particije diskov...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
ne razumeš me...

imam dvd player - komponento za dvd cd špilat, katera ima tud usb vhod, ampak bere le fat32 sisteme brez particij...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
bere le fat32 sisteme brez particij...
????
Če je fart32 gor, je tudi particija. To je tako kot veliko laško, ampak brez flaše. Če kupiš veliko pivo, je zraven tudi flaša. Pri disku pa particija.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
no ja... ubistvu je ena particija original, a ne? pač cel disk je ena particija.

verjamem da nerazumljivo pišem ja...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ne ni.
Particije so ali niso.
Če niso, ne moreš na disk nič zapisat.

Z drugega zornega kota. Če imaš na disku FAT32 (in fajle), potem imaš gor particijo. Ne gre brez particije.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
jao, a sem tok zakompliciral?

jest bi rad imel 2 particiji. Eno NTFS (ker je stabilnejša), in njej bi imel cel arhiv. Potem druga particija bi bila FAT32 (za dvd player, da bi lahko bral filme). In to sem jest že vse naredil z Partition Manager. Ampak dvd player ne bere diskov, kjer je več particij. Kot že rečeno sem v osnovi imel eno particijo - cel disk FAT32. In takrat je dvd player bral videe, slike, vse... Vendar mi je disk crknil, ker FAT32 ne prebavlja za 200GB podatkov.

Sedaj bi rad nemogoče - da bi NTFS particijo tako skril, da jo dvd player sploh ne bi videl, medtem ko racunalnik bi pa jo, oz. bi jo lahko normalno obdeloval. Dvd bi pa videl le FAT32, in bi verjetno delal...

Medtem, ko sem se pa jest igral s tema dvema particijama, sem pa enkrat vmes naštimal tako, da sta bile obe primary - vsaj v partition managerju je tako kazalo - in, takrat je dvd bral to particijo. Vendar v My computer jo valda ni kazalo, ker ne moreta biti dve particiji primary na enem disku. To mi je vse jasno. No, pol sm dal NTFS extended, tako kot mora biti, in jo je my computer normalno bral, kot še en disk. Logično. Ampak dvd pa pol ni bral FAT32 particije, ker pač ne bere diskov z večimi particijami.

a je zdej kej bolj jasno?

Nazadnje urejeno:

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Citat:
Vendar mi je disk crknil, ker FAT32 ne prebavlja za 200GB podatkov.
zaradi tega ti ni crknil disk
smile-1.gif

Jst mam 250GB disk 32FAT 8let (za filme, mp3-je, slike,..."skladišče") pa dela brez kakih problemov. Ne vem zakaj naj ne bi bilo stabilno.

Kaj bi bilo narobe če b imel cel disk v Fat 32? Dvd bi ti bral, rač. bi ga videl kot normalen disk in ti bi bil vesel
cheer.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
ja pol pa ne vem kaj je bilo... diska vglavnem ni bilo videti na nobenem računalniku. probal sem na 3! zagnal ga je, pol so pa windowsi zmrznili... in tud ko sem resetiral, jih je nalagalo še pa še časa...

v četrto mi je uspelo na bratovem računalniku, k je mal močnejši kot ti moji, sam, tud njemu ni kazalo v my computer, ampak sam v disk manager-ju! se pravi da je nekaj bilo narobe.

res je tud da sem uporabljal TrueCrypt program, sam pomoje ni to to!

aja in pol je še nekaj... jest sm hotu skrit z TrueCryptom dirktorij velik 8GB! in v truecryptu moreš narest file (particijo) 8gb, fat32 pa ne podpira file večje od 4gb. tudi zato sem rabil ntfs. Ampak če ne bo šlo, pač tega diriktorija ne bom imel gor...

sam če teb dela, kaj je pol bilo narobe???

lej tukaj piše da ni uredu imet file večje od 32gb...
http://www.techsupportforum.co...t32-volume.html

Nazadnje urejeno:

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Saj ne piše za 32gb
prvo ga vpraša koliko je največja particija za Fat 32 in dobi odgovor 8 terabajtov
shocked-1.gif

potem kar razumem ga vpraša če bi prekoračili to max velikost bi prišlo do kakih težav in odgovori da ja

ma pomojem se nimaš kaj bat če daš v fat32, saj se ga uporablja že toliko let, tako da ne vem kaj bi lahko bilo narobe. Disk je crknu, kolko let ga pa že imaš?

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ker ne moreta biti dve particiji primary na enem disku.
Seveda sta lahko. Ne samo dve.

Če imaš kopije vsega, je najbolj simpl:
- zbrišeš vse particije
- kreiraš eno primarno particijo na prvih recimo 100GB diska, tip FAT32
- kreiraš drugo primarno particijo na preostalih 150GB diska, tip NTFS
Formatiraš.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
čaki...

pa mi bo potem v my computru kazalo obe?

bom probal... kaj si pa mislu s tistim na koncu da formatiram?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
no sej, če pa to ne bo delal, bom pa dal na fat, pa bomo vidl kako bo zdej delal...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
pa mi bo potem v my computru kazalo obe?

bom probal... kaj si pa mislu s tistim na koncu da formatiram?
- ja
- če ni formatirano, ne deluje. To je del postopka.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
no če rata, sem ti dolžan veliko uslugo!

pa če bo dvd špilal seveda...
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
no super! zaenkrat vse dela! dvd ga najde, my computer pa tud oba kaže! zdej grem pa filme gor vržt, da vidim če še oni delajo

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
no, zdej sm ga pa na drug pc priključil, pa samo enga kaže...

v disk managerju pa oba vidim, in lahko tudi do obeh dostopam... zakaj to?

pa fat nima system volume info, ntfs ga pa ima...

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Malo opiši kaj točno ne deluje.

Včasih winsi ne dodelijo črko particiji, in potem ni vidna v explorerju (torej nikjer).To popraviš v managerju : desni klik, "Assign drive letter ..."

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113

no tkole mi kaže v disk managerju... črke so dodeljene! grem pa zdej priklopit na un računalnik, kjer mi je včeraj oba kazalo, bom vidu če jih še zmeri...