Oživljanje

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik garbo pravi:
Umetno dihanje se ne izvaja več,razen če nimaš tubusa in balona.

Za laike ja... potem imaš pa še strokovno usposobljeno osebje, ki ni v službi in nima vseh pripomočkov s sabo... seveda bom dajal umetno dihanje

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Usta na usta lahko das svojemu prijatelju ali druzinskemu clanu tam na cesti nekemu neznancu dvomim.
Drugace je dovolj ze sama masaza saj ze ko masiras prsni kos pride do spontane izmenjave zraka v pljucih.
Ker pa laiki ze tako komplicirajo brez razloga pri kaksnem ozivljanju, recmo da umetno dihanje ni potrebno naj samo izvajajo masazo
wink-1.gif

Lahko pa iz izkusenj povem da ce se masaza srca izvaja takoj veliko veliko pomaga
wink-1.gif

Evo moram javno pohvaliti jeseniske policaje so nedolgo nazaj zreanimirali kolesarja ki se je zgrudil pred njimi
smile-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
kzs
Totalno neumestno od tele čefurjadi, da se norca delajo. Ni smešno, še toliko manj pa tistim ki smo bili kdaj zraven pri oživljanju. Meni bolj deluje kot nekakšen izkrivljen poskus vrnitve "stare slave" (pr' hostar, zadetek v petek). Fantje so ta svoje pokazali, zdaj jim je pa zmajkalo idej, pa smradijo s takimi ....

Kaj pa tebe mede? Če ti fantje niso všeč in če ti gredo na jetra še ne pomeni, da niso naredili nekaj dobrega in daleč od tega, da bi se delali norca. Sporočilo povedano na tak način si bo povprečen človek desetkrat bolj zapekel v glavo, kot pa suhoparno predavanje. Sam sem bil zraven pri oživljanju enlotne hčerke in ti povem, da ko so možgani na auto ti takele stvari dosti prej prikapljajo v čelado, kot pa sto predavanj o prvi pomoči.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Obstaja meja dobrega okusa. Darjan je povsem zadel bistvo.

Ja, zadel je bistvo, samo je vprašanje, če si ti razumel to bistvo.

Nazadnje urejeno:

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.084
437
83
45
dolenska
Kot prvo, nihče te ne toži, če mu polomiš rebre. Če te, bo padlo, ker tako to je. Lahko je vesel da ima samo polomljene rebre.
Pri uživljanju je najbolj pomembno, da pumpa (srce) pumpa. Upih, dajanje zraka v pljuča, usta na usta,.....jebeno pri tujci. Še vedno lahko srajco uporabiš al pa robec. Važn je da masiraš srce in upaš da kmalu pridejo reševalci, ker ti hitro poidejo moči.
Če se kje motim, raje zbrišem post, kot da širim neumnost. Ta tema na za življenjsko resna.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Kaj pa primer, recimo, če ima človek izjavo, al kaj je že tisto, da noče oživljanja....kar pomeni da ga v bolnici ne smejo...kaj pa če ga ti, sredi ulice, te lahko potem toži, ker bolnice lahko
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.477
5.010
113
Mislim, da je video primeren. Ker je malo "poseben", obstaja nekaj možnosti, da se v kritičnih trenutkih tega bolj spomniš kot nečesa iz "šolskega" procesa. Da bi znal človek res oživljati v vsakršnih pogojih, bi pa moral imeti dril vsake pol leta.
Ko bom pod stresom, ker mi bo nekdo mogoče v minuti umrl, ker bom zajebal, pa je vprašanje, kako se bom odzval. Upam, da nikoli ne zvem, če pa zvem, pa da se izkažem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.477
5.010
113
No, dihalne poti je že fajn sprostiti. Poklicati po telefonu pomoč tudi ni narobe, ker sicer ne bodo prišli. Umakniti se s prometne površine, če si slučajno na njej ail tik ob njej, da obeh ne zgazi avto zna biti za preživetje tudi zelo ključno v neki situaciji. Ti si sicer profesionalec in ti je vse jasno. Vidimo pa, da dnevno nastanejo usodne situacije, ko amaterji ne odreagirajo prav, čeprav so pravila zelo simple.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
948
136
43
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Debata je o oživljanju. Kaj je lahko bolj usodno kot smrt ?

Še ena smrt, če se npr. v prometu ne zavaruješ ali umakneš na varno.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Jao kolk filozofiranja. Prste prekrižaj, stegni roke in telovadi dokler ne pride rešilc. Če vas je več, se pa menjite na vsakih 30 masaž, boste lahko dlje delali. Konc filozofiranja.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
končno koristna tema.
Prišel sem zraven, ko je osebo infarkt. Jezik je zunaj ustne votline. Kako je zdaj z jezikom.. Se lahko zaduši zaradi tega? Oseba ni bila pri zavesti.
Reševalci so kasneje oživljali.

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Ne kompliciraj preveč, zvrneš glavo nazaj, dvigneš brado, preveriš, če diha (gledaš, poslušaš in čutiš sapo), če človek ne diha pokličeš 112 pričneš z masažo pa nekoga pošlješ po AED.

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Kaj pa če ne želiš oživljanja? Mene stisne, ko poslušam kakšne ljudi vse se oživlja, do konca življenja pa rožica, ali paraplegik. Meni to ni všeč in naj me pustijo pri miru, da odbrenkam svoje.
Kako se zavaruješ v tem primeru?