Označitev meje?

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.554
437
83
Situacija:
precej razgiban teren, želja je, da se meja nekako označi, saj se gre sosed igro "zemljo krast" in se širi na lastnikov teren
Predlog je, da se zabije pač količek in se potegne trak, kot se uporablja ponavadi pri pašnikih (cca 2 cm širine)

Vprašanje: kje točno se lahko zabije količek oziroma ali je lahko točno na mejnikih (med dvema točkama) ali mora biti odmaknjen od dejanske meje?

V primeru, da bi se postavljala ne vem, nižja ograja, nekaj preprostega iz lesa, kolikšen mora biti odmik od dejanske meje in v kakšni višini maksimalno je lahko?

nevednez

Pripravnik
6. avg 2009
49
26
18
Odmiki so odvisni od občinskega odloka. Vsaka vas ima malo drugačna pravila. Navadno je odmik 0.5m brez soglasja soseda, oziroma na meji če gre za medsosesko ograjo in se oba mejaša strinjata.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.554
437
83
se pravi po domače, niti s trakom ne smeš označiti meje na 1m visokem količku, ki bi zaradi razgibanosti terena omogočal lažjo določitev meje?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.029
844
113
po moji logiki:
- mejniki določajo mejo. Čez mejo nima nihče kaj posegat. Za določitev meje je pomoje trak med mejniki čist OK rešitev (itak morajo biti mejniki v ravni liniji)
- kje lahko kaj postavis (torej odmik od meje) pa določa občinski odlok (velja tako za objekte kot za kakšne ograje ali recimo visino žive meje sploh na kakšnem križišču/izvozu)

Mel "dogodek" s sosedo - sva uredila z ogledom terena (oba mejnika sta se videla - vmes ravna linija).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Seveda lahko po mejni črti nabiješ metrske stebričke. Seveda se je najbolje pogovorit s sosedom oz. mejašem.

Če bi bili za take rešitve potrebni odmiki, bi bili med pašniki s pastirjem nikogaršnji pasovi.

• Všeč mi je
Reactions: Hondi

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.554
437
83
mejniki se vidijo med seboj, če nanje postaviš palico (ravna linija jasno)
sosed je bil že opozorjen ob dvigovanju terena (nasutje), pri čemer je nasutje spravil še na lastnikovo zemljo

namen bi bil označitev, kje dejansko poteka mejna linija, v izogib izjavam v stilu "nisem vedel" in uporabi sosednje parcele

nevednez

Pripravnik
6. avg 2009
49
26
18
Odmiki so odvisni od občinskega odloka. Vsaka vas ima malo drugačna pravila. Navadno je odmik 0.5m brez soglasja soseda, oziroma na meji če gre za medsosesko ograjo in se oba mejaša strinjata.

Malo sem nerodno napisal... odmik 0,5 je bil mišljen v primeru postavitve fiksne ograje. ''Premične zadeve'' a.k.a kup drv je lahko postavljena do meje.

• Všeč mi je

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.029
844
113
mejniki se vidijo med seboj, če nanje postaviš palico (ravna linija jasno)
sosed je bil že opozorjen ob dvigovanju terena (nasutje), pri čemer je nasutje spravil še na lastnikovo zemljo

namen bi bil označitev, kje dejansko poteka mejna linija, v izogib izjavam v stilu "nisem vedel" in uporabi sosednje parcele

nisi napisal - al gre za naselje in urejene parcele... al nekje parcelo v gozdu/travniku
vprasat se moras kaj bi raje gledal.. Škarpo ali nabrežino.. če hoče sosed fejst dvignit - si bo postavil škarpo - meja bo ostra.. če pa lahko rešita z nabrežino se mu pa lahko kakšna "šajtrga" zemlje vsuje tudi na tvoje..

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.554
437
83
parcela je urejena, počitniška hiša stoji na parceli, naselje počitniških hiš/vikendov na precej razgibanem terenu
lastnika sedanjega škarfa ne bi motila, ga pa moti, da je sosed nasul svoj teren in to konkretno na njegovo

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.461
2.194
113
se pravi po domače, niti s trakom ne smeš označiti meje na 1m visokem količku, ki bi zaradi razgibanosti terena omogočal lažjo določitev meje?

Lahko če imaš normalnega soseda. Mi smo označili mejnike sredi travnika z lesenimi količki. So zdržali cca 10 let ob zadnji košnji so se podrli. Sedaj sem zabil železne in bo mir za 30 let.

• Všeč mi je

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.827
6.785
113
pri taščici
Soseda obvesti( najprej ustno) da mu nisi dovolil nasipati po njegovem.
Zahtevaj odstranitev nasipa.
Razmisli kaj bo nasip pomenil ob nalivu. Predvidevam da si ti pod njim.

Če rabiš za postavitev traku med dvema mejnikoma v tej birokraciji polni državi fascikel papirjev, potem upam da rabiš tudi kakšnega za nasipanje sosedove parcele.

• Všeč mi je

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.554
437
83
sosed je lastnika poprosil za prodajo dela parcele, čemur je lastnik nasprotoval - ustno ga je tudi že obvestil, da ni prav, da je del nasutega na njegovi zemlji
z namenom pridobitve nekaj prostora za ne vem, teraso ali kaj, je pač nasul teren in s tem tudi nekaj parcele lastnika, saj je tam parcela lastnika praktično neurejena in ni v uporabi

Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
pa sej količke pač postaviš v vednost... "Tok da se ve, kje je meja"... zakaj bi ti za to rabil kakšno zakonsko podlago... ob mejnikih zabiješ količke in jih povežeš...

drugo je pa ograja ja...

• Všeč mi je