecem cca 2 min na vsaki strani in jih dam potem v pecico za cca 10 min na 80oC. Tako so lepo medium peceni. Je pa odvisno od debeline zrezka koliko casa bos pekel. Moji so bili za palc debeli.
Enkrat solim prej enkrat kasneje.
Sem pa jih enkrat premazal z maslom, v katerem sem zdrobil svez rozmarin in cesen. Njami...
To je pa tudi vse od zacimb.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Peka se odlično obnese, tudi pozimi v negativnih temperaturah. Treba se je samo navadit na cikel polnjenja zalogovnika. Pa preseže 400C zlahka....tudi pozimi. Potem je le na tebi, da se naučiš delat testo, kot je treba in spečeš tole. Razlika v ceni je ogromna (razen, če primerjaš Uuni Pro, ki je pa itak drug svet in kjer je oglje in les zmagovalna kombinacija.....). Čez nekaj mesecev bo nared za Evropo tudi Uuni 3 Gas burner, ki bo med 50 - 100EUR.

Photo Twinman:
IMG_20170125_232441_663.jpg