Panasonic DMC TZ-18

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.827
-428
113
Pred kratkim se nabavil tole zadevco. Snemat naj bi znal tudi HD. samo, kje je fora, da nisem dobil zraven hdmi kabla, da bi recimo slike in videe gledal direktno na tv? Dobu sm samo analog kable za v scart...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če se ne motim, je pri vseh firmah HDMI kabel 'opcija', oziroma dodatna oprema.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Pred kratkim se nabavil tole zadevco. Snemat naj bi znal tudi HD. samo, kje je fora, da nisem dobil zraven hdmi kabla, da bi recimo slike in videe gledal direktno na tv? Dobu sm samo analog kable za v scart...

Pa si ti prepričan, da tvoja kamera sploh ima HDMI priključek? Po teh podatkih http://www.dpreview.com/products/panasonic/compacts/panasonic_dmczs8 TZ-18 sicer snema v HD 720p, vendar pa le v Quicktime Motion JPEG formatu. HDMI imata modela TZ-10 in TZ-20, ki snemata v AVCHD formatu, cenejši inačici TZ-8 in TZ-18 pa tega nimata.
Pa tudi če bi kupil model s HDMI priključkom, HDMI kabel (po mojih izkušnjah) ne bi bil priložen. Jaz sem moral za moje Panasonike sam kupiti oba, miniHDMI in microHDMI.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.827
-428
113
hm... ubistvu nisem prepričan! Ima samo en priključek - pa še ta mi ni jasno zakaj ni usb/miniusb, tko kot na canonu. To mi je tud velik minus pri panasonicu, da niso malo bolj praktični. Zdej morem skoz mislit še na un kabel. In mogu bom kupit še card-reader, da ne bom skoz unga kabla okol nosu.

vglavnem - sploh ne snema taprav hd?

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Tvoja 18ka, glede na le en priključek, definitivno nima HDMIja. Snema pa v HD (1280x720) a ne v fullHD (1920x1080) in žal ne snema v AVCHD zapisu (H.264 kodiranje) ampak v MPEG in v tem formatu Panasoniki zapisujejo max. 2GB velike datoteke, kar pomeni le 8 minut video zapisa (preveri v navodilih!) v najboljši kvaliteti. Pri AVCHD snemanju pa je v evropski verziji omejitev postavljena na 30 minut.

Priključek pa ni klasičen USB zato, ker jsta v istem konektorju tako USB, kot tudi video izhod.

22. jul 2007
13.382
1.641
113
124
mogoče veš v čem je fora teh 30 min.
sprasujem se.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Menda zakonodaja in davki na aparature. Če snema več kot 30 minut naj bi se (tako sem slišal in nisem preverjal!) naprava uvrščala med videokamere in te naj bi bile obdavčene bolj kot fotoaparati.

Sicer pa, koliko pa je takih, ki potrebujejo 30 minut dolge kadre? Še 15 minut je veliko (tolikšna je bila omejitev pri prejšnji generaciji evropskih Panasonikov). Pa še nekaj je, pri video snemanju (zlasti v tropskih krajih
smile-1.gif
) se naprave tudi zelo segrevajo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124

Ne vem če to drži glede omejitve.
Moj Pentax A30 mi na 4Gb kartici 'dovoli' eno uro in štirideset minut, res pa je, da nisem nikoli poskusil, če je to tudi res možno.
Tako pač piše na meniju, ko je aparat pripravljen na začetek snemanja.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

Ne vem če to drži glede omejitve.
Moj Pentax A30 mi na 4Gb kartici 'dovoli' eno uro in štirideset minut, res pa je, da nisem nikoli poskusil, če je to tudi res možno.
Tako pač piše na meniju, ko je aparat pripravljen na začetek snemanja.

To kar sem napisal, za Panasonike DEFINITIVNO drži: za evropske in še nekatere trge imajo "precej globoko" (niti z nadgradnjo FW se je ne da zaobiti) vgrajeno omejitev dolžine snemanja (sedaj 30 minut, predhodna generacija pa 15 minut).

Skoraj vsi fotoaparati (tudi Panasoniki), pa ne zmorejo (zaradi omejitev datotečnega sistema na SD kartici) zapisovati datotek, večjih od 2GB, kar pa pomeni kakih 8 minut HD MPEG zapisa. (če pa bi imeli 2 GB spominsko kartico bi najo zaradi učinkovitejšega kodiranja lahko posneli 15 minut AVCHD filma)

Ko Panasonik snema v AVCHD, na kartico zapisuje v strukturo imenikov, ki je identična zapisu na BD (BlueRay) ploščkih in se tako izogne omejitvi 2GB (tudi na DVDjih nekateri filmi zasedejo 8GB, pa ni nobena datoteka daljša od 2GB) in bi zato lahko posneli tudi filme dolge več 10 GB, če ne bi bilo omejitve (ameriški modeli je naprimer nimajo in lahko v tem formatu snemajo do zapolnitve kartice).

Zakaj tvoj Pentax zmore 1 uro in 40 minut? Zato ker za to dolžino snemanja porabi natanko 2 GB prostora na kartici! Dejansko pa gre na tvojo kartico 2x po 1 uro in 40 minut filma! Pentaxa namreč kar dobro poznam (A30 je bil takrat zakon med kompaktnimi Pentaxi) in vem, da snema le do 2GB in to v .AVI (DivX, MPG-4, max 640x480 30 fps). 1 ura in 40 minut pa pomeni, da je nastavljen na privzeto, najvišjo možno kvaliteto zapisa na tem aparatu: na 640x480, 30 fps in kvaliteto zapisa 3 zvezdice. Če bi nastavil manj kvalitetni zapis, bi lahko v 2 GB posnel še nekajkrat več, že v najboljši kvaliteti, za današnje čase nekvalitetnega materiala.

Sedaj pa še upoštevaj, da ima HD zapis v vsaki sliki 3x več točk kot VGA (640x480) zapis in da je za dobro kvaliteto HD filma za vsako točko slike potrebnih cca 4x več podatkov, kot pa za DivX, pa pridemo na 8 minut. Ker pa je kodek H.264 (AVCHD) približno 2x bolj učinkovit kot DivX, pa lahko v tem primeru na 2GB posnamemo tudi 15 minut filma v odlični kvaliteti.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Mislil sem na zakonodajo...
Ne glede na to, da ne bo nesporazuma - ker sem za takšno možnost predpisa slišal prvič, sem zapisal, kar pač sem.
Glede Panasonica pa vem, da je omejen, tudi moj LZ8 ne gre preko 15 min.

Ker pa sem v preteklih mesecih, kakor eden prvih lastnikov Sony A55 pri nas (oktober2010) moral v neskončnost odgovarjat na eno in isto vprašanje: "ali se res ne da snemat dlje, kakor 29 (9 ob SS) minut ?, bi mi argument o zakonodaji hudo koristil, češ - saj se itak ne sme!
wink-1.gif

Pa brez zamere!

LP

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.827
-428
113
Citat:
Uporabnik Primus pravi:
Tvoja 18ka, glede na le en priključek, definitivno nima HDMIja. Snema pa v HD (1280x720) a ne v fullHD (1920x1080) in žal ne snema v AVCHD zapisu (H.264 kodiranje) ampak v MPEG in v tem formatu Panasoniki zapisujejo max. 2GB velike datoteke, kar pomeni le 8 minut video zapisa (preveri v navodilih!) v najboljši kvaliteti. Pri AVCHD snemanju pa je v evropski verziji omejitev postavljena na 30 minut.

Priključek pa ni klasičen USB zato, ker jsta v istem konektorju tako USB, kot tudi video izhod.

ja, imaš prav. ko snemam, vedno piše, da je še 8 min pa še neki do konca. in pol ko snemam recmo 2 min, čas še vedno ostaja ostaja isti. Imam 8gb kartico.

samo še vedno mi ni jasno, kako lahko "hd" pride preko analognega v tv?

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
samo še vedno mi ni jasno, kako lahko "hd" pride preko analognega v tv?

Saj se to dvoje sploh ne izklučuje in sploh ni povezano: posnetek je lahko SD, HD, fullHD ali karkoli drugega, posnet pa je lahko v analogni obliki ali pa v digitalni obliki, prenos video signala pa je spet lahko analogen ali digitalen.

Idealno je, če je posnetek že v osnovi HD ali fullHD, narejen digitalno in v tej obliki v kameri tudi posnet ter nato tudi v digitalni obliki (HDMI, DVI - direktno na prikazovalnik / firewire, USB - prenos datotek na PC) poslan na TV ali monitor, saj v tem primeru ni popolnoma nobene izgube signala.

V tvojem primeru pa je posnetek narejen in na kartico posnet v digitalni obliki in ga lahko preko USB ali preko čitalca kartic, preneseš na računalnik in ga tam brez izgube kvalitete predvajaš. Ker pa nimaš HDMIja, pa pride do izgube kvalitete, ker mora aparat digitalni signal pretvoriti v analogni (izguba kvalitete), ga v tej obliki prenesti v (naprimer LCD) TV, kjer pa se spet pretvori v digitalno obliko (izguba kvalitete) in končno prikaže na ekranu. Torej do izgube pride le pri predvajanju na digitalnem prikazovalniku.

Večji problem pri tvoji kameri je ta, da sicer snema digitalno in v HD (ne pa fullHD, kot dražja "sorodnika"), vendar pa se signal kodira z zastarelimi kodeki MPEG in ne z novejšimi in bolj učinkovitimi H.264 (AVCHD). Kvaliteta zapisa na SD kartici je sicer le rahlo slabša, zavzame pa na njej 2x več prostora kot zapis AVCHD. Prednost MPEG zapisa pa je, da ga zmorejo predvajati tudi manj zmogljivi računalniki, H.264 pa brez zatikanja, tekoče predvajo le malce močnejši stroji.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Mislil sem na zakonodajo...
Ne glede na to, da ne bo nesporazuma - ker sem za takšno možnost predpisa slišal prvič, sem zapisal, kar pač sem.
Glede Panasonica pa vem, da je omejen, tudi moj LZ8 ne gre preko 15 min.

Ker pa sem v preteklih mesecih, kakor eden prvih lastnikov Sony A55 pri nas (oktober2010) moral v neskončnost odgovarjat na eno in isto vprašanje: "ali se res ne da snemat dlje, kakor 29 (9 ob SS) minut ?, bi mi argument o zakonodaji hudo koristil, češ - saj se itak ne sme!
wink-1.gif

Pa brez zamere!

LP

Sem napisal, da nisem preveril, se pa o tem na vseh tujih photo forumih veliko piše že nekaj let. Vsekakor nekaj na tem je, a se mi ne da kaj dosti s tem ukvarjat, ker mi je 15 minut več kot dovolj, je pa tukaj http://vimeo.com/groups/gh2/forumthread:237068 nekaj na to temo:

Citat:

Non stop video recording with hybrid cameras like the Panasonic Lumix GH2 or any modern DSLR in Europe is limited to less than 30 minutes because of tax rules. Cameras that can record in a quality of 800 x 600 pixels (or higher) at 23 frames per second (or higher) at least 30 minutes in a single sequence of video are classified as video camera recorders, which means that the European Union applies customs duties for cameras produced outside Europe. Any reason? To protect the non existing European camera manufacturers! This makes no sense. Instead of stimulating the European video industry, this same industry gets victimized by functional restrictions.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.827
-428
113
ok... to mi je vse jasno zdej...

mam pa en drug problem. Redko mi uspe narest v slabem vremeu narest lepo čisto sliko! Pa imam na IA (avtomatika), ampak kot slikam naokoli je vse skoz neki zrnato, zamaknjeno... vglavnem neuporabno. Mogoče mi rata narest 3 dobre na 10 slik. Če je sonce je vse ok, če je pa malo oblačno al pa bolj temno je pa vse čudno. Canon je kljub temu delal zadovoljive fotke, tko da mislim, da ni problem v moji roki...

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Če nimaš slučajno (kar pa je malo verjetno) defektne kamere, je problem definitivno v tebi in ne v kameri. S precej slabšo kamero kot je TZ-18 (moj FT3 je ravno tako Panasonik in ravno tako uporabljam iA način in elektroniko ima povsem enako kot serija TZ, ima pa bistveno slabšo optiko) nimam problemov s fotkanjem v pogojih kot jih ti opisuješ.

Pripni kakšno neobdelano fotko v polni velikosti, da ocenimo situacijo!

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
jaz imam sicer TZ5 par let in v v AI sploh ne slikam, ravno zaradi tega, ker so slike potem nikakve.
confused-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Kaže, da se v različnih Panasonicih ta funkcija (kljub temu da jo pohvalijo pri vseh testih) razlikuje.
Enako, kakor pri Primusu tudi moj LZ8 vedno naredi posnetek z iA zelo realen in všečen, zato redkokdaj nastavljam kaj drugega. Enostavno za to ni potrebe.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Tudi mene to čudi! Iz serije TZ sem precej natančno preizkusil modela TZ7 in TZ10 in oba sta v iA delovala odlično in popolnoma enako, kot približno istočasno prodajana podvodna modela FT1 in FT2. Zato sem prepričan, da TZ20 in tudi TZ18 v iA delujeta precej podobno kot FT3, torej dobro in bolje kot avtomatika pri veliki večini ostalih znamk. Me pa čudi zakaj ljudje enostavno ne pripnejo tipičnih fotk (z EXIFom), da bi videli v čem je štos. Mogoče so pa njihova pričakovanja prevelika. Zlasti tisti, ki so prešli iz DSLRjev na kompakte imajo navado fotke gledati v velikosti 1:1, kar pa je seveda pri novih kompaktih z več kot 7 MPix čisti nesmisel.