Padec sladkorja v krvi?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Občasno, recimo 3-4x letno se mi zgodi, da se začnem tresti, mogoče rahlo zašvicam, kot da bi spil preveč kave naenkrat, mogoče celo ratam nervozen..... potem pa pojem nekaj malega in se stanje izboljša.

A bi bilo lahko to povezano z nivojem sladkorja v krvi? In če ja, zakaj se to zgodi samo občasno in ne vsakič kadar ne jem redno?

Danes se mi je recimo to zgodilo, nisem kaj dosti pojedel, zjutraj čokolino
evil.gif

matej_

Guru
25. okt 2007
2.121
654
113
to se men zgodi če ne jem zadosti. s tem da me začne huddo glava bolet. potem pa painkiller pa par banan al pa kako jedilno čokolado par koščkov, pa za pol ure sem dober.
pogojeno pa je da ne jem oz. da prepozno jem.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
To je po moje to. Pojej nekaj sladkega z enostavnimi sladkorji, pa bo hitro bolje, kot si že ugotovil sam.

Prava rešitev pa je redna prehrana (jej, 4x, 5x na dan v enakomernih presledkih). Če človek ves dan ne poje nič, potem pa se popoldne ko pride domov na hitro nabaše, mu cuker v krvi skoči v višave, in pankreas začne delati kot nor, da bi tisti cuker prišel iz krvi v organizem. Hudič pa je v tem, da je to precej nezdravo in po desetletju, dveh takšnega početja te lahko za vogalom počaka sladkorna, ker si si sfukal trebušno slinavko čisto za brez veze.

Skratka, redno jej malico v službi...
zmaga.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Hja, nekajkrat na leto še ni izven normale...

Sicer pa na vsakem zdravniškem medicine dela pogledajo tudi cuker in tako precej zanesljivo veš, kdaj je sladkorna res prisotna...
zmaga.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Res je, pa stane še par ojrov, naj gre na pikeca, pa mu bodo povedali.

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
To zdaj ugibaš, da ti je cuker padel ali si imel napad panike?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
hahahah, ne nobenega napada panike nisem imel :D bil zelo sproščen, nasmejan....samo nenadoma mi je ratalo vroče, začel tresti, manjkala mi je tekočina. Ponavadi sem tak problem vedno rešil s tem da sem nekaj pojedel/popil tako da mi je tole znano...kot sem rekel se mi to zgodi nekajkrat letno pa četudi nič posebej ne stradam. Kakšen drugi dan sem bolj sestradan pa se mi to ne zgodi, zato pač sprašujem kaj to povzroči.

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Mogoce bi kupil merilec sladkorja za par deset eur in malo spremljal.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Občasno, recimo 3-4x letno se mi zgodi, da se začnem tresti, mogoče rahlo zašvicam, kot da bi spil preveč kave naenkrat, mogoče celo ratam nervozen..... potem pa pojem nekaj malega in se stanje izboljša.

A bi bilo lahko to povezano z nivojem sladkorja v krvi? In če ja, zakaj se to zgodi samo občasno in ne vsakič kadar ne jem redno?

Danes se mi je recimo to zgodilo, nisem kaj dosti pojedel, zjutraj čokolino
evil.gif

Poišči na netu kaj na temo - hipoglikemija -

Če je v blažjih oblikah in redka, potem se to dogaja mnogim, pa niti ne opazijo, če je resno pa le obišči zdravnika.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Mogoce bi kupil merilec sladkorja za par deset eur in malo spremljal.

ah kje, ne bom zdajl hipohondra špilal... mogoče mam samo čakre zaprte (parodija na 3883 reklamo)
grin1.gif

drgač sem pa gurenc in preškrt, bom rajš še počakal in mi bo ta merilec kupilo zdravstvo ko bom zbolel

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
a si kaj fizičnega počel. Meni se je to zgodilo, če sem premal jedla, pa še kaj fizičnega počela, pa sm se začela trest.

Isto je bilo pri moji mat, jedla zajtrk, pol je pa nekaj ur kr fajn "garala", pozabila valda jest in kr naenkrat sam dol, trest, pa meglit. Je pojedla pest rozin pa 2 kozarca vode in to je to.

Kadar pade cukr bohnedej čokolade, ker je maščoba notri in to upočasni absorbcijo sladkorja. Najboljš so dextro bonboni al pa vrečkica sladkorja oz. žlička sladkorja, pa vodo čez.

Aparat za merjenje sladkorja je par evrov... o lističih za merjenje se bi pa dal razpravljat... kr dobre cene.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
Kadar pade cukr bohnedej čokolade, ker je maščoba notri in to upočasni absorbcijo sladkorja.
Kdo drug pa pravi, da so ravno čokolade najhitrejši "vir sladkorja" za take situacije.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Mene je enkrat v cca 1 minuti prijela taka lakota (sedel sem na kavču in gledal TV), da sem se začel trest in sem prijel prvi dve stvari, ki so mi bile na dosegu. Juha in čokolada. Oboje sem zmikastil, kot da nisem jedel že 1 teden in celo užival sem ob tem
bonk.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Padec sladkorja je hujši kot če ga imaš preveč kar ga imamo predvsem sladkorni bolnik čeravno se soočamo tudi z padci vrednosti sladkorja v krvi i, vsekakor je redno uživanje obrokov prvi pogoj da do padca ne pride zgoraj opisano ni prehranjevanje temveč sladkanje organizma kajti samo z vnosom sladkorja ne pridobiš hrane za telo in mišice ki to potrebujejo za uravnavanje sladkorja v krvi.
S takim načinom vnosa sladkorja v organizem si kandidat za sladkorno bolezen.

Hipoglikemija je najpogostejši zaplet sladkorne bolezni, o katerem govorimo, kadar krvni sladkor zdrsne pod mejo 3,5 mmol/L. Znaki hipoglikemije so lahko prisotni tudi pri višjih vrednostih krvnega sladkorja, kadar je padec krvnega sladkorja hiter.

Številni posamezniki, ki imajo sladkorno bolezen že dalj časa, znakov hipoglikemije ne zaznajo več tudi pri vrednostih krvnega sladkorja pod 3 ali celo pod 2 mmol/L (nezavedna hipoglikemija).

Klinični znaki ob hipoglikemiji so številni in niso enaki pri različnih posameznikih in tudi ne vedno enaki pri isti osebi. Pomembno je, da se učimo prepoznati znake hipoglikemije in ob njih pravočasno ukrepati. Znake hipoglikemije lahko opazi posameznik sam, pogosto pa tudi družina, prijatelji, sodelavci, učitelji ali trenerji …

Hipoglikemija in sladkorna bolezen: kako zdraviti nizko glukozo v krvi
Imate sladkorno bolezen. Tresete se, živčni ste in razdražljivi. Ti svarilni simptomi so lahko pokazatelj nizke glukoze v krvi (hipoglikemija). Spoznajte, kako lahko spet uredite svojo raven glukoze v krvi, torej jo spravite na pravo raven.

Zakaj se raven glukoze v krvi spreminja
Hipoglikemija je pogosto označena kot raven glukoze v krvi pod 3,5 mmol/l, kar pomeni, da je v telesu preveč inzulina in da v vaši krvi ni dovolj sladkorja (glukoze).

Hipoglikemija je splošno razširjena med ljudmi, ki prejemajo inzulin, vendar lahko pride do hipoglikemije tudi pri tistih, ki prejemajo samo zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni.

Vzroki, da pride do hipoglikemije, so lahko:
• preveč zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni,
• niste dovolj jedli,
• izpuščanje obrokov,
• preveč telesne dejavnosti, ne da bi več jedli ali si dali manj inzulina,
• pitje alkohola.

Na kaj je treba biti pozoren
Bodite pozorni na zgodnje znake in simptome za hipoglikemijo, kar vam lahko pomaga, da zdravite to stanje takoj.
Osnovni svarilni znaki so:
• slabost,
• okornost,
• vrtoglavost,
• znojenje,
• lakota,
• razdražljivost in slaba volja,
• glavobol,
• tresenje,
• dvojni vid,
• nenormalno razbijanje srca,
• zmedenost.

Pomembno je, da prepoznate in resno sprejmete te simptome! Hipoglikemija lahko predstavlja resno nevarnost! Če zanemarite zdravljenje simptomov hipoglikemije, lahko to vodi do izgube zavesti, torej lahko pride celo do nezavesti. Redko lahko hipoglikemija povzroči smrt.

Kaj narediti
Če mislite, da se lahko vaša glukoza v krvi preveč zniža, naredite analizo glukoze. Nato popijte ustrezno pijačo, kar vam bo zvišalo glukozo v krvi.
Primer:
• 5–6 koščkov bombončkov s sladkorjem,
• 120 ml sadnega soka, ki vsebuje glukozo,
• 150 ml običajne in nedietne sole (če vsebuje sladkor),
• 1 žlico (15 ml) sladkorja,
• tri glukozne tablete (dobite jih v lekarnah ali trgovinah).

Če občutite simptome za nizko glukozo v krvi, vendar se iz različnih razlogov odrečete meritvi glukoze v krvi, si pomagajte, kakor da imate hipoglikemijo. Dejansko bi lahko bilo dovolj, da imate vedno pri sebi majhno vrečko pakiranega sladkorja. Prav tako je priporočljivo, da imate na vidnem mestu svoj identifikacijski znak, da imate sladkorno bolezen.

Analizo glukoze v krvi naredite spet čez 10 do 15 minut. Če je vrednost glukoze v krvi še vedno prenizka, pojejte ali popijte še kaj sladkega. Ko se počutite bolje, se prepričajte, da boste jedli obrok ali prigrizek, kot je treba.

Ko obiščete zdravnika, se pogovorite o vaših obdobjih hipoglikemije. Velja premisliti, kaj jo je sprožilo. Če je treba, bo morda vaš zdravnik spremenil zdravljenje sladkorne bolezni, da v prihodnje preprečite težave z nizkimi glukozami v krvi.
Kako ozavestiti glede takih problemov vaše prijatelje, družino in sodelavce

Hipoglikemija lahko povzroči, da ste zmedeni, pride lahko celo do izgube zavesti. Če pride do stanja, da si sami zaradi hipoglikemije ne morete pomagati, pravočasno naučite svoje družinske člane, prijatelje in sodelavce, kako naj vam v takem primeru pomagajo.

Spomnite jih, da lahko zaznajo pri vašem obnašanju tele tri zadeve:
• zmedenost,
• pomanjkanje koordinacije,
• čudno obnašanje.

Nato jim povejte, kako zdraviti hipoglikemijo. Če se zavedate in ste zmožni sodelovati, vam lahko dajo sladko hrano ali pijačo ali celo glukozne tablete.

Če izgubite zavest, potrebujete injekcijo glukagona ali nujno zdravljenje v bolnici. Glukagon je hormon, ki spodbudi, da gre sladkor v kri. Dobiti ga je možno le na zdravniški recept. Če izgubite zavest in glukagonske injekcije nimate doma ali nimate nikogar, ki bi vam jo dal, potrebujete nujno medicinsko pomoč. Zapomnite si: takojšnje zdravljenje hipoglikemije lahko reši življenje!

Prevod in priredba po
http://www.mayoclinic.com/
Sabina Nograšek

Nazadnje urejeno:

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
a si kaj fizičnega počel. Meni se je to zgodilo, če sem premal jedla, pa še kaj fizičnega počela, pa sm se začela trest.

Kako pa poješ kaj nefizičnega? a to je tisto ko se hraniš s sočno energijo?
evil.gif

Ja itak, sej pogosto ne jem redno, ampak včeraj sem tu pa tam vsaj nekaj vrgel v usta pa me je vseeno treslo - zato mi je pač čudno. Ampak vidim da je res tole povezano s cukrom v krvi. Zanimivo je to, da kar avtomatično veš, da moraš nekaj dat v usta, zgleda telo pove možganom.

Drugače je pa res, če naletiš na diabetika ki pada v hipo mu moraš porinit sladkor v ustra. Aja pa žvečilni gumiji brez sladkorja ne pomagajo, ker aspartam ni cuker
grin1.gif

suma sumarum, star sem preko 30, EMŠO me kliče, zmeraj bolj pogosto pišem v zdravstveni del foruma....zgleda se bo treba zresnit glede zdravja
frown-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Na sreco je primerna dieta zelo enostavna resitev za boljse zdravje, tako
da kr pogumno...