Otrok noče sam zaspati

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Kdo je to kriv? Jaz, ker sem pustil, da se razvaja oz nisem dovolj odločen bil
jezen.gif
. Punca je stra 14 mesecev, a ne zaspi sama. Vedno je eden pri njej. Kako naj to začnem odvajat, da ne bi bil prevelik šok za tamalo. Mene sicer ne moti, če se dere ko jesihar. Sam nočem da bi preveč trpela zardi tega. moja sam da sliš mali jokec že skoči.
Sej vem, da bom mogu najprej mojo uštimat
evil.gif
sam bi rada kr oba delala na tem.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Prva stvar je, da se dogovorita kako bosta ravnala. Najbolje je, da ob joku posreduje tisti, ki je bolj "trdosrčen". Moj fant je zdaj star 2 leti, na samostojno spanje je bil navajen že pri enem letu, vendar sva z ženo pri sinovi bolezni popustila in mu dva tedna delala družbo pred spanjem, kar je pomenilo da ga je bilo treba navaditi na novo. To se je zgodilo pred enim mesecem. Preden ga daste spat, naj bo vse po ustaljenem redu, od katerega čim manj odstopa. Mi imamo večerjo med 18h in 19h, potem kake pol ure pavze, da se trebušček umiri. Potem sledi kopanje (včasih le tuširanje, mu pa večinoma pustimo malo več vode, da se igra od četrt do pol ure) in umivanje zob. Pri tem se trudite, da čimveč dela sam (moj itak hoče vse sam). V veliko pomoč bo, če si istočasno vsi umivate zobe skupaj, saj se to otrokom zdi zabavno. Pa še posnema vaju (ali enega, če ne moreta oba). Mi imamo veliko težavo ga spravit iz vode, a se vse da doseči s pogovorom. V kopalnem plaščku gremo v njegovo sobo, kjer ga pripravimo za spanje. Dobi dudo (to ga bo treba še odvadit) in stekleničko z vodo. Ugasnemo luč in pustimo odprta vrata. Zunaj se z ženo normalno pogovarjava ali gledava TV. Včasih je treba še malo nazaj v sobo, ker se sin želi prepričat če sva še tam. Ponavadi zaspi v roku 20 minut in takrat zapreva vrata. Spi do jutra. Se zgodi, da ima slab dan in zvečer protestira in joka, a to je vse del "šole". Na začetku sem moral tudi večkrat nazaj in vsakič lepo razložiti da sva doma in da če kaj rabi, lahko pokliče in bova takoj prišla. On samo rabi sigurnost, boji se. Ko dojame, da je res kar govoriva, se umiri in zaspi. Največja napaka, ki jo lahko naredita je ta, da popustita in otrok zmaga. Make a plan and stick to it!

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Mi mamo kr enake navade, sam tuširamo se pred večerjo
grin1.gif
.
Hm, strah me je, ker je tamala navajena že od začetka. Bomo tako probal, pač počasi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Dober nasvet si mu dal. V glavnem čim več reda in čimbolj ustaljen ritem. Midva jim, dokler so manjši, še prebereva pravljico zvečer.
Nista pa dva otroka enaka, tako da z glavo skozi zid tudi najbrž ni pametno. Treba je najti nekaj, kar vzdrži starš in otrok.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
welcome to the club:) Naša zaspi priklopljena, je pa mela ravno eno leto. Včasih pa samo da je videla pojstlo se je drla ko vrag. To se je začelo takrat, ko se je naučila postavit na noge.
No, mi smo jo na svojo pojstlico navadli tako, da smo jo pustili, da se je drla. Prvič se je drla 2 uri, drugič 45 minut, tretjič nič več. Zdaj pa bomo začeli z novo šolo:) Zdaj namreč ne zna sama zaspat nazaj, ko se ponoči zbudi.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Si dobil kar prave nasvete. Naša 2,5 letnica spi že od začetka v svoji posli sama in od kakih dveh mesecev tudi sama v svoji sobi. Problemov ni bilo nikoli. Se pa je začelo nekako okrog leta in pol, da zvečer ni hotela iti spat in sva ugotovila, da jo je strah teme. Od takrat dalje pač spi s prižgano solno lučjo ali pa s prižgano plafonjero v predsobi in delno odprtimi vrati pa je mir. Se pa na vsake tolko časa zgodi, da jo za kaki teden ali 14 dni začne metat in noče iti spat ob klasični uri torej ob 21.00 ampak ob kaki 22.00 ali malo pozneje. Se ne sekiramo preveč ker jo načeloma po dveh tednih tako mine.
Na kratko torej. Predvsem je pomembna rutina in to da ne skočita ravno ob vsakem najmanjšem javkanju otroka. Pri taki starosti otroci že zelo dobro vedo kaj je prav in kaj ne in tudi koga lahko izkoriščajo in koga ne.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
Kdo je to kriv? Jaz, ker sem pustil, da se razvaja oz nisem dovolj odločen bil
jezen.gif
. Punca je stra 14 mesecev, a ne zaspi sama. Vedno je eden pri njej. Kako naj to začnem odvajat, da ne bi bil prevelik šok za tamalo. Mene sicer ne moti, če se dere ko jesihar. Sam nočem da bi preveč trpela zardi tega. moja sam da sliš mali jokec že skoči.
Sej vem, da bom mogu najprej mojo uštimat
evil.gif
sam bi rada kr oba delala na tem.
Hehe ... Pri naši smo sedeli do 3 leta ... Nič posebnega, sem pač kompjuter imel (ali pa žena) pri njej v sobi v naročju namesto v dnevni, no big deal.
Potem sva se pa naveličala, pa smo jo v enem tednu navadili samo zaspat (malo odprtih vrat, malo ignoriranja joka pa je). Skratka, lenoba staršev ...
Enako je bilo z dudo ...

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
3 leta? Madona. Takrat bo mogla že delat in bo zaradi utrujenosti zaspala
evil.gif
. Hec. Počasa napredujemo. Se jo da v postelco, prebere pravljico, pije, mal ignorance na jok. Bomo kmal zmagal.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Saj pravim, sama sva bila kriva ...
Anyway ...
Mi smo šli nekako takole:
- preberš prvljico ali karkoli, potem ugasneš luč, sicer morda posediš tam, ampak ne komuniciraš. Samo da ima občutek varnosti. Dan ali dva
- potem kak dan ali dva pustiš vrata odprta, da te sliši v drugo sobo, če joka, malo počakaš in greš potolažit, skratka, da nima otrok filinga, da je sam na svetu
- potem malo potolažiš smo še od daleč
- in na koncu kako godrnjanje ignoriraš ...
Dober teden, morda dva, pa je ...

Nazadnje urejeno:

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Vsak otrok ima rad pri sebi koga ko zaspi (klinc, še jaz rad s kom v postelji zaspim:). Počasi, pa gre. Kakšne hude dveurne ali urne joke se pa jaz ne bi šel. Počasi ko rastejo in so dovolj utrujeni sami najdejo do svoje postelje.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik cbb pravi:

No, mi smo jo na svojo pojstlico navadli tako, da smo jo pustili, da se je drla. Prvič se je drla 2 uri, drugič 45 minut, tretjič nič več. Zdaj pa bomo začeli z novo šolo:) Zdaj namreč ne zna sama zaspat nazaj, ko se ponoči zbudi.

Sreča, da nisem tvoj otrok
uf-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik Egonislaw pravi:
V starih cajtih so dajali takim otrokom v šnops namočeno krpico in potem je mali otrok to cuzal in spal ko vlki
smile-1.gif

Bravo. In iz zdravih otrok naredili debile.
rolleyes-1.gif