Otrok in trma

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ja sej vem, eno je kaj pišejo na splošno, drugo so pa izkušnje. Men je tut kolegica rekla, da k ma babica otroka čez, pa ga 2 dni vlači po rokah, da jo mora mami potem še 2 dni odvajat od tega nošenja. Iz tega se lahko predvideva, da se otrok razvadi že pred prvim letom.

drgač se pa čist zavedam, da je eno teorija in drugo praksa in da celo dva otroka iz "istega gnezda" ob enaki vzgoji, nista enaka.

vsak starš pa vzgaja, kot se njemu zdi prav.

Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Že ta občutek ko se prinese dete domov in 'diha nekaj zraven tebe', kar bo praktično ostalo s tabo celo življenje...je...ti da misliti.

šele domov? Že ko ga mati dobi nase, pa ko ga oče prvič pestuje, je totalni miselni obrat in zavedanje, da je to tvoje in da si odgovoren za to bitje.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
šele domov? Že ko ga mati dobi nase, pa ko ga oče prvič pestuje, je totalni miselni obrat in zavedanje, da je to tvoje in da si odgovoren za to bitje.

S tem se pa močno ne strinjam. Jaz nisem dojemal, da sem FOTR še par tednov. V porodnišnici ti pa itak ni nič jasno. Ko naslednji dan piješ s frendi, se ti skoraj, kot da bi sanjal. Miselni preobrat pride kasneje... prvih par dni, tednom ti itak ni nič jasno, pri prvem otroku.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
tvoja krivda, če se že prej, ko je bil otrok v trebuhu, nisi psihično pripravljal na to, da boš očka
tongue-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
dokler ne gre zares, se ne moreš pripravit, lahko si narediš neko predstavo, ampak resnica in realnost pa potem udari. Vzgoja pri dveh otrocih ne more biti ista ker tudi če delaš enako ni isto, ker je še en pamž na skrbi in sta vedno 2, tako da ne gre tudi če bi hotel, zato so potem tudi različne "karakterne" lastnosti.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Eh kakšna psihična priprava. To je nekaj čist novega, drugega...zares dojameš šele čez par dni oz. tednov, ko je otrok že doma.

Sem pa peljal iz porodnišnice kot da prvič vozim, po jajcih, max 40km na uro.

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.909
113
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
kolikor sem jaz prebrala, naj se otroka nebi navadilo oz. razvadilo do prvega leta. Kasneje pa že. Koliko je res, pa ne vem

Pa takrat in takrat naj bi shodil, pa takrat in takrat sam jedel, pa takrat in takrat to,....sto babic kilavo dete so včasih rekli....100 knjig 200 mnenj. Že ko imaš dva otroka recimo v razmaku dveh let ugotoviš da so ta pravila tako elastična da je enako kot da jih nebi blo. In brat te nasvete, knjige in revije je skoraj tako ali še bolj neumno kot nasveti za hujšanje 20 kil v enem tednu. Enkrat je moderno da je pol leta na joški, naslednje leto da je priklopljen do vstopa v osnovno šolo......najhuje od vsega pa je ko se najde nekdo, ki jim slepo sledi.

Take stvari rabijo ponavadi starši, ki so sami še otroci (tudi kakšni pri štiridesetih).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
Men je tut kolegica rekla, da k ma babica otroka čez, pa ga 2 dni vlači po rokah, da jo mora mami potem še 2 dni odvajat od tega nošenja.

Dej, dej..to so spet babje fore..jaz jim pravim Med Over babnice
evil.gif
.

Obnašajo se tako, kot da baice in dedki ne bi dail otrok čez..oz. daje zdaj čiiisto drugače kot je bilo 30 let nazaj. Figo je. Isti drek. A če si babica in dedek gledaš na vnuka drugače kot si na otroka (verjetno bolj na izi) in ga verjetno malo bolj crkljaš (zakaj ga tudi ne bi)..samo spet...it v ekspretm in jim nekaj prepovedovati, zato ker si ti nekaj prebral (vemo kje)...oz. jim dat vedet da nimajo pojma... ponavadi taki so čez par let hudo veseli da imajo otroka kam podturit (najbolje za več dni) da imajo lahko čas zase..in takrat jim je vseeno kako jih hranijo, s čim jih hranijo, kako se pogovarjajo z njimi..in podobni nesmisli.

Bomo rekli tako...ko so za ponucat so dobri, drugače pa itak vse narobe delajo.....

Itak se otroci navadijo, da pri starih starših je en režim, doma pa drugi (šola, vrtec pa tretji).

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.959
6.214
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Jaz se s tem ne morem strinjat. Tamalo smo dva dni neki vlačli po rokah, ker je pač jokala, ko si jo dal v roke pa nič..to smo počeli dva dni, se nam je zdelo okej...uf, fertig, ni bilo več variante da jo sploh kam posediš...tako da je tretji dan imela "šolo" nič več brezvzenega nosenja, in od takrat je mir. je pa bilo dretja dost tisti dan. to je bilo med 2 do 3 mesece. Od takrat naprej, je mir, kar se tega tiče.

zmaga.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Da malce presekam praktične nasvete. Poznamo mogoče vzroke, zakaj tako mlad otrok (dojenček) sploh izsiljuje starše, razen za hrano in vodo...kaj bi še bilo takega, da bi takšno malo bitjece potrebovalo, verjetno je v začetku to vse nagonsko početje? Dobro tisti otrok, ko že zaznava okolico bo seveda izsiljeval zaradi igrače, televizije, etc...kaj pa dojenčki?

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.909
113
Bistvo si pozabil. Pomoje (če ni ravno podhranjen ali dehidriran) bistveno bolj kot hrano in vodo rabi mamo oziroma varnost. Dotike, vonj,....čisto nagonsko. Tako kot ti, če maš izbiro med joško in povštrom, kaj boš izbral?
sprasujem se.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.007
1.810
113
Emona / Carnium
Dojenček ne izsiljuje. Dojenček, poleg hrane, potrebuje telesni dotik. Model je iz maternice porinjen v "prazen prostor" in sam porod je zanj šok. Izsiljevanje je zadnja stvar na agendi in pride na vrsto šele kasneje. Nekateri pišejo o nekakšnem redu in delno te stvari držijo, vendar, če se držiš nekih pravil kot pijanec plota je to mnogo premalo. Dojenček najbolj potrebuje tisto povezanost (angl.: bond, bonding) s starši in da ga starši "nagruntajo". Dojenček ima številne potrebe in je praktično nemočen, tako, da jok ni izsiljevanje ali teženje, temveč klic. Na starših je, da čimprej ugotovijo za kaj gre.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Od kod pa izhaja to povezanost? Mogoče posledica evolucije, ko so tisti dojenčki, ki so bolj "držali" mame, lažje preživeli, kot tisti, ki so "bili za sebe"? No..skoraj ziher je to, saj je kaj takega še bolj izrazito v živelskem svetu
wink-1.gif

Ampak po tej logiki potem ne bi bilo nič slabega dojenču dati pozornost, mogoče niti ni dobro, da se mu jo odreka, če je to nekaj, kar nagonsko potrebuje?

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
če mati ni varovala svojega otroka, je prišel tiger in ga je pojedel - čisto evolucijsko
wink-1.gif

če boš dojenčku odrekel pozornost, bo le-ta jokal, kar pomeni da te rabi, pa tudi če samo zato, da ga malo stisneš k sebi. Je mistique kr fajn napisal

mistique

Guru
16. jun 2009
14.007
1.810
113
Emona / Carnium
Od kod? Dojenček 9 mesecev raste v mater(nic)i. Bonding je čisto naravna potreba.

Dojenček svet spoznava, jok je (skoraj) edini način komunikacije. Joka, ko je lačen. Tako veš, da je lačen. Zakaj nihče ne napiše, naš pa joka, ko je lačen, kako ga prepričati da naj ne joka. Ker pač pričakuješ, da bo čas za hranjenje in veš, da je treba dat "joško" ven. Ko pa so naša pričakovanja drugačna (npr.: "no, sedaj je pa čas za spanje, upam, da bo spal vsaj 4 ure, da se še jaz naspim, ker sem res utrujen(a)"), pa iščemo način, kako dojenčka pripraviti do tega, da bo bodisi tiho bodisi spal in potem delamo napake, si ne prisluhnemo, sprašujemo in upoštevamo mnenja drugih,...
Stres, ki ga doživi novorojenček/dojenček (npr.: zaradi premalo pozornosti zaradi utrujenosti staršev, mogoče zaradi poporodne depresije,...), ko npr.: nekateri pravijo "pusti naj joče, saj bo nehal", pušča posledice. Na imunskem sistemu, kasneje v življenju na sposobnosti socializacije, na samozavesti,...

Pa ne me narobe razumet. Ne mislim, da mora mama stalno viseti pri otroku. Večkrat bo dojenček prejel pozornost v ustrezni obliki in količini, bolj zadovoljen in zdrav bo in manj jo bo iskal. Fotri lahko tu naredimo zelo veliko. Recimo, meni se je v tistih prvih tednih zdelo, da imam zelo malo za početi z otrokom. Sicer s tistim malim bitjem res nimaš kaj dosti početi, saj itak stalno leži, spi, ko ne spi ni ravno najbolj odzivno bitje itd. Kaj smo naredili? Umival sem ga jaz (to je bila najina dejavnost). Ko je bil star nekaj tednov, sem ga začel še masirati (večplastno koristna zadeva). Vsak večer po kopanju in v tistih nekaj minutah sva se pogovarjala, smejala, gledala, dotikala...skratka - bondala
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Vseeno me zanima znanstvena razlaga za bonding, saj verjamem da obstaja, a mora biti nekaj "materialnega" zadaj...neka logika.

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
če mati ni varovala svojega otroka, je prišel tiger in ga je pojedel - čisto evolucijsko
wink-1.gif

Če skupina ne bi varovala otrok(a) bi tiger tudi mamico pojedel ...
grims-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
se povsem strinjam s teboj, a pri vsem mora biti neka zdrava mera..sepačasi spremninjajo in so recimo včasih delali povsem drugače, danes spet drugače, in jutri bo spet drugače... Včasih se z otroci nič ni ukvarajlo ker se je po cele dneve delalo., za dojenče s skrbeli kr bratje in sestre ki še niso mogli delat na njivi torej otroci. Dojenček je prleto na joško samo med pavzo. ko je mati prišla z njive... pa so vsi gor zrasli recimo. Pač danes lahko to delamo tako,kako bo čez 10, 20 let pa bomo vidli naše vnuke
wink-1.gif