Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Ne vem če to drži glede omejitve.
Moj Pentax A30 mi na 4Gb kartici 'dovoli' eno uro in štirideset minut, res pa je, da nisem nikoli poskusil, če je to tudi res možno.
Tako pač piše na meniju, ko je aparat pripravljen na začetek snemanja.
To kar sem napisal, za Panasonike DEFINITIVNO drži: za evropske in še nekatere trge imajo "precej globoko" (niti z nadgradnjo FW se je ne da zaobiti) vgrajeno omejitev dolžine snemanja (sedaj 30 minut, predhodna generacija pa 15 minut).
Skoraj vsi fotoaparati (tudi Panasoniki), pa ne zmorejo (zaradi omejitev datotečnega sistema na SD kartici) zapisovati datotek, večjih od 2GB, kar pa pomeni kakih 8 minut HD MPEG zapisa. (če pa bi imeli 2 GB spominsko kartico bi najo zaradi učinkovitejšega kodiranja lahko posneli 15 minut AVCHD filma)
Ko Panasonik snema v AVCHD, na kartico zapisuje v strukturo imenikov, ki je identična zapisu na BD (BlueRay) ploščkih in se tako izogne omejitvi 2GB (tudi na DVDjih nekateri filmi zasedejo 8GB, pa ni nobena datoteka daljša od 2GB) in bi zato lahko posneli tudi filme dolge več 10 GB, če ne bi bilo omejitve (ameriški modeli je naprimer nimajo in lahko v tem formatu snemajo do zapolnitve kartice).
Zakaj tvoj Pentax zmore 1 uro in 40 minut? Zato ker za to dolžino snemanja porabi natanko 2 GB prostora na kartici! Dejansko pa gre na tvojo kartico 2x po 1 uro in 40 minut filma! Pentaxa namreč kar dobro poznam (A30 je bil takrat zakon med kompaktnimi Pentaxi) in vem, da snema le do 2GB in to v .AVI (DivX, MPG-4, max 640x480 30 fps). 1 ura in 40 minut pa pomeni, da je nastavljen na privzeto, najvišjo možno kvaliteto zapisa na tem aparatu: na 640x480, 30 fps in kvaliteto zapisa 3 zvezdice. Če bi nastavil manj kvalitetni zapis, bi lahko v 2 GB posnel še nekajkrat več, že v najboljši kvaliteti, za današnje čase nekvalitetnega materiala.
Sedaj pa še upoštevaj, da ima HD zapis v vsaki sliki 3x več točk kot VGA (640x480) zapis in da je za dobro kvaliteto HD filma za vsako točko slike potrebnih cca 4x več podatkov, kot pa za DivX, pa pridemo na 8 minut. Ker pa je kodek H.264 (AVCHD) približno 2x bolj učinkovit kot DivX, pa lahko v tem primeru na 2GB posnamemo tudi 15 minut filma v odlični kvaliteti.