Parkiranje na cesti

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
Citat:
Uporabnik KocevskiPes pravi:
Se npr. na Celovški, Tržaški ali Dunajski sme parkirati avto na cestišču?

65. čl. ZPrCP:

(4) Ustavitev in parkiranje je prepovedano:

14. na smernem vozišču ceste v naselju z dvema ali več prometnimi pasovi;

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.689
3.295
113
Nedolgo nazaj sem na Ptuju videl prometno, kjer je mladenka stala ob cesti in klicala nekoga, da jo pobere. No čez par sekund tip pripelje, ustavi sredi ceste (ne vem ali je imel vse 4 prižgane), voznik za njim se je ustavil pravi čas, tisti za drugim voznikom pa žal ne in je kar konkretno nabil v tistega pred sabo (zadnji je bil pomoje totalka). No ko je mladenka videla kaj se je zgodilo je hitro sedla v avto in sta se odpeljala. So pa bili v prometni udeleženi sami starejši in noben ni zadobil poškodb.

Kdo je sploh kriv v takem primeru?

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.575
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Tisti, ki se je prvi v rit prbil
smile-1.gif

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Nedolgo nazaj sem na Ptuju videl prometno, kjer je mladenka stala ob cesti in klicala nekoga, da jo pobere. No čez par sekund tip pripelje, ustavi sredi ceste (ne vem ali je imel vse 4 prižgane), voznik za njim se je ustavil pravi čas, tisti za drugim voznikom pa žal ne in je kar konkretno nabil v tistega pred sabo (zadnji je bil pomoje totalka). No ko je mladenka videla kaj se je zgodilo je hitro sedla v avto in sta se odpeljala. So pa bili v prometni udeleženi sami starejši in noben ni zadobil poškodb.

Kdo je sploh kriv v takem primeru?

Zadnji za prekratko varnostno razdaljo.

Nazadnje urejeno:

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Tisti, ki je ustavil sredi ceste kot prvi - VZROK in vsi ostali zaradi prekratke varnostne razdalje - POSLEDICA.
In pa še kdor ni vklopil vseh 4 smernikov prav tako....

AKCIJA-REAKCIJA

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Po tvojem pisanju je prekratka varnostna razdalja posledica tega, da se je en ustavil. Kar seveda ne drži.

Prekratka varnostna razdalja je vzrok, da se je nekdo ustavil v avtomobilu pred njim.

Sicer lahko sosledje dogodkov smiselno vlečeš od odkritja Amerike naprej ("če bi mladenka čakala 5' kasneje, se tip dva avta zadaj ne bi zaletel v tipa en avto zadaj, ker tipa, ki je pobral mladenko, ne bi bilo v tistem času na onem mestu"), ampak nesreča je točno med avtom -1 in avtom -2 in kriv je -2, ker je vozil preblizu oz. premalo zbrano za razdaljo, na kateri je vozil.

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
Naj me nekdo iz foha popravi, če ni tako.... naj bi bilo tako...

Če bi se prvi ustavil (pobral mladenko), drugi za njim pa prvega počil v rit, nadalje tretji drugega v rit, itd... je prvi odgovoren za prepovedano ustavljanje, drugi in tretji za prekratko varnostno razdaljo.

Če se prvi ustavi (pobere mladenko), drugi za njim ustavi za prvim ( a ne trči v prvega), tretji pa se drugemu nabije v rit, gre le tretjemu prekratka varnostna razdalja...

V primeru večje škode na avtih (+ poškodbe udeležencev, dolge zavorne poti) gre povzročitelju namesto prekratke varnostne razdalje lahko neprilagojena hitrost...

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.003
-1.289
113
rotvajler tako je, kot si napisal. Vendar samo laično, torej na prvi pogled. Če pride zadeva na sodišče, se tam analizira vse, tudi vzročno zvezo pobiranja mladenke na tretje vozilo. Pri ugotavljanju škode, povrnitve škode pa se lahko zgodi tudi t.im. "deljena krivda".
nahrung002.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
To, da se nekdo ustavi na cesti v naselju, kjer ustavljanje ni prepovedano, ne bo na nobenem sodišču povzročalo težav tistemu, ki se je ustavil.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.500
1.661
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
ksz...
Nekaj čas anazaj sem imel prometno. Tip pred mano se je zadnji moment spomnil, da bo zavil levo. Zabremzal je na polno, v istem momentu prižgal žmigavec in se ustavil, ker je nekdo pripeljal nasproti. Jaz sem se ustavil v zadnjem trenutku, tudi voznik za mano je ustavil tik za mojo ritjo, prav tako še naslednji. Potem pa se je pripeljala neka gospodična in na polno naletela na zadnjega, ta seveda na tistega pred sabo, v glavnem, tudi sam sem imel karamboliran avto zadaj in spredaj, ker je tudi mene vrglo v prvega. Torej, alter sodniki, kdo je kriv?
Btw., klicana je bila policija!

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Če ste trije uspeli pravočasno ustaviti, zadnja gospodična pa ne, je tvoje vprašanje glede krivde precej retorično.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Po moji izkušnji (sem imel podobno zgodbo, enkrat kot voznik, enkrat kot sovoznik) tista gospodična. V eni od zgodb je frajer naredil enako, le da tam še ne bi smel levo zavit (polna črta, hotel je na pumpo). Seveda je odpeljal, tablico sem si zapomnil, sproti ko smo klicali policijo sem jim še povedal njegovo tablico.
Skratka, kriv je bil tisti, ki je naletel, mi je pa policist vmes povedal, da so vmes tudi unega popisali in kaznovali za zavijanje čez polno.

Je bilo pa oboje slabih 15 let nazaj ...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Da je prvi voznik ustavil bi lahko bil vzrok tudi nenaden skok otroka na cesto. Se tudi takrat voznik ne bi smel sunkovito zaustaviti???

Torej je za vso škodo na vozilih kriva izključno zadnja voznica.

PS- me pa zanima, kako je sklepala policija

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
V podobni situaciji je bil kriv zadnji.
Ustavili smo se za stoječo kolono, nekdo je nekam zavijal, za mano je pripeljal mladenič, ki nas je spregledal in je udaril v moj avto, jaz pa tudi rahlo v onega spredaj. Edina razlika je mogoče, da smo mi stali že nekaj 10 sekund, ko se je povzročitelj pripeljal.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.500
1.661
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Ja, kriva je bila zadnja voznica!
Je pa kar fino nahebala, ker ni imela izpita, pa tudi avto ni bil zavarovan.... Vsi smo se sicer strinjali, da policije ne bi klicali, da bi nam škodo poplačala ( z denarjem, da ne bo kakšnih drugih misli
grims-1.gif
), le čisto prvi voznik, ki v bistvu skoraj ni imel škode je hotel policijo...