Paradižnikova juha

19. jul 2007
2.843
1.566
113
Ima kdo (preizkušen) recept za paradižnikovo juho, kot jo posrežejo v Cantini Mexicana v LJ. Ponavadi ne maram paradižnikovih juh, ta pa mi je celo všeč.
Preizkusila doma že nekaj receptov ampak nikakor primerljivi rezulatati.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Meni in moji je tudi izredno všeč, res odlična juha.

Sva pa že poizkušala doma naredit pa je bla tudi dobra, pač rabiš odlične pelate, malce popražene čebulice/česna, veliko začimb in par žlic dobre salse.
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
jaz jo naredim poleti iz svežih paradižnikov, pozimi pa uporabim pasiran paradižnik.

na maslu prepražim zdrobljen česen, dodam paradižnik in baziliko in to kuham, vmes dodam malo smetane za kuhanje in redčim z mlekom. dodam malo sladkorja, soli, popra in muškatnega oreščka.

ko je juha kuhana, jo stresem v keramične posodice, dam noter krušne kockice ter naribam v to sir in dam v pečico za par minut

postrežem vroče
smile-1.gif
 

Theya

Pripravnik
13. okt 2007
136
0
16
Hej,

Tole ni ravno recept, ki bi bil pobran nekje z interneta ali kake knjige, ampak sem kuhala bolj po občutku. Na olju prepražim kak strok ali dva česna, vržem nanj sveže paradižnike, malo pokuham, da spusti vodo. Temu dodam pelate (včasih tiste, ki so v koščkih, včasih samo mezgo-odvisno koliko imam svežega paradižnika). Če se mi zdi pregosto, dodam še malo vode. Vse to pa seveda dodatno začinim-sol, poper, česen v prahu, čili, ... pač po občutku in temu koliko močno jed imaš rad. Proti koncu, ko se vsa ta zadeva kuha, pa dodam še žlico ali več salse, pokuham še minutko, dve in to je to. Meni po okusu je zelo zelo podobna, kot tista iz mehiške, verjetno pa še kaj manjka. Ampak je zelo blizu
smile-1.gif

Poročaj, če boš poskusil.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik Theya pravi:
Hej,

Tole ni ravno recept, ki bi bil pobran nekje z interneta ali kake knjige, ampak sem kuhala bolj po občutku. Na olju prepražim kak strok ali dva česna, vržem nanj sveže paradižnike, malo pokuham, da spusti vodo. Temu dodam pelate (včasih tiste, ki so v koščkih, včasih samo mezgo-odvisno koliko imam svežega paradižnika). Če se mi zdi pregosto, dodam še malo vode. Vse to pa seveda dodatno začinim-sol, poper, česen v prahu, čili, ... pač po občutku in temu koliko močno jed imaš rad. Proti koncu, ko se vsa ta zadeva kuha, pa dodam še žlico ali več salse, pokuham še minutko, dve in to je to. Meni po okusu je zelo zelo podobna, kot tista iz mehiške, verjetno pa še kaj manjka. Ampak je zelo blizu
smile-1.gif

Poročaj, če boš poskusil.

Dejte se mal o kolicini govora, pa nobene bazilike ni omenjeno pri tvoejm receptu?
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Stric google da tale recept za "Sopa de tomato":

2 tablespoons olive oil
½ cup chopped onion
2 garlic cloves
4 cups canned dice tomatoes
1 small roasted pepper, diced
4 cups water
1 vegetable bouillon tablet
¼ cup chopped basil
1 tablespoon dried parsley
½ teaspoon dried oregano
Pinch ground cumin
Salt and pepper
2 tablespoons heavy cream


p.s.: bazilika mora biti nujno v paradižnikovi juhi, drugače je to greh
smile-1.gif
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Ja sam origano pa tud, vsaj men vedno malo na origano vlece. Bo treba probat. A tele paradiznike je treba sfasirat al kaj?
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
odvisno kako ti paše, če ne maraš kakih koščkov, potem pasiraš ... v nasprotnem primeru pa narežeš na koščke in se itak "razkuha"
 

Theya

Pripravnik
13. okt 2007
136
0
16
Hej,

sicer malo, pozno, ampak ok
smile-1.gif
Na količino preprosto pozabim, ker take juhe pa res delam čisto po občutku, ti bom poizkušala odgovorit :
- piksna pelatov ali 4-5 svežih paradižnikov ali mešanica obojega
- 2 stroka česna (občasno dam še kakega več, ker nama tako ustreza)
- sol (toliko, da ni preslano in ne premalo slano
cool-1.gif
)
- ostale začimbe (poper, česen v prahu, čili v prahu... medtem ko kuham tudi poizkusim-če se mi zdi okus preblag, katero od začimb dodam ali ublažim-z dodatkom paradižnikove mezge)
-žlica ali 2 salse
- ščepec origana
To je nekako to. JE pa za nekje 3-4krožnike juhe (odvisno koliko naložiš v prvi krožnik ).

Kar se pa tiče bazilike jo pa ponavadi dodam proti koncu kuhe -če imam svežo absolutno svežo, drugače pa tisto v prahu. Je tisti zadnji dodatek sami juhi. KEr ima dokaj močan okus, vam doziranje prepuščam po izbiri
smile-1.gif
aha pa še glede koščkov paradižnika-sama jih pustim kar v koščkih nič ne pasiram.
Pa dobro kuho.
 
Nazadnje urejeno:

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Kot predlog..., ko se juha vroča servira jaz potopim v krožnik se kos mozzarele buffala. Ko se stopi lepo poveže okuse.
 

Theya

Pripravnik
13. okt 2007
136
0
16
Super predlog.
Probam naslednjič! Do sedaj sem dodalo samo kislo smetano kot dodatek -pa tudi supper paše
smile-1.gif

Hvala za idejo.
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
drgac je res topa juha iz pecenih paradajzov. napisem recept enkrat k bo mal vec cajta